YAZARLAR

Şarküteri eşlikçisi: Gnocco fritto

Modena ve Bologna'da oturacağınız birçok restoranda başlangıç olarak gnocco fritto ile şarküteri ve peynir çeşitleri servis ediliyor. Gelin ben de bu lezzetli ekmeği nasıl yapacağınızı anlatayım,

Geçtiğimiz haftalarda yaptığım bir İtalya seyahatinde daha önce pek fazla vakit geçirmediğim Modena ve Bologna civarında birkaç gün kaldım. Son iki buçuk senede işim dolayısıyla oldukça uzun zaman geçirdiğim bu ülkede bu sefer ilk defa karşıma çıkan bazı lezzetler oldu. Bunlardan bir tanesi, İtalyan usulü bir pişi de diyebileceğimiz gnocco fritto.

Modena, Bologna gibi şehirler, Emiliana Romagna bölgesinde yer alıyorlar, bölgenin en önemli özelliği, dünyaca ünlü parmesan peyniri ve İtalyan şarküterilerinin en iyilerinin bulunduğu bölge olması. Ayrıca Modena, balzamik sirkenin anavatanı. Böylesine bir mutfak zenginliğinde, bölgede oturacağınız birçok restoranda başlangıç olarak bu gnocco fritto ile şarküteri ve peynir çeşitleri servis ediliyor. Gelin ben de bu lezzetli ekmeği nasıl yapacağınızı anlatayım, yılbaşı sofrasında başlangıç olarak fena olmayabilir mesela.

.

MALZEMELER

250 gr. un

7 gr. toz maya

30 ml. sızma zeytinyağı

5 gr. tuz

125 ml. ılık su

Kızartma tavanızı bir parmak dolduracak kadar sıvıyağ

Bol miktarda şarküteri ve peynir

YAPILIŞI

Zeytinyağı ve unu bir kasede karıştırın. Tuz ve mayayı ekleyin. Suyu, unu karıştırırken yavaş yavaş ekleyin. Tüm suyu kullanmanız gerekmeyebilir, karışım bir hamur gibi bir araya geldiğinde su eklemeyi bırakabilirsiniz. Kullanılan una bağlı olarak bu miktar değişecektir. Eğer biraz fazla nemli bir hamurunuz varsa un ekleyebilirsiniz.

Yumuşak ve elastik bir hamur elde edene kadar 5-10 dakika yoğurun. Bir kase içine alın, üzerini nemli bir bez veya streç filmle örterek kabarmaya bırakın.

İki katı boyuta geldiğinde, ki bu havanın sıcaklığına bağlı değişecektir, hamuru üzerine basarak söndürün ve unlu bir yüzeye alarak merdane yardımıyla yaklaşık 3 mm. kalınlığa gelecek şekilde açın. Yaklaşık 3 cm x 6 cm civarı dikdörtgenlere kesin.

Yağı ısıtın, içine attığınız küçük hamur parçaları kabarmaya başladığı zaman sıcaklık istediğimiz seviyeye gelmiş demektir. Hamur parçalarını iki tarafı da hafifçe kızarıp kabaracak şekilde birkaç dakika kızartın. Çevirirken çok dikkatli olun ki hamurlar yırtılmasın.

Pişen hamurları bir kağıt havlu üzerinde süzün ve sıcakken servis yapın.

Özellikle pastırma, füme et gibi lezzetlerle çok yakıştığını göreceksiniz.

Mutlu bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.