YAZARLAR

İspanyol mutfağına giriş: Pa amb tomàquet

Domatesli ekmek aşırı basit bir tarif olmakla beraber birçok yan malzeme ile servis edilen bir baz niteliğine de sahip. İspanya’da birçok şarküteride, füme balık gibi giriş yemekleri bu ekmeklerle servis ediliyor. Siz de örneğin bir şarküteri veya peynir tabağı yanına deneyebilir ve gerçekten şaşırabilirsiniz. 

Şimdi yazının başlığını domatesli ekmek diye yazsam bunu çok azınız okumaya değer bulurdunuz. Ama İspanya’da yemek yiyeceğiniz zaman bir noktada bu nefis giriş yemeği ile denk gelmemeniz imkansız gibi bir şey. Çok basit ama çok lezzetli. 

Aslında Pa amb Tomàquet bu yemeğe verilen Katalanca isim. Öyle ki, bir iddiaya göre Barcelona sokaklarında 10 kişiye Katalanların dünyaya kattığı en iyi şey nedir diye sorsanız, 9’u Pa amb Tomàquet dermiş. Gerçi kökenleri konusunda yüzde yüz emin değiliz, İspanya’nın diğer bölgelerinde Pan con tomate diye de rastlayacağınız domatesli ekmeğin kökenleriyle ilgili en iyi bilinen şey, 18. yüzyıl civarında ortaya çıkmış olması çünkü domatesin İber yarımadasına ulaşması bu zamanlarda gerçekleşiyor. 

Domatesli ekmek aşırı basit bir tarif olmakla beraber birçok yan malzeme ile servis edilen bir baz niteliğine de sahip. İspanya’da birçok şarküteride, füme balık gibi giriş yemekleri bu ekmeklerle servis ediliyor. Siz de örneğin bir şarküteri veya peynir tabağı yanına deneyebilir ve gerçekten şaşırabilirsiniz. 

Daha da güzeli, her öğüne yakışması ve hazırlığının da çok kolay olması. Bazı restoranlar ekmeği kızartıp diğer malzemeleri yanında servis ediyor ve müşterilerin kendi isteklerine göre domatesi ekmeğe bastırarak rendeleme işini yapmasını bekliyor. Bazıları da kızarmış ekmek ile hazırlanmış domates rendesini yan yana servis ediyor, size sadece sosu ekmeğe koymak kalıyor. 

Dediğim gibi çok basit ama hele tam domatesin olgun günlerini yaşadığımız şu mevsimde mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. En iyi sonucu ekşi mayalı rüstik bir ekmekle alırsınız. Zaten bu kadar basit bir tarifte malzeme kalitesinin etkisi olağanüstü yüksek oluyor. 

 Malzemeler:

-Ekşi mayalı ekmek dilimleri (kızartılmış)

-2 adet domates (rendelenmiş)

-3 diş sarımsak

-Sızma zeytinyağı

-Tuz

Domatesleri bir kaba rendeleyin. Kabuğunu soyup blender ile de çekebilirsiniz elbette. Üzerine sızma zeytinyağı ve tuz ekleyin. Burada miktar belirtmiyorum, domateslerin büyüklüğüne ve damak tadınıza göre ayarlamanız gerekiyor. 

Kızarmış ekmek dilimlerinizin üzerine ortadan ikiye kestiğiniz sarımsakları elinizle bastıra bastıra kokusunu verecek kadar sürün. Üzerine domates sosundan ekleyin. Dediğim gibi, bu tek başına da keyifle yenebilen bir tarif ama esas şarküteri ve füme balıklarla çok yakışıyor. 

Geleneksel yöntemle hazırlanacak ise, kızarmış ekmeğin üzerine yine önce sarımsak sürülüyor, sonra tuz ekiliyor, ortadan ikiye kesilmiş olarak masaya gelmiş olan domatesler ekmeğe bastırılarak ekmeğin üzerine doğrudan rendeleniyor ve üzerine sızma zeytinyağı gezdiriliyor. 

Bugün size olabilecek en basit tarifi anlattım sanırım, ama İspanyol mutfağı anlatacağınız bir ortamda bence başlangıç noktası başka olamazdı. Haftaya devam edeceğiz. 

Keyifli bir pazar günü dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.