YAZARLAR

Pachanga kadar renkli: Paçanga böreği

Paçanga kelimesinin kökeni çok uzaklara gitmiyor. Sözlükte “pastırmalı ve peynirli bir tür börek” olarak geçmesi ilk olarak 1983 senesinde olmuş. Kökeni ise 1960’lı yıllarda ün kazanan bir Küba müziği ve dansı olan pachanga’ya uzanıyor olabilir, ancak bu kesin bir bilgi değil.

Bu sabah uyandığımda, ne yazacağıma dair hiç bir fikrim yoktu. Size şöyle tarif edeyim, genellikle cumartesi sabahları da, diğer günler gibi evin geri kalanından önce uyandığım için, eğer hafta içerisinde ne yazacağıma karar vermişsem, o boşlukta yazımı yazmaya gayret ediyorum. Bu sabah yapamadım, çünkü yazacak konu bulamadım.

Sonra ev halkı uyandı, önce oğlum, hemen arkasından eşim. Bir süre sonra eşime, “Özge, bugün yazı yazmam lazım ve ne yazacağıma dair en ufak bir fikrim yok” dedim. O da sağ olsun, “bir sefer çok güzel yapmıştın, paçanga böreği yazsana” diyerek bana bugünkü yazı konumu bulmuş oldu.

Paçanga kelimesinin kökeni çok uzaklara gitmiyor. Sözlükte “pastırma ve peynirli bir tür börek” olarak geçmesi ilk olarak 1983 senesinde olmuş. Kökeni ise 1960’lı yıllarda ün kazanan bir Küba müziği ve dansı olan pachanga’ya uzanıyor olabilir, ancak bu kesin bir bilgi değil.

Paçanga böreğini en çok beğendiğim yer, şu ana kadar yediklerim arasında, Bağdat Caddesi’nin başındaki Hatay Restoran. Bu harika meyhaneyi ayrıca yazmak istiyorum aslında, önümüzdeki günlerde de yapabilirim, ancak giderseniz paçanga böreğini tatmayı ihmal etmeyin.

Gelelim bu nefis böreğin tarifine...

MALZEMELER

(4 adet börek için):

-1 adet yufka

-4 adet büyük dilim pastırma

-5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir

-1 adet domates

-1 adet yeşil biber

-kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI

Önce biberi dilimleyin. Domatesin çekirdeklerini mutlaka çıkartın ki sulu kalıp böreği de sulandırmasın.

Yufkayı sekiz eşit üçgen parçaya bölün. Bir yufkanın üzerine fırçayla çok az sıvı yağ sürüp üzerine ikinci bir yufka parçası yerleştirin.

Yufkanın geniş kenarından 1-2 parmak içeriye gelecek şekilde peynir, bir dilim pastırma, domates ve biber yerleştirin. Zarf şeklinde bir sigara böreği gibi sarın, yufkanın ucuna su sürerek kapatın. Kapatırken dikkat edin, peynir sıcak yağ içerisinde kendine yol bulup börekten dışarı akmamalı.

Kızgın yağın içerisinde altın sarısı olana kadar kızartın, kağıt havlu serdiğiniz bir tabakta fazla yağını aldıktan servis yapabilirsiniz.

Mutlu bir hafta sonu dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.