YAZARLAR

Evde makarna yapmak

Geçtiğimiz hafta söz vermiş olduğum üzere, bu hafta size ev yapımı makarna hamuru ve nefis bir bolonez ragu sos tarifi vereceğim.

Evde kendi hamurunuzu açarak yapacağınız makarna gerçekten çok eğlenceli ve lezzetli sonuçlar veriyor. Pişirmek sadece birkaç dakika alıyor. Bir makarna makinanız varsa onunla açabilir, yoksa da bir oklava ya da merdane kullanabilirsiniz. Sonrasında makarnayı keyfinize göre şekillendirebilirsiniz.

Gelelim bu kolay hamuru nasıl yapmak gerektiğine...

Malzemeler:

5 büyük yumurta

500 gr un

Evet malzemeler sadece un ve yumurta. Eğer çok kuru olursa azar azar içme suyu, lezzeti artırmak için az miktarda zeytinyağı, daha dişe gelen bir makarna için örneğin 425 gram un ve 75 gram irmik gibi karışımlar da deneyebilirsiniz. Eğer erişme imkanınız varsa (maalesef ülkemizde bulunması çok zor olan) "Tipo 00" un kullanın. Yoksa da herhangi bir markanın ununu kullanabilirsiniz, sadece ambalajlara bakıp protein oranı daha fazla olanları seçmeye özen göstermenizi önerebilirim.

Makarna hamurunu ayrıca fesleğen, közlenmiş kapya biber gibi ürünlerle de renk ve lezzet olarak geliştirmek mümkün. Bunların hepsini deneyerek en sevdiğiniz lezzeti aramak bu işin en keyifli taraflarından.

Büyük bir kesme tahtası veya kase içine unu alıp ortasını büyük bir çukur yapın. Yumurtaları çukura kırıp, çatalla iyice çırpın. Sonra yine çatalla unu içten başlayarak yavaş yavaş yumurtalarla karıştırın. Küçük küçük miktarlar halinde karıştırarak unun tamamını ekmek kırıntısı kıvamına gelene kadar çatalla karıştırın. Sonra ellerinizle karıştırmaya ve hamuru bir araya getirmeye başlayın. Tüm un ve yumurtaları karıştırıp, hafif unlu bir yüzey üzerinde yoğurmaya başlayın. Bu aşamada hamur çok kuru gelirse çok az su ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Hamura iyice emek vermek gerekiyor, 10 dakika yoğurduğunuz zaman unun içerisindeki gluten açığa çıkacak ve hafif yapışkan ve elastik bir hamur elde edeceksiniz.

makarna-iç2

Pürüzsüz bir hamur elde ettiğiniz zaman, onu streç filme sarıp 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin. Sonrasında yine hafif unlu bir yüzeyde merdane veya oklava ile hamuru olabildiğince ince uzun açın, yapışma olursa hafifçe unlayabilirsiniz. Eğer makarna makinanız varsa, hamuru merdaneyle makinaya girecek kadar inceltip, sonra her geçişte bir derece incelterek açabilirsiniz. İnce makarna hamurunu yapraklar halinde keserek lazanya, şeritler halinde keserek spagetti, linguine gibi makarnalar yapabilirsiniz.

Makarna hamuru çok hızlı kurur, o nedenle hamuru açtıktan sonra bir iki dakika içinde kesmek gerekir. Kurumayı yavaşlatmak için hamurları nemli bir bezin üzerine serebilirsiniz.

Kaynayan bol tuzlu suda taze makarnalar 2-3 dakika içinde pişecektir.

Bolonez Ragu sos

75 g tereyağı

1 büyük havuç, ince kıyılmış

1 kereviz sapı, ince kıyılmış

1 kuru soğan, ince kıyılmış

200 g dana kıyması

1 bardak kırmızı şarap

1 bardak et veya tavuk suyu

3 çorba kaşığı domates salçası

Tuz ve karabiber

Bu muhteşem bolonez sosun orijinal tarifine yakın olmak için spagetti değil, daha kalın bir kesim olan tagliatelle kullanılır. Bunun için makarnanızı yarın santimetre civarı bir kalınlıkta şeritler halinde kesmeniz gerekir.

Raguyu hazırlamak için önce büyük bir tencerede tereyağını eritin, havuç, kereviz sapı ve soğanı ekleyip 10 dakika kadar hafifçe kızartın. Sonrasında kıymayı ekleyin ve tahta bir kaşıkla küçük parçalar haline gelecek şelilde kıymayı parçalara ayırın. Kıymayı tamamen ince hale getirmek yerine, kuru üzüm taneleri boyutunda tutabilirseniz daha lezzetli oluyor bu arada.

Kıymayı kahverengi olana kadar yaklaşık 15 dakika çevirdikten sonra şarabı ekleyin ve bir kaç dakika kaynayarak alkolünün uçmasını bekleyin. Bir iki çorba kaşığı et veya tavuk suyu içerisinde salçayı bir sos kıvamına getirip ekleyin, kalan et/tavuk suyunu raguya ekleyip, tencerenin kapağını kapatıp hafif ateşte bir buçuk saat pişirin. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin.

makarna-iç1

Tagliatelle makarnanızı bol tuzlu suda pişirerek bu nefis sosla servis edebilirsiniz. Varsa, üzerine parmesan peyniri, parmesan bulamazsanız sa izmir tulumu rendeleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.