YAZARLAR

Bari pizza yiyelim

Baktığınız zaman, pizzanın bizdeki karşılığı elbette pide. Üstünde kullanılan malzemeler ve genelde üzerine bolca sürülen yağ dolayısıyla pide daha ağır olsa da, pidenin pizzayla akraba olduğu bir gerçek.

Memleketin gündemi malum, deliyi akıllı yapacak kadar yoğun halinden hiç taviz vermiyor. Ben böyle durumlarda genelde daha fazla mutfağa girip, kafayı boşaltmayı sevenlerdenim. Bugün tam buna göre bir tarifim var, hatta altta bir de videosu var.

Bu arada, Youtube kanalıma uzun süredir yeni tarifler ekleme imkanım olmadı, evde ilk yılını geçiren bir bebekle çekim yapmak mümkün olmuyordu, ancak yavaş yavaş yeni tarifler çekeceğim, arzu ederseniz 10 numara mutfak diye aratabilirsiniz.

Pizza, tüm dünyanın en iyi bildiği yemeklerden biri. Adına ilk olarak M.S. 997 yılında İtalya'nın Lazio bölgesinde yer alan Gaeta şehrinde bulunan Latince bir metinde rastlanıyor. Günümüzde yediğimiz pizza ise Napoli'de ortaya çıkarak dünya çapında üne kavuşmuş.

PİDENİN YAKIN AKRABASI 

Baktığınız zaman, pizzanın bizdeki karşılığı elbette pide. Üstünde kullanılan malzemeler ve genelde üzerine bolca sürülen yağ dolayısıyla pide daha ağır olsa da, pidenin pizzayla akraba olduğu bir gerçek.

Gerçek bir İtalyan pizzası yaparken, aşağıdaki videoda da göreceğiniz pizza taşlarından kullanmak en iyi çözüm. Bunu ülkemizde satan yerler var, Google'da arayarak ulaşabilirsiniz, yoksa yine videoda gösterdiğim delikli pizza tepsileri de iyi bir seçenek. Ben burada size en temel pizzanın, margheritanın tarifini vereceğim. Üzerine ne malzeme koyacağınız tamamen size kalmış. Ama iyi bir İtalyan pizzasında en fazla 2-3 malzeme kullanılır, ince hamur fazla malzemeyle aşırı rutubetlenebilir ve gevrek olmaz. Bunu akılda tutmakta fayda var.

Malzemeler (4 pizza için):

- 500 gr un (ayrıca bir miktar da yoğururken ve açarken gerekecek)

-325 ml ılık su

-10 gr kuru maya

-1 çorba kaşığı zeytinyağı

-Rendelenmiş domates

-Parmesan peyniri

-Mozarella peyniri

-Taze fesleğen

-Tuz

Önce suyun içerisine mayayı ekleyip karıştırıyorum. 10 dakika bekledikten sonra unun içerisine zeytinyağı ve silme bir tatlı kaşığı kadar tuz ekleyip, tüm malzemeler bir araya gelene kadar karıştırıyorum.

İyice karışan hamuru tezgahın üzerine alıp, 10 dakika boyunca iyice yoğuruyorum. Hamur iyice birleşip homojen bir hal alınca 4 porsiyona ayırıp, üzerine un veya irmik serptiğim bir tepside yuvarlak parçalar halinde mayalanmaya bırakıyorum. Elbette bu esnada temiz bir nemli bez veya streç filmle hamurları örtüyorum.

1 saat sonra, hamurlar iki katı boyuta ulaşınca, ellerimle dairesel hareketlerle hamuru açıyorum. Hamuru açarken diğer hamurları mutlaka kapalı tutuyorum. Açtığım hamurun üzerine iki kaşık domates rendesi, rendelenmiş parmesan, mozarella ve fesleğen ekleyip, en sıcak ayarda ısıttığım fırında peynir eriyip hamur altın rengi bir ton alana kadar pişiriyorum.

Pizza taşınız varsa, pişirmeye başlamadan en az 45 dakika önce ısıtmaya başlayın. Eğer yoksa, pizzanızı mümkünse sıcak tepsi üzerinde pişirmeye çalışın. Pizza yapmak biraz emek istese de, öğrendiğiniz zaman vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet. Mutlaka ama mutlaka deneyin. Hem önümüzdeki hafta sevgililer günü, daha güzel bir fırsat olur mu?

Aşağıdaki videoda pizza yapımını ayrıntılı olarak görebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun...


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.