YAZARLAR

2019 neler getirir?

Yükselen kurlarla gelen yüksek maliyetler, yeni bir restoran açarken yapılacak yatırımları daha zor hale getiriyor, bir de yüksek kredi faizlerini düşünürsek, 2019’da açılabilecek yeni yerlerin eskisi gibi devasa boyutlu ve gereksiz şık restoranlar yerine daha küçük boyutlu, düşük maliyetli, basit mutfaklara yönelen yerler olmasını beklemek bir kehanet olmayacaktır.

2018’i salimen atlattık. Özellikle ikinci yarısı ekonomik olarak sanıyorum büyük çoğunluğumuz için oldukça zor geçen bu seneyi atlatanlar olarak ödüllendirilsek yeridir diyeceğim ama daha 2019’un neler getireceğini bilemiyoruz. Muhtemelen yine oldukça zor bir yıl olacak.

Peki, benim konum yeme içme, o konuda neler olacak? Mesela ben 2018’e başlarken hamburger ve döner gibi nispeten basit mutfaklarla daha çok karşılaşacağımız tahmininde bulunmuştum ve şu anda bu tahminimin oldukça isabetli olduğunu görüyorum. Öyle bir hale geldik ki, televizyon starı haline gelen şef Hazer Amani bile yeni açtığı yerinde hamburger, sosisli, kokoreç servis ediyor.

Ne yazık ki 2019’da da bu trendin devam etmesini bekliyorum çünkü zaten yükselen kurlarla gelen yüksek maliyetler, yeni bir restoran açarken yapılacak yatırımları daha zor hale getiriyor, bir de yüksek kredi faizlerini düşünürsek, 2019’da açılabilecek yeni yerlerin eskisi gibi devasa boyutlu ve gereksiz şık restoranlar yerine daha küçük boyutlu, düşük maliyetli, basit mutfaklara yönelen yerler olmasını beklemek bir kehanet olmayacaktır. Yani büyük bir ihtimalle Instagram’da sıkılan hamburgerler görmeye maalesef devam etmemiz söz konusu.

Elbette bunun haricinde de iş modelleri var, örneğin iş için sıklıkla gittiğim Torino’da kaldığım otelin hemen yakınında bulunan bir restoran, beş çeşit giriş, iki çeşit makarna ile üç çeşit sos ve üç çeşit ana yemek sunuyor. Ana yemek ve makarna sosları her gün değişiyor, ama lezzetler çok iyi, çevredeki diğer tüm restoranlardan çok daha ucuz, böylece sürekli ağzına kadar dolu. Umarım bir meşhur şefimiz de hamburger kokoreç girdabına kapılmak yerine bu tür bir yer açmayı dener.

Bunların haricinde, bu sene son yıllarda sıklıkla gördüğümüz üçüncü nesil kahvecilerin yanı sıra, çay üzerine özelleşen yerlerin artışını izleyeceğimizi düşünüyorum. Dünyada da çaya yönelik bir ilgi zaten varken, bizim gibi çay düşkünü bir ülkede bunun olmamasını beklemek saçma olur zaten.

Son dönemde artan sağlıklı gıda trendlerinin bu sene popülerliklerini artırmaya devam etmesini bekliyorum. Örneğin kombucha gibi fermente içeceklerin kısa zamanda daha da yaygınlaşacağını, ketojenik, vejetaryen, vegan vb. sağlıklı yeme diyetlerinin daha popüler hale geleceğini söylemek de mümkün.

Benim aklımdan geçen olasılıklar bunlar. Her ne şekilde olursa olsun, umarım 2019 yılı sizlere ve sevdiklerinize huzur, sağlık ve mutluluklar getirir.

Güzel bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.