YAZARLAR

Domates zamanı 

Her türlü salata, sos, içecek ve yemekte temel malzemelerin başında gelen domates, benim için de mutfakta olmazsa olmazların arasında yer alıyor. Hatta çocukluğumdan beri, yazın sıcaklarda domatesleri elma gibi yemişliğim de çoktur.

Yaz mevsiminin en güzel tarafı, sebze meyve çeşitliliği. Pazara gittiğiniz zaman, rengarenk meyveler ve sebzeler arasında kendinizi kaybetmemek çok zor.

Yazın en güzel lezzetlerinden biri domates. Aslında bizde ve tüm dünyada sebze sanılan domates, botanik açısından değerlendirdiğimizde esasında bir meyve.

Her türlü salata, sos, içecek ve yemekte temel malzemelerin başında gelen domates, benim için de mutfakta olmazsa olmazların arasında yer alıyor. Hatta çocukluğumdan beri, yazın sıcaklarda domatesleri elma gibi yemişliğim de çoktur.

Domatesin en kolayca sofraya gelebileceği, çok basit bir tarif vereceğim size. Katalan ekmeği, Barcelona'da çok hoşuma giden bir lezzet olmuştu, gelin bu çok kolay yemeği sizlere anlatayım.

Öncelikle, burada kullanılacak ekmek çok önemli. Hep söylüyorum, bizde ekmek konusunda gelişmeye çok açığız. Bu kadar ekmek tüketen bir ülkede, iyi kalite bir ekşi mayalı ekmek bulmak neredeyse imkansız. İstanbul'da bir kaç fırında bulabiliyorsunuz, ama diğer şehirlerde neredeyse hiç yok.

Evet ekmeğe bir parantez açtık, konumuza dönelim artık. Eğer bulabiliyorsanız, bu tarifte mutlaka ekşi mayalı beyaz bir ekmek kullanın. Olmazsa ciabatta veya baget kullanabilirsiniz.

Konumuz domates olduğuna göre, bir ekmek için 3-4 adet orta boy domatesi ortadan ikiye kesip bir tabağa alıyorum. Yanına da iki iri diş sarımsağı kabuklarını soymadan ortadan ikiye kesip tabağa alıyorum. Küçük bir kaseye iyi kalite bir sızma zeytinyağı, bir diğer kaseye de deniz tuzu koyuyorum. Tuzu çok toz haline getirilmişlerden değil de, ince kristal halinde satılan çeşitlerden kullanmanızı öneririm. Biliyorsunuz genel olarak tavsiyem hep bu yönde.

Öncelikle ekmekleri 1-1,5 parmak kalınlığında dilimleyip ızgarada ısıtıyorum. İşte Katalan ekmeği hazır!!!

Ekmek dilimlerinin üzerine önce biraz zeytinyağı sürüyorum ve sarımsağı sürte sürte ekmeğe lezzetini geçiriyorum. İkiye kesilmiş domatesi iyice sürerek etini ekmeğin üzerine yayıyorum. Son olarak keyfime göre tuzunu ayarlayıp, afiyetle yiyorum.

İspanya'da çok sevdiğim bu tapas, hem kolaylığı hem lezzetiyle beni mutlu etti. Denemenizi tavsiye ederim.

Mutlu ve gündemi sakin günler dilerim...


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.