YAZARLAR

Viyana usulü patates salatası

Viyanalılar bu salatayı oldukça zengin bir lezzete kavuşturmuşlar, geçen sene bu sıralar oraya gitmiş ve yerinde tatmıştım. Tarif için talep geldikten sonra araştırdığım bu tarifi henüz denemedim ama ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim. 

Geçen hafta sizlerle paylaştığım şnitzel yazısı sonrası çok keyifli geri dönüşler aldım. Öncelikle bunun için çok teşekkür ederim. 

Yazının sonrasında bana birkaç okuyucum Avusturya’da şnitzel yanında servis edilen patates salatasını da sordular. Ben de bu hafta o talebe yanıt vereyim istiyorum. 

Aslında patates salatası için araştırdığınızda muhtemelen binden fazla farklı tarif bulursunuz. Herkesin bu konuda kendi yöntemleri vardır. Ben genellikle patatesi hafifçe zeytinyağında çevirdiğim taze soğan, maydanoz ve hardallı vinegret ile salata haline getirmeyi seviyorum. Ancak Viyanalılar bu salatayı oldukça zengin bir lezzete kavuşturmuşlar, geçen sene bu sıralar oraya gitmiş ve yerinde tatmıştım. Tarif için talep geldikten sonra araştırdığım bu tarifi henüz denemedim ama ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim. 

Haydi gelin başlayalım.

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

600 gr. patates 
250 ml. et suyu
60 gr. kırmızı soğan (küp küp kesilmiş)
3 yemek kaşığı elma sirkesi 
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, taze çekilmiş karabiber
1/2 yemek kaşığı dijon hardalı
1 tutam şeker
1 avuç frenk soğanı ve maydanoz
1 adet fındık turpu

Patatesleri soymadan iyice haşlayın. Hâlâ ılıkken soyup küp küp doğrayın. Sıcak et suyunu patateslerin üzerine ekleyin ve karıştırın. İnce küpler halinde doğradığınız kırmızı soğanlara ayrı bir kapta tuz, bir tutam şeker, sirke ve yağı ekleyip iyice karıştırın. Patateslerin üzerine ekleyin. Hafif kremsi bir hale gelene kadar iyice karıştırın. Salatanın üzerine ince doğradığınız frenk soğanı (eğer bulamazsanız taze soğanların yeşil kısmını kullanabilirsiniz) ve maydanoz ile ince dilimlediğiniz fındık turpunu da salataya serperek ılık olarak servis yapın. 

Uğur Mumcu...

Bugün 24 Ocak. Ülkemiz tarihinin en önemli araştırmacı gazetecisi Uğur Mumcu’nun hayattan koparılışından bu yana tam 28 yıl oldu. Sevgili kızı, sevgili eşim Özge’nin çağrısını buradan da paylaşmak istiyorum. 

“Her yıl 24 Ocak'ta Uğur Mumcu'nun sokağında ve ülkenin dört bir yanında meydanlarda buluşurduk. Bu yıl pandemi nedeniyle mumlarımızın ve yüreğimizin ışığında buluşacağız.

Uğur Mumcu ve aramızdan alınan tüm aydınlar için 24 Ocak 2021 20.00'de, karanlığa bir mum da sen yak!”

 Saygıyla ve özlemle.

 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.