Kolombiya'dan canlı: Savaş bitti, başlasın şenlikler!

Metin Yeğin, 52 yıllık iç savaşa son verecek anlaşmanın resmen imzalanması öncesi Kolombiya sokaklarının nabzını tutuyor.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yeğin  [email protected]

DUVAR - Bugün Kolombiya kuşkusuz tarihi bir gün yaşıyor. Dünyanın en uzun süren gerilla savaşlarından biri, en azından bir cephede sona eriyor. Gerilla hareketi FARC-EP ile Kolombiya hükümeti, bugün Cartegena’da barış anlaşmasını imzalayacak ve aynı zamanda Kolombiya halkı da bu barış anlaşmasını, yine bugün oylayarak evet ya da hayır diyecek. Son yoklamalarda ‘Si’ yani evet oyu yüzde 65 civarında bekleniyor. Eğer referandumda çok büyük bir sürpriz olmazsa, FARC-EP ile Kolombiya devleti arasındaki 52 yıllık savaş bugün sona eriyor.

kolombiya-2 Tarihi tören öncesi Kolombiya'da barış duaları okunuyor.

BAŞKENT BOGOTA'DA ÇOK BÜYÜK ŞENLİKLER OLACAK

Bu akşam Kolombiya’nın bütün kentleri barış kutlamalarına hazırlanıyor. Özellikle gecekondu mahallerinde FARC-EP’nin oldukça güçlü olduğu, başkent Bogota’da çok büyük şenlikler olacak. Bu anlaşmayla artık FARC-EP’nin yasal bir parti olarak politikaya katılabilmesi, 52 yıl önce savaşın başlama nedeni olan toprak reformu, paramiliterlerin tasfiyesi ve koka üretimine ilişkin kabul edilmiş maddelerin yürürlüğe girmesi mümkün olacak. Buna karşın yaklaşık 10.000 gerilla ve gerektiğinde milisleriyle, 50.000 kişiye ulaşabilen FARC-EP, 6 ay içinde silahlarını teslim edecek.

GERİLLA UMUTLU

Ülkenin ikinci büyük gerilla örgütü ELN’de farklı talepleriyle de olsa barış masasında şu anda ama bununla birlikte adları suçla birlikte anılan 20.000 kişilik paramiliter güçler, polis, asker ve uyuşturucu çete, mafya gruplarıyla dolu Kolombiya’da, gerçekten bir barış olup olamayacağı kuşkulu. Ancak San Vicente Caguen’in dağlarında yapılan FARC-EP Ulusal Gerilla Konferansının son gecesinde, gerilla komutanları, delegeler ve gerillalar arasında tamamıyla umutlu bir hava hakimdi.

metin-yegin-1

'EL FIN!'

Gerilla ailelerinin çocuklarını, eşlerini bulması için aralarda sahneden, ‘Mücadele adı Carlos- adı Jorge Martinez Jimanez annen seni sahne kenarında bekliyor’ gibi anonslar okunuyor ve oldukça duygusal buluşmalar yaşanıyordu. Yani yarın ne olacağı belki pek belli değil ama barış bugün mutlaka kutlanıyor. Bu gelinen durumu en güzel özetleyen söz; konferansın son gecesinde, FARC-EP’nin son deklarasyonunu sahneden okuyan en üst komutan Timoleón Jiménez, deklarasyonu bitirirken okuduğu son sözüydü, ‘El Fin-Bitti.’…

Dağın ortasında bir kulübenin duvarına, 'Barışa evet Aşka Özgürlük' yazılmış. Dağın ortasında bir kulübenin duvarına, 'Barışa evet Aşka Özgürlük' yazılmış.

FARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeliFARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeli

Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!

Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?

Türkiye Kolombiya'daki barışı kutladıTürkiye Kolombiya'daki barışı kutladı