YAZARLAR

Kuşkonmaz zamanı

Buharda pişmiş kuşkonmaz, özellikle ızgara et, tavuk ve balık çeşitleri ile çok yakışıyor. Hazırlanması da çok kısa sürüyor.

Nisan ayıyla birlikte pazara gitmekten yeniden zevk almaya başladım. Bir defa, en sevdiğim meyve diyebileceğim can erik ufak ufak görünmeye başladı. Yine geçen hafta tarifini verdiğim iç bakla, enginar, lezzetli ve sağlıklı birçok sebzeyle birlikte en güzel halleriyle tezgahlarda yer alıyor. Bunlardan birisi de kuşkonmaz. Maalesef ülkemizde oldukça pahalı olan kuşkonmaz, bu mevsimde yine daha bir ulaşılabilir fiyatlara iniyor. Bir demette 12-13 adet kuşkonmazı bu sabah 14 liraya aldım, ki daha çok kısa zaman önce bunun iki katı fiyatlar görüyordum.

Kuşkonmaz genellikle tek başına yenen bir sebze değil. Özellikle et yemekleri ile çok yakıştığını düşünüyorum. Çorbası ve risottosu da nefis oluyor. Ama bu sıralar evde favori sebze pişirme yöntemim buharda pişirmek ve kuşkonmaz bu konuda çok iyi sonuç veren bir gıda. Hazırlık aşaması yaklaşık 30 saniye, pişirme süresi ise toplam 10-15 dakika civarı sürüyor.

.

ANTİK YUNAN'DAN BERİ

Tarihçesine bakacak olursak, antik çağlarda tarım amaçlı olarak yetiştirilmeye başlanan kuşkonmaz Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağı. Bugün en çok Fransa, İtalya, Çin ve ABD'de yetiştiriliyor. Türkiye'de taze üretimi gitgide artmakta, umuyorum ki bu da önümüzdeki dönemde bu lezzetli sebzenin daha kolay ulaşılabilir hale gelmesini sağlayacaktır.

Kuşkonmazın enteresan bir özelliği de, genetik olarak eğilimli bazı insanlarda idrarda koku yapması. Herhangi bir risk barındırmayan bu durumdan sadece belli bir kesim etkilenmekte. Ayrıca yaygın bir inanışa göre bu bitkiyi tüketmek cinsel performansı da artırabiliyor. Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir ürün. Mevsimi gelmişken mümkün olduğunca bol tüketmekte fayda var. O zaman gelin en kolay nasıl bunu yapabileceğinize birlikte bakalım.

MALZEMELER

-1 demet taze kuşkonmaz

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-Taze çekilmiş karabiber ve tuz

-Balzamik sirke çektirmesi (süpermarkatlerde balsamik glaze adında bulabilirsiniz, yoksa balzamik sirke de kullanabilirsiniz)

Buharda pişmiş kuşkonmaz, özellikle ızgara et, tavuk ve balık çeşitleri ile çok yakışıyor. Hazırlanması da çok kısa sürüyor. Öncelikle güzelce yıkadığım kuşkonmazların alt kısmındaki odunsu hale gelmiş bölümleri kesiyorum. Bazıları kuşkonmazı soyar, ben hiç gerekli görmüyorum. Buharda pişirme için evde makineniz varsa onu kullanabilirsiniz. Tencerelerin üzerine koyulan ek aparatlar da mevcut ve gayet güzel iş görüyor; ben onları kullanmayı tercih ediyorum. Tencereye bir büyük bardak su koyup, kuşkonmazları oldukları gibi buharda pişirme aparatı üzerine yerleştirip ocağın altını yakıyorum.

Su kaynayıp buhar çıkmaya başladıktan 10 dakika sonra, kuşkonmazlar yemeye hazır oluyor. Eğer daha yumuşak olsun derseniz bir beş dakika daha da pişirebilirsiniz. Ben sebzeleri mümkün olduğunca diri ve dişe gelecek şekilde seviyorum bu aralar, size de öyle denemeyi öneririm, örneğin buharda pişmiş bir fasulye yerseniz, ne demek istediğimi anlarsınız diye düşünüyorum.

Buharda pişen kuşkonmazların üzerilerine tuz, taze çekilmiş karabiber, zeytinyağı ve balzamik sirke çektirmesi (veya sadece balzamik sirke) serptikten sonra, kuşkonmaz yenmeye hazırdır.

Mutlu bir hafta dilerim..


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.