YAZARLAR

Ton balığı utanır mı?

Ton balığını makarnaya koyma hadisesiyle birlikte size bari gündemi yakalayarak bir ton balıklı makarna tarifi yazayım dedim. En azından bu iğrenç reklam, lezzetli bir tarife dönüşsün.

Geçtiğimiz cuma günü EURO 2020 İtalya Türkiye maçı ile başladı malumunuz. Şahsen ben ilk maçı izlemedim, çünkü hala Euroleague finalini Efes kazandığında yaşadığım heyecanın ve mutluluğun etkisi altındayım. Açıkçası basketboldan sonra futbol bana biraz da sıkıcı geliyor uzun zamandır, bir de işin içine biraz fazlaca siyaset karıştı son yıllarda sanki. Neyse, anladınız herhalde, futbolla olan ilişkim uzunca bir süredir oldukça mesafeli durumda. 

Spor karşılaşmalarını, hele önemli karşılaşmaları izlerken özel birtakım sofralar kurulduğu malum, daha bir önceki yazımda bunlardan birini sizlerle paylaşmıştım. O bakımdan ben bu tür maç keyiflerini yanında yiyecek ve içecekleri ile bir keyife dönüştürmeyi hep sevdim. 

Bu adetten olacak ki, bazı yiyecek içecek markaları da hele ki konu futbol ve milli takımlar olunca her zaman bu maç keyfiyle özdeşleşen reklamları her türlü medyada yayınlar. Maç olan günler sürekli olarak malum gazlı içecekler, cipsler televizyonlarda en cazip şekillerde ve mutlaka milli takım temalı reklamlarla gözümüze sokulur. 

Bunun çok ama çok talihsiz bir şeklini de cuma günü bir ton balığı reklamı ile yaşadık. Markasını paylaşmayacağım bir firma (zaten az biraz sosyal medya okuryazarlığınız varsa reklamı görmüşsünüzdür) İtalya ile yapılacak karşılaşma öncesi, muhtemelen de “ahhahahhahhaa abi çok süper espri ya” nidaları eşliğinde “Bu akşam makarnaya koyuyoruz” yazılı bir ton balıklı makarna fotoğrafı paylaştı. Gelen tepkiler sonrasında, AKP’nin Yalan Üretim Merkezi videosundan bile kısa sürede bu paylaşımlarını sildiler. Ama işte o fotoğraf bir defa ortaya düştü mü etkisi ağır oluyor. Geçen sene de tam pandemi nedeniyle restoranların çok zorlandığı dönemde restoranları çok pis ve çirkin gösteren bir reklamla yine eleştirilen bu firmayı, reklam ajanslarıyla ciddi bir konuşma yapmaya davet ediyorum. Bu kadar bayağılık imajı hiçbir firmaya kazanç sağlamaz. 

Neyse, ben bu hafta nasıl bir yazı içeriği hazırlasam derken bu ton balığını makarnaya koyma hadisesiyle birlikte size bari gündemi yakalayarak bir ton balıklı makarna tarifi yazayım da dedim. En azından bu iğrenç reklam, lezzetli bir tarife dönüşsün. Bu tarif benim lise yıllarımdan beri sabit tariflerimden biridir, hem çok kolay hem de çok hızlı hazır olur, hiçbir subliminal mesaj vermeksizin denemenizi de tavsiye ederim. 

Malzemeler (4 kişilik)

-1 paket makarna

-2 adet 150 gr’lık konserve ton balığı (süzülmüş)

-2 yemek kaşığı zeytinyağı 

-200 gr domates püresi

-3-4 diş sarımsak

-1 çay kaşığı köri

-1 çay kaşığı acı pul biber

-tuz, taze çekilmiş karabiber 

Makarna için büyük bir tencerede 3 litre suya bir dolu tatlı kaşığı tuz koyun ve yüksek ateşte suyu ısıtmaya başlayın. Su kaynayınca istediğiniz makarnayı palette yazan süreye uygun olarak pişirin. 

Su ısınırken, bir sos tenceresinde zeytinyağını hafif ateşte ısıtın, üzerine süzdüğünüz ton balıklarını ekleyin. Balıkları bir çatal yardımıyla karıştırırsanız daha iyi ezilmesini sağlarsınız. Ton balıklarını zeytinyağı ile iki dakika çevirdikten sonra domates püresini ekleyin, sarımsakları rendelenmiş olarak içerisine katın. İki dakika daha çevirin ve köri ile acı seviyorsanız pul biber ekleyin. Köriyi ben birçok domatesli kıymalı sebze yemeğine de katıyorum, denemenizi tavsiye ederim. 

Son olarak sosunuzun tuz ve karabiberini de ağız tadınıza göre tadarak ayarlayın. Makarna pişerken haşlama suyu oldukça yoğun nişasta içerir ve ara sıra bir iki kaşık bu sudan eklemek, sosların makarnaya daha iyi yapışmasını sağlar, onu da küçük bir ipucu olarak sizlere hatırlatayım. 

Son olarak ister makarnayı tabaklara servis edip üzerine sosu ayrı ekleyin, ister sosu tüm makarna ile iyice karıştırıp servis edin, isterseniz üzerine biraz parmesan veya İzmir tulumu rendeleyin. Her ne yaparsanız yapın, işten yorgun argın eve gelip 20 dakikada hem lezzetli hem kolay bir yemek hazırlamak istediğiniz günlerde bu tarifi ara sıra kullanmaya başlayacağınıza eminim. 

Kötü reklamcıların etkisinden uzak, keyifli bir hafta dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.