YAZARLAR

Ayvalık’ta her şeyi unutun: Tamam Meyhane

Sipariş ettiğiniz tüm yemekler o gün taze üretilmiş. Bazı zeytinyağlılar masaya geldiğinde hâlâ ılık, emek verilerek ve özenle hazırlandıkları belli.

Daha önce geçtiğimiz yaz Ayvalık civarında bazı yerlerden size bahsetmiştim. Bugün ise yeni bir yeri size anlatacağım. Yeni derken, ben yeni gittim, aslında mekan iki seneye yakındır açıkmış.

Tamam Meyhane Ayvalık merkezinde, bir ara sokakta tek katlı eski bir taş evde yer alıyor. Öyle deniz manzarası falan da yok. Ancak burayı özel yapan şey işletmesi ve lezzet. Bir kere buralarda adet olduğu üzere büyük bir dolapta kim bilir ne zaman ve nerede üretilmiş 80 çeşit meze yok burada. Mönü bir kara tahtaya yazılmış, fiyatlar makul, çeşitler sınırlı.

.

Ancak sipariş ettiğiniz tüm yemekler o gün taze üretilmiş. Bazı zeytinyağlılar masaya geldiğinde hâlâ ılık, emek verilerek ve özenle hazırlandıkları belli. Ben meze olarak fava, tirokafteri (acılı peynir ezmesi), cacık ve tarçınlı barbunya denedim, hepsi gayet lezzetli ve tazeydi. Ayrıca tarifi dedelerine ait olan Balkan köftesi, ve Arnavut ciğeri de tattık. Özellikle ciğer bugüne kadar tattıklarımın belki de en iyisi. Taze yapılmış, hiç yağ çekmemiş, sadece az kuru kekik ve acı biber kurusu ile servis ediliyor, ciğer iri doğrandığı için de kurumamış, kesinlikle denenmeli. Ancak, mekanda yazan uyarı haklı, acil işi olan ciğer istemesin diyorlar, bir saatten uzun sürebiliyor hazırlanması ve masaya ulaşması, onu aklınızda bulundurmakta fayda var.

.

Mekanın işletme anlayışı da beni çok mutlu etti. Mevsim itibariyle Ayvalık çok kalabalık olmadığı için zaten gelenlerin büyük bölümü Ayvalık’ta yaşayanlar, mekan da çok büyük olmadığından dolayı mutfak dahil toplam dört kişi ile herkese yetişiyorlar. Ama Avrupa’da olduğu gibi, yiyeceğiniz içeceğiniz masanıza geliyor, sonrasını siz hallediyorsunuz. Ben zaten örneğin bardağımda su bittiği an gelip dolduran komilerin olduğu aşırı şık dekorlu dev restoranlardan her geçen gün daha fazla bıkmaya başladım, burası da o haliyle, sade ama özenli dekorasyonuyla da beni ayrıca mutlu etti.

.

Aslında yazıp yazmama konusunda da çok düşündüm, bu tarz yerler herkes tarafından bilinir hale geldiğinde bazen aşırı yoğunluktan dolayı kalite kaybı da olabiliyor, ancak burada işletme anlayışına da bakınca öyle bir risk olmayacağını umuyorum.

Tamam Meyhane Ayvalık Barbaros Cd. 9. Sokak’ta yer alıyor, telefon numarası 0546 545 10 10. Mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Keyifli bir hafta diliyorum.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.