YAZARLAR

Makarna ipuçları

Makarna pişirirken yapılabilecek acemi hatalarına düşmemek gerekiyor. O yüzden size bugün ideal bir makarna yapmak için yapılması ve yapılmaması gereken hareketleri özetleyeceğim. Haydi hep beraber daha iyi bir makarna yapalım.

Covid-19 gündemimize geldiğinden bu yana hayatlarımız inanılmaz değişti. Önce son duruma bakalım.

Bu satırları yazdığım 2 Mayıs Cumartesi sabahı itibariyle ülkemizde vaka sayısı 122 bin 392, can kaybı sayısı ise 3 bin 258. Bu rakamlar geçtiğimiz hafta 104 bin 912 ve 2 bin 600, iki hafta önce ise 78 bin 546 ve bin 769 olarak bildirilmişti. Yeni vaka sayıları ve ölümlerle ilgili paylaşılan rakamlar ufak ufak azalıyor, iyileşen sayısı da hızla artıyor. Hayatın biraz daha normalleşmesine çok uzak bir noktada değiliz gibi bir görüntü var, umalım ki gerçekten öyle olsun.

Bu süreçte hayatımız çok değişti, evde yemek pişirenlerin sayıları inanılmaz ölçüde arttı. Bugüne kadar hiç görmediğiniz kadar çok kişi ekmek yapıyor (bu satırları yazarken mutfakta ciabatta ekmeklerim ikinci kabarmasını sürdürüyorlar örneğin), herkes mutfakta.

Çok yakın bir arkadaşım, ki kendisi bu satırlarda salgının başladığı dönemde bahsettiğim hastanede yatan dostumdur, ne mutlu bizlere ki iyileşti çoktan ve bize sürekli evde yaptığı adana kebap, lahmacun gibi yemeklerin videolarını çekip gönderiyor. Babam, neredeyse 75 yaşında, canı çekmiş, eve pişmemiş kadayıf getirtip sütlü kadayıf yapmış. Herkes evinde mutfaklarda bir şeyler pişiriyor.

Bir yandan da sürekli adana kebap yapacak halimiz yok, kolay ve hızlı yemekler de önemli. Bunlardan birisi de makarna. Hem kolay ve uzun süre saklanması, hem çok kolay pişirilmesi düşünülürse, en pratik yiyeceklerden birisi olduğu bir gerçek. Ama makarna pişirirken yapılabilecek acemi hatalarına düşmemek gerekiyor. O yüzden size bugün ideal bir makarna yapmak için yapılması ve yapılmaması gereken hareketleri özetleyeceğim. Haydi hep beraber daha iyi bir makarna yapalım.

.

PİŞİRME SUYU

Makarna pişirirken kullandığınız su çok önemli. Hem miktar, hem içerik olarak. Bir paket makarnayı en az 3-4 litre su ile pişirmek gerekir, bu suyun içerisine de bolca tuz koymak gerekir. Bol tuz derken, gerçekten bol tuz. Ben 3-4 litre suyun içerisine en az 2 dolu tatlı kaşığı tuz atıyorum, zaten kısacık pişme süresinde makarnaya ancak tuz bir parça nüfuz edebiliyor. Yani bol su ve bol tuz kullanmak önemli.

Suya zeytinyağı koyanlar, bunu derhal bırakıyorsunuz. Bu yaptığınız makarnanıza yapacağınız sosun makarnaya tutunmasını zorlaştırmaktan başka bir etkisi yok çünkü, ve yağı boşa harcamış oluyorsunuz. Makarna yapışmasın diye mi koyuyordunuz yağı? Arada iki üç defa karıştırırsanız yapışmaz zaten. Evet, o zeytinyağı şişesinden uzaklaşalım şimdi, teşekkürler.

Bu arada makarna soslarının kıvamını ayarlarken haşlama suyundan bir kaşık çalmak gayet faydalı bir taktik, makarnadan geçen nişastanın da etkisiyle sosun kıvamını hafifçe koyulaştırma imkanı vermesi de artısı.

PİŞİRME

Önce benim gözümde makarnaya karşı işlenebilecek en büyük suçlardan birisi, makarnayı kırmak. Makarnayı, spagetti ve benzeri uzun olanları yani, lütfen kırmayın. Onları olması gereken şekillerden uzaklaştırmayın.

Sonrasında en önemlisi ne kadar pişireceğiniz. Burada da roket mühendisliği yapmaya gerek yok, çünkü paket üzerinde ne kadar pişireceğiniz yazıyor. Biraz İtalyan usulü olsun, dişe biraz his versin derseniz (İtalyanlar buna al dente derler) pakette yazan süreden bir dakika kadar daha kısa pişirmeniz yeterli. Daha kısa pişirirseniz makarna sakız gibi çiğnetir, çok uzun pişirirseniz hamur olur çatal değdiğinde parçalanmaya başlar.

Son olarak, soslu bir makarna yapacaksanız, sosu büyük bir tavada pişirin, makarnayı sudan alır almaz o tavanın içerisine atıp tüm makarnayı iyice sosla bir araya getirin. Tamam lojistik sorunlar nedeniyle tabağa makarnayı koyup üzerine sosu kaşıkla eklemek elbette daha kolay, ama makarnanızın lezzetini düşüreceğinizden şüpheniz olmasın.

SÜZME

Makarnanızı süzerken, süzmeden önce, süzmeden sonra, soğuk su ile temas ettirmeyin. Bu makarna üzerindeki nişastayı siler atar ve yine sosunuzun tutunmamasına sebep olur. Makarna suyunu saklayarak daha sonra çorba yaparken de kullanabileceğinizi de söyleyeyim. Nişasta içeriğiyle yoğun çorbalar için kullanmak gayet mümkün.

SOS

Sos makarna için bence olmazsa olmaz bir gereklilik. Hiç bir şey yapamazsanız, bir tavada biraz zeytinyağına üç diş sarımsak doğrayıp bir iki dakika hafif ateşte çevirin, o bile yeter. Makarna, sosuyla güzeldir. Ancak onun da ölçüsü kaçmamalı, sosun içerisinde yüzmemeli.

Keyifli, sağlıklı günler dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.