YAZARLAR

CHP’nin 'yeni merkez' iddiası: Tevazu kazanacak

Erdoğan’ın birçok parti temsilcisi ile birlikte CHP lideri Özel’i de ağırladığı çay davetinde çekilen fotoğraf tartışma konusu oldu. Zeybek, “Fotoğrafı nasıl yorumladınız” sorusuna “Patron benim mesajı vermeye çalışıyor, ama tevazu kazanacak” yanıtı verdi.

31 Mart yerel seçimlerinden yüzde 37.76 oyla birinci parti çıkan CHP yeni dönem yol haritasını şekillendiriyor. Seçimlerde elde edilen başarının nedenlerini anlatan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP’nin merkezdeki yüzde 50’lik seçmen kitlesinin toplanma ve buluşma noktasına dönüşeceğini söyledi, merkez siyasette yer almış insanların tamamını CHP’ye davet etti.

14’ü büyükşehir, 21’i il olmak üzere 35 kentte, 337 ilçede belediye yönetimini kazanan CHP’li başkanlar mazbatalarını aldıktan sonra ilk icraatlarını hayata geçirmeye başladı. CHP yönetimi elde edilen başarıyı 2028 genel seçimlerinde iktidar değişimine taşımak istiyor. Bunun için belediyelerin başarısı büyük önem taşıyor. CHP genel merkezi de yeni mekanizmalarla ortak ilkeler ve hizmet anlayışı çerçevesinde belediyeleri yakından takip edecek.

'OCAK AYI ANKETLERİNDE KAZANABİLECEĞİMİZ İLLERİ GÖRDÜK'

Seçim sürecinin en kilit koltuğunda oturan Zeybek’e göre başarının arkasında birçok neden var. Bunlardan biri adayların bilimsel ölçme değerlendirme yöntemleri kullanılarak belirlenmesi. Ocak ayı sonunda yaptıkları anketlerde Kırıkkale, Afyon, Kastamonu gibi kentleri hangi adaylarla nasıl kazanabildiklerini gördüklerini anlatan Zeybek, “Cumhur İttifakı’nın hangi kentte nasıl bir iş birliği yapacağı önemliydi. Onları yakından takip ettik. Kimi adayları o kararlar netleştikten sonra açıkladık. Futbol takımı hazırlığı gibi. Karşı takım kimlerle nasıl sahaya çıkacak gördük. Stratejiyi ona göre kurduk. Genel merkezde kazanabileceğimiz bütün illerle ilgili özel çalışma alanı oluşturduk. Kazandığımız iller bize sürpriz olmadı” dedi.

'CHP MERKEZDEKİ SEÇMENİN BULUŞMA NOKTASI OLACAK'

CHP 2019 seçimlerine İYİ Parti iş birliğinde katılmış, HDP’nin batıdaki büyükşehirlerde aday çıkarmaması da seçim sonuçlarına etki etmişti. 31 Mart seçimlerinde ise CHP belediye sayısı ve oy oranındaki artışı ittifaksız gerçekleştirdi. Seçmen bir anlamda sandıkta ittifakı kendi oluşturdu. Seçim sürecinde Altılı Masa’nın tüm paydaşlarına “baba ocağı CHP”yi adres gösterdiklerini anlatan Zeybek “Küçük partilerin üyesi olup büyük bir yapının parçası olmak yerine gelin büyük partinin içinde büyük parça olun dedik. Adaylarımız da bu ittifakımızı gösterdi. Sosyal demokrasi geçmişi olmayan, milliyetçi muhafazakar adaylarımız oldu. Sonuçta CHP birinci parti oldu” dedi.

CHP’nin merkezin oylarının büyük çoğunluğunu almaya devam edeceğini söyleyen Zeybek, yeni dönem politikası için, “CHP merkezdeki yüzde 50’lik seçmen kitlesinin toplanma ve buluşma noktasına dönüşecek. Oy deposu burada. Biz merkez siyasette yer almış insanların tamamını CHP’ye davet ediyoruz” dedi. Zeybek, “Bu çağrı İYİ Parti’ye mi” sorusuna ise “Hayır herkese. AK Partililere, İYİ Partililere, MHP’lilere de” yanıtı verdi.

CHP’nin öne çıkan bir çağrısı da tabii gençlere. Zeybek gençler için de, “Gelin oy verin değil, gelin CHP’de siyaset yapın, yaptığınız siyasetin karşılığında ülke yönetiminde, parti yönetiminde yerinizi alın” davetinde bulundu.

BELEDİYELERDE EKONOMİK KRİZE HAZIRLIK

CHP’nin 31 Mart’ta kazandığı yeni belediyelerin büyük borç yükü altında olduğuna dair birçok açıklama yapıldı. Parti sözcüsü Deniz Yücel, “AKP ve MHP'den devralınan belediyelerin borç yükü 100 milyar lira. Kasaları bomboş. İsraf olağanlaşmış. Gereksiz harcama rekoru kırılmış” dedi. Bu tabloda belediyelerde hedeflenen başarının nasıl sağlanacağı da bir soru işareti. Zeybek bu konuda, “50 yıldır borçlanarak büyümeye çalışan bir ekonomik anlayıştan geliyoruz. Öz kaynaklarıyla büyümeyi başarabilmiş çok az belediye var. Bunu görüyoruz. İlk olarak mevcut tabloyu halka açıklayalım dedik. Ama belediyenin mali yapısını gerekçe göstererek halkın beklediği hizmetleri yapmaktan geri durmayacağız. Belediye başkanlarımızın performansında en çok üzerinde durduğumuz nokta bu olacak. Bütçe hedeflemeleri, stratejik plan, yatırım eylem planları hizmetleri aksatmayacak şekilde dikkatli hazırlanacak” dedi.

CHP’li yetkililer yolsuzluk-usulsüzlükler engellendiğinde, israftan kaçınıldığında doğru bir yönetim anlayışı ile ekonomik sorunların yeni kaynaklar da yaratılarak çözüleceğini düşünüyor. Ancak önümüzdeki süreçte daha da derinleşeceği öngörülen ekonomik sorunların belediyeleri de etkilemesi sürpriz olmayacak. Zeybek yeni dönemi bu zorlukları da dikkate alarak planladıklarını belirterek şunları ifade etti:
“Ekonomide bir daralma söz konusu. Sıkı para politikasına geçiliyor. Bu dönemde işini kaybedenleri göreceğiz. Milli gelirden emeğin aldığı pay azalacak. Yatırımlarda yavaşlama olacak. Belediyelerimiz bu duruma çok hızlı ayak uyduracak. Yurttaşlarımızın sorunlarını duymak zorundalar. Bu nedenle belki uzun vadeli yatırımlarını bir miktar öteleyerek sosyal projelere daha çok odaklanmak zorunda kalacaklar. Biz birçok belediyeyi az kamu yatırımı yapıldığı için kazanmadık. Belediyeler sosyal politikaları unuttuğu için kazandık. İktidar az yatırım yaptığı için değil, vatandaşa yukarıdan baktığı, kibirli davrandığı, şatafata düşkün olduğu, kamu kaynaklarını hor kullandığı için seçimleri kaybetti. O nedenle alçakgönüllülük, tevazu diyoruz.”

'TEVAZU KAZANACAK'

Yerel seçimler sonrası siyasette bir yumuşama bekleniyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme bunun işareti olarak yorumlanıyor. Görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in Meclis resepsiyonundaki ilk teması da önemliydi. Erdoğan’ın birçok parti temsilcisi ile birlikte CHP lideri Özel’i de ağırladığı çay davetinde çekilen fotoğraf tartışma konusu oldu. Zeybek, “Fotoğrafı nasıl yorumladınız” sorusuna “Patron benim mesajı vermeye çalışıyor, ama tevazu kazanacak” yanıtı verdi.