YAZARLAR

Bıktım artık

Bir insanın başka bir insana bu şekilde zarar verebilmesini aklım almıyor. Eğitim, aile terbiyesi, inançlar, çevrede görülenler, birçok faktör var elbette, ve maalesef yıllardır bu ülkede kadının erkeğin malı olduğu anlayışının bazen gizli bazen bariz şekillerde körüklenmesi, bu tür olayların ortaya çıkmasına doğrudan etki ediyor

Bu hafta izninizle yemek yazmıyorum. Yazacak gücü de zaten bulamıyorum. Bu saçma sapan varlıklarla aynı havayı soluduğumu bilmek midemi bulandırıyor.

Coğrafya kader mi gerçekten? Peki kadınları öldüren, çocuklara tecavüz eden o manyak güruhuyla aynı coğrafyada doğup büyüyen bir sürü başka insan, insanca, insan olmanın onuruyla nasıl hareket edeceğini düşünerek yaşıyorken, bazıları neden bu kadar vahşi, aymaz ve korkunç olabiliyor? Ben hayatım boyunca annem ve babam tarafından “Bizim en önemli varlığımız dürüstlüğümüz” diye büyütülürken, eski karısını, hem de kızının gözleri önünde öldüren o yaratık nasıl büyüdü de bu hale gelebildi?

Oğlum 4 yaşına yaklaşıyor. Etrafına karşı ne kadar büyük ve saf bir sevgiyle yaklaştığını izlerken bazen kendi kendime soruyorum, insan ömrünün hangi safhasında nefret dolabilir ki diye. Bu konuyu asla çözemiyorum. Hangi inanış, hangi anlayış başka bir insana zarar vermeyi mazur gösteriyorsa, onlardan uzak durmak gerekir diye düşünüyorum.

Bir insanın başka bir insana bu şekilde zarar verebilmesini aklım almıyor. Eğitim, aile terbiyesi, inançlar, çevrede görülenler, birçok faktör var elbette, ve maalesef yıllardır bu ülkede kadının erkeğin malı olduğu anlayışının bazen gizli bazen bariz şekillerde körüklenmesi, bu tür olayların ortaya çıkmasına doğrudan etki ediyor.

Biz nasıl bu kör sarmaldan çıkarız? Bu konularda uzman değilim, laf bana düşmez ama ilk anda aklıma gelen birkaç örnek sıralayayım...

  • Dizilerde sigarayı alkolü bulandırmakla uğraşmak yerine sürekli kadına şiddet uygulanmasını dert ederek,
  • Erkek yapınca elinin kiri, kadın yapınca namus anlayışından bir an önce uzaklaşarak (Buradaki en abuk ikilem, erkek çocuğunun çapkınlık yapabilmesi için o “namus eksiği” olan kadınlara duyduğu ihtiyaç değil mi?),
  • Twitter’da falan son dönemde türeyen, bu tür vahşetlerin bile ardından "Ama o adamlar da nafakalar yüzünden ne zorluklar yaşıyor" şeklinde cümlelerle kadınların katledilmesine dair en ufak olumlu duyarlılık göstermeye kalkan şerefsizler varsa, bunları sonsuza kadar hayatınızdan uzaklaştırarak,
  • Televizyona çıkıp "Kadın erkeğin malıdır, eğer bir adam isterse eve cariyeler de alır ama onlara da yediğini yedirir" minvalinde konuşan din tüccarlarını susturarak.

Emine Bulut ve kızının çığlıkları, hepimize dert olsun.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.