YAZARLAR

Girit köftesi

Girit köftesi aslında bir tür börek, içi kıyma, soğan ve patatesli, pişirirken et suyu kullanılıyor, yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor. Lezzetini de çok beğendiğim bu yemeği sizlerle de paylaşmak istedim, zira Ayvalık’a yolunuz düşmüyorsa mahrum kalmanızı hiç istemem

.

Öncelikle, hepimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum. 30 Ağustos benim için hep özel bir gün oldu, çünkü aynı zamanda annemin de doğum günü. O yüzden herhalde, çocukluğumdan bu yana kutlamayı en sevdiğim bayramdı.

Hayatımızın Covid-19 ile karşılaşmasından bir sene kadar önce Tamam Meyhane ile tanışmıştım. Ayvalık’ta bu sene de vakit geçirmek imkanım olduğunda, dışarı çıkma cesaretini göstermeme sebep olan yer Tamam oldu. İki defa gittik ve her iki seferde de hem sağlık açısından özenli çalışma şekli hem de lezzetli yemekleriyle çok memnun ayrıldık. İlk yazdığımdan beri de birkaç defa gitmiş oldum toplamda ve neredeyse her şeyin tadına baktım, Tavsiye etmeyeceğim bir yiyecek olmadığını söyleyebilirim. Tamam benim bugüne kadar gittiğim meyhaneler içerisinde gerçekten en iyilerden birisi.

Bu sene menüye yeni eklenen bir yiyecek, Girit köftesi idi. Girit köftesi aslında bir tür börek, içi kıyma, soğan ve patatesli, pişirirken et suyu kullanılıyor, yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor. Lezzetini de çok beğendiğim bu yemeği sizlerle de paylaşmak istedim, zira Ayvalık’a yolunuz düşmüyorsa mahrum kalmanızı hiç istemem.

MALZEMELER

-1 adet yufka

-250 gr. dana kıyma

-1 orta boy soğan

-1 küçük boy patates

-2 su bardağı tavuk ya da et suyu

-2 çorba kaşığı zeytinyağı

-4 çorba kaşığı yoğurt

-1 diş sarımsak

-2 çorba kaşığı tereyağı

-Tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber

Önce soğan ve patatesi rendeleyin. Kıymayı bir tavada soğan ile birlikte kavurun. Tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin. Orta ateşte 4-5 dakika kadar kavurduktan sonra patatesleri de ekleyip pişirmeye devam edin. Patatesler iyice yumuşayınca (ateşin gücüne göre 5 ilâ 10 dakika) altını kapatıp soğumaya bırakın.

Yufkayı sigara böreği gibi üçgen dilimlere bölün. Soğuyan iç harcı içerisine doldurup börekleri sarın. Zeytinyağı ısıttığınız bir tavada ara ara çevirerek 5 dakika kadar kızartın. Sonra tavaya ılık et veya tavuk suyu ekleyin. Ara sıra maşayla çevirerek Girit köftelerinin suyu iyice çekmesini ve kabarmasını sağlayın.

Börekleriniz iyice kabarınca bir servis kabına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt ile pul biber ekleyip erittiğiniz tereyağını gezdirin, sıcak sıcak servis yapın.

Keyifli ve sağlıklı bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.