YAZARLAR

Uzakdoğu tadı: Tavuklu noodle

Uzakdoğu mutfağı denince akla ilk gelen elbette Çin yemekleri oluyor. Lezzetli pilavlar, noodlelar, et, tavuk yemekleri, çorbalar derken son derece zengin bir mutfak. Ben size bugün Çin mutfağından esinlendiğim eski bir tavuklu noodle tarifimi vereceğim, hatta YouTube kanalım 10 Numara Mutfak’ta bir videosu bile olan bir tarif.

Uzakdoğu yemeklerini severim. Farklı tatların birleştiği, tatlı-ekşi, acı-tatlı gibi sosların keyiflendirdiği, yerine göre (Tayland mesela) acısıyla insana hayatı sorgulatan ama çok zengin lezzetler...

Bu arada elbette sokaklarda kızarmış akrep ve dev böceklerin de satıldığı bir ortamdan bahsediyoruz, açıkçası bugüne kadar gittiğim Uzakdoğu seyahatlerinde karşıma bu arkadaşlar çıktığında deneyecek cesareti bulamadım, o kadar da tutuculuk yapabilirim sanırım değil mi?

Uzakdoğu mutfağı denince akla ilk gelen elbette Çin yemekleri oluyor. Lezzetli pilavlar, noodlelar, et, tavuk yemekleri, çorbalar derken son derece zengin bir mutfak. Ben size bugün Çin mutfağından esinlendiğim eski bir tavuklu noodle tarifimi vereceğim, hatta YouTube kanalım 10 Numara Mutfak’ta bir videosu bile olan bir tarif. İzlemek isterseniz yazının sonunda linkini bulabilirsiniz.

Noodle tarifi için malzemeler:

-2 adet tavuk göğüs bonfile (derisiz)

-Yarım paket noodle

-200 gr. brokoli

-200 gr. mantar

-1 adet havuç

-2 adet chili biber (yeşil biber de kullanabilirsiniz)

-1 başparmağı kadar taze zencefil

-2 diş sarımsak

-1 orta boy kırmızı soğan

-1 kaşık susam

-1 avuç taze kişniş yaprağı

-1 çay bardağı nişasta

-50 gr. kaju fıstığı

-3-4 yemek kaşığı soya sosu

-1 lime (misket limonu)

-Karabiber, zeytinyağı

Öncelikle tüm malzemelerimizi hazırlıyoruz. Tavukları bir elinizle üstten bastırıp, ortadan boyuna keserek açın ve ince şeritler halinde kesin. Brokolileri, soğanı, mantarları çok ufaltmadan doğrayın. Sarımsak ve zencefili olabildiğince küçük küpler halinde doğrayın. Chili biberleri ince ince dilimleyin.

Önce noodle ile başlayalım, kaynamış suyun içerisine yarım paket noodle atıp 3-4 dakika sonra suyunu süzüp bir kenarda bekletin.

Tavukları bir kaba alın, üzerlerini ince bir kat kaplayacak şekilde nişastayla tavukları iyice karıştırın. Nişasta tavukların yumuşacık olmasını sağlayacak. Sonra altını iyice açıp ısıttığınız wok'un içerisine 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin (gerçek Uzakdoğu mutfağında susam yağı kullanılır genellikle ama bizde bulması zor ve oldukça pahalı, o yüzden siz ne isterseniz kullanabilirsiniz). Tavukları wok'a atın ve iyice altın sarısı bir renk alana kadar 4-5 dakika sık sık çevirerek pişirin. Tavuklar pişince bir kaba alın ve wok'u bir bez veya kağıt havluyla silin (aman elinizi yakmayın, hâlâ sıcak).

Tekrar bir yemek kaşığı kadar yağı wok'a ekleyin ve sebzeleri içine atın. Çin mutfağında sebzeler çok fazla pişirilmez, o yüzden siz de sebzeleri 3-4 dakika kadar yine sık sık karıştırarak pişirdikten sonra tavuk ve noodle'ları ekleyin. 3-4 yemek kaşığı kadar soya sosu ve kaju fıstıklarını da ekleyip, tüm malzemeleri iyice karıştırın ve bir servis tabağına alın.

Son süsleme olarak kişniş yapraklarını ve ayrı bir tavada biraz kahverengileşene kadar yağsız çevirdiğiniz susamları üzerine serpin ve yarım lime'ın suyunu üzerine sıkın. İsterseniz süsleme için kalan yarım lime'ı da dilimler halinde kullanabilirsiniz.

Arzu ederseniz bu tarifi nasıl yaptığımı buradan izleyebilirsiniz.

Her şeyin çok güzel olacağı haftalar dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.