YAZARLAR

Soğan stoklarını eritiyoruz: Fransız soğan çorbası

Evinizde kazara mevcut olabilecek soğanları hızlı ve lezzetli bir şekilde tüketebilmeniz için harika bir önerim var. Gelin bu akşam şöyle nefis bir Fransız usulü soğan çorbası yapalım, evdeki terörist unsurlardan lezzetli bir şekilde güzelce kurtulalım.

Efendim beni daha önceki yazılarımdan takip ettiyseniz yazın kriz durumu ümüğümüzü sıkmaya başladığı dönemde sizlere karamelize soğan tarifi vermiş ve mecbur kalırsak soğan ekmek yemek gerekirse bunu da belli bir standart ile yapın istemiştim.

Köprünün altından bayağı su aktı biliyorsunuz. 2017 Haziran’da 4 TL olan Euro şu anda 6 liranın üzerinde diye çok güçlü ülkeyiz diyoruz. Sonra son dönemde yaşananlar içerisinde benim gibi naçizane yemek yazarlarını ilgilendiren konular konuşur olduk zaman zaman.

Elbette bunların en önemlisi, ülkemizin en yetkili konumundan gelen “Elinde silah olan da soğan olan da terörist” açıklaması oldu. Soğanın son dönemdeki popülaritesi zaten malum, Vedat Milor’un menemen soğanlı mı soğansız mı olmalı tartışması da hala zihinlerdeyken bütün bu olanlar herkeste bir tedirginlik yarattı elbette.

İşte bu durumda, evinizde kazara mevcut olabilecek soğanları hızlı ve lezzetli bir şekilde tüketebilmeniz için harika bir önerim var. Gelin bu akşam şöyle nefis bir Fransız usulü soğan çorbası yapalım, evdeki terörist unsurlardan lezzetli bir şekilde güzelce kurtulalım.

Malzemeler

2 çorba kaşığı tereyağı

4 büyük kuru soğan, piyazlık dilimlenmiş

2 diş sarımsak, kıyılmış

2 defne yaprağı

2 dal taze kekik

Tuz ve taze çekilmiş karabiber

1/2 şişe kırmızı şarap

3 dolu çorba kaşığı un

2 litre et ya da tavuk suyu

1 baget ekmek, dilimlenmiş

250 gram rendelenmiş gravyer peyniri

Yapılışı

Büyük bir tencerede tereyağını eritin. Soğan, sarımsak, defne yaprakları ve kekikleri ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyip, soğanlar yumuşak ve karamelize olana kadar 25-30 dakika orta ateşte bol bol çevirerek pişirin. Şarabı ekleyip, kaynama noktasına getirip alkolünü buharlaştırana kadar ateşi biraz kısarak yaklaşık 5 dakika kaynatmaya devam edin, soğanlar kurumaya başlayınca defne yaprakları ve kekik saplarını çıkarın, unu ekleyin ve karıştırarak kısık ateşte 10 dakika kadar unu soğanlarla birlikte kavurun.

Ardından et veya tavuk suyunu ekleyin, kaynama noktasına getirin. Çorbayı 10-15 dakika boyunca kaynatın. Ağız tadınıza göre tuz ve karabiberi ayarlayın.

Çorbayı servis etmeden önce, fırınınızı 180-200 dereceye ısıtın, tepsiye dizdiğiniz baget ekmeklerin üzerine gravyer peyniri rendeleyin. Fırında peynirler eriyip hafifçe kızaracak şekilde 4-5 dakika pişirin.

Çorbaları kaseye koyup üzerine 1-2 dilim peynirli kızarmış ekmek ekleyerek servis yapabilirsiniz. Çorbanın orijinal tarifinde ekmeği çorba kaselerinin üzerine koyup, hepsinin üzerine peynir rendelenir ve sonra hepsi fırına verilir, bu şekilde daha kolay olarak yapılabileceğini düşünüyorum.

Güzel bir pazar günü geçirmenizi dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.