YAZARLAR

Fırında zahmetsiz balık

Bugün son zamanlarda denediğim çok basit iki balık tarifi vereceğim. Güzelliği şu: Hem çok az efor harcıyorsunuz hem çok lezzetli bir balık yiyorsunuz hem de evi kokutmuyorsunuz. 

Efendim bildiğiniz üzere bugün Sevgililer Günü. Gerçi bizim memleket gündeminde onu idrak etmek hiç kolay değil, bu sene ben de sevgili eşim Özge de birbirimize hediye almadığımızı cuma akşam 21:30 sularında fark ettik, iş işten geçmiş artık ne yapalım dedik. Öyle ki, uzaya kim gidecek, yeni anayasa çıkmalı mı (o kasar işte) falan derken unutmuşuz hediyeyi. Neyse belki ben yarın sabah çaktırmadan mahalledeki peynirciden yarım kilo beyaz peynir falan alırım hediye diye, zaten o fiyatlara hediye diye verilir. 

Neyse, geçen hafta da size Sevgililer Günü evinizde yapabileceğiniz lezzetli bir deniz ürünlü makarna tarifi vermiştim. Bugün de son zamanlarda denediğim çok basit iki balık tarifi vereceğim. Güzelliği şu: Hem çok az efor harcıyorsunuz hem çok lezzetli bir balık yiyorsunuz hem de evi kokutmuyorsunuz. 

İlk tarif rezene yatağında balık. Bunun için iki adet kök rezeneyi piyazlık soğan gibi ince ince dilimleyin. Hepsini bir tepsi üzerine serdiğiniz fırın kağıdına genişçe yayın, üzerine bol zeytinyağı, tuz ve karabiber serpin. Aralara iki üç diş sarımsak atın. Üzerine kullanacağınız balıkları dizin. Eğer fileto balık kullanacaksanız, derileri üste bakacak şekilde dizin, üzerlerine hafifçe tuz ve karabiber ile zeytinyağı gezdirin. Önceden 220 dereceye ısıtılmış fırına atın. Ben bu tarifi fileto taş barbunla denedim, yaklaşık 10 dakikada hem rezeneler hem de balık harika pişti. Benim tavsiyem, bu tarifi yaparken çok büyük balıklar kullanmayın, rezene çok hızlı pişiyor ve uzun kalırsa hoşluğunu kaybeder. Barbun bu tarife gerçekten yakışıyor, bir de barbunun tava yapmadan ne kadar lezzetli olabildiğini de görmenizi hararetle tavsiye ederim. 

İkinci tarifimiz fırında patates yatağında balık. Bunun için fırını 180 dereceye ısıtın. Soyup irice küpler halinde doğradığınız patatesleri bir fırın tepsisine alın. 5-6 diş sarımsağı kabuklarını soyup yanlarına ekleyin. Bir dal biberiyenin yapraklarını üzerine serpin. Tuz, taze çekilmiş karabiber ve bol zeytinyağı ekleyip her şeyi iyice birbirine karıştırın. Fırına tepsiyi yerleştirip 30 dakika pişirin, son 5 dakikada fırının ayarını 220 dereceye getirin. Tepsiyi çıkarın, patatesleri bir karıştırın, üzerlerine fileto yapılmış balığınızı yine derisi üste gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine yine az miktarda tuz karabiber ve zeytinyağı gezdirin. Fırına alın ve balığın büyüklüğüne bağlı olarak 10 ila 15 dakika civarında pişirin. Patateslerin toplam bir 45 dakika civarı pişmesi gerekiyor, eğer ufak balıklar kullanacaksanız buna göre patatesleri 35 dakika sonra çıkarabilirsiniz. Ben tarifi, temizlemeden önce 1,2 kg. ağırlığında olan ve fileto yapılmış bir kaya levreği ile denedim, 15 dakikada sulu sulu ve mükemmel şekilde pişmiş durumdaydı. 

 Keyifli ve sağlıklı günler dilerim. 

 
 
 

Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.