FARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeli

Kolombiya'da FARC ile hükümetin 52 yıllık iç savaşa son verecek anlaşmayı imzalamasına saatler kaldı. Örgütün son 'silahlı' kongresinde anlaşmaya 'oybirliğiyle' destek verildi; FARC lideri Timochenko "Barış, zaferlerin en güzeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıldır mücadele veren Marksist FARC örgütüyle hükümet arasındaki barış anlaşması konusunda bir somut adım daha atıldı. FARC,  52 yıllık iç savaşa son verecek anlaşmayı, ilk kez basına açık bir kongre düzenleyerek 'oybirliğiyle' onayladı.

farc-6

Örgütün 10'uncu kongresi, FARC'ın ülkenin güneyindeki kalelerinden olan Yari Yaylaları'nda, 200 delegenin ve yüzlerce gerillanın katılımıyla düzenlendi. FARC'ın 'Timochenko' adıyla tanınan lideri Rodrigo Londono, 'parti havası'nda geçen kongrenin kapanış gününde konuşma yaptı. Timochenko katılımcılara, "Zaferlerin en güzeli barıştır. Anlaşma kapsamında bizden istendiği gibi, bundan sonra hiçbir Kolombiyalının sesini duyurmak ve taleplerini anlatmak için silaha sarılmasının gerekmeyeceğini umuyoruz" diye seslendi. Timochenko hükümeti de,anlaşma kapsamında vaat ettiği 'toplumsal adaleti, toprak reformunu ve kalıcı barışı getirmeye' çağırdı.

farc-5

FARC'ın başmüzakerecisi Ivan Marquez de, "Savaş bitti. İsyancı delegelerin nihai anlaşmaya oybirliğiyle destek verdiğini, ülkeye, hükümete ve dünyaya ilan ediyoruz" diye konuştu.

Barış anlaşması pazartesi günü Timochenko ve Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından resmen imzalanacak. Anlaşma 2 Ekim'de referanduma sunacak; halktan onay almasının ardından da FARC gerillalarının dağdan inme süreci başlayacak. Anketler, Kolombiya halkının referandumda anlaşmaya büyük ölçüde destek vereceğine işaret ediyor.

farc-1

Dört yıl boyu Küba'nın başkenti Havana'da müzakere edilen anlaşma kapsamında, FARC siyasi bir partiye dönüşecek. Örgütün kuracağı siyasi partiye, 2026 seçimlerine dek parlamentoda doğrudan 10 koltuk verilecek. Kongrede, FARC'ın kuracağı siyasi partiyi resmen ilan etmek için Mayıs 2017'ye kadar bir kongre daha düzenleyeceği açıkladı. Partinin izleyeceği yola ilişkin ayrıntılar henüz açıklanmış değil.

Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!

Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?

Türkiye Kolombiya'daki barışı kutladıTürkiye Kolombiya'daki barışı kutladı