YAZARLAR

Tatlı ekşi soslu tavuk

Bizim memlekette Uzak Doğu lokantalarının çoğu, tarifleri Türk damak tadına yaklaştırmaya çalıştığı için bu konuda çok başarısızlar.

Uzak Doğu mutfaklarının ilginç lezzet dengeleme anlayışlarını oldum olası sevdim. Hem bol sebze, içerisinde çoğunlukla bir protein, genellikle de yoğun kıvamlı, hafif tatlı, aynı zamanda ya ekşi, ya acı lezzetler ilgimi çekiyor. Elbette oralarda hiç yaşamadım, birkaç sene önce Bangkok’a gittiğimde görüştüğüm, orada yaşayan bir arkadaşım bu durumdan ne kadar bıktığını bana anlatmıştı, uzun vadede insanın gerçekten sıkılabileceği bir gerçek. 

Bu tür lezzetler Çin ve Tayland mutfaklarının karakteristik özellikleri arasında, Çin’e gitmedim, yerinde neler olduğunu anlatmam mümkün değil ama Tayland’da meşhur sokak satıcılarından alacağınız çoğu yemekte şeker ilavesini de görebilirsiniz. 

Bizim memlekette Uzak Doğu lokantalarının çoğu, tarifleri Türk damak tadına yaklaştırmaya çalıştığı için bu konuda çok başarısızlar. Gerçek bir Çin lokantasında yiyeceğiniz en lezzetli yemeklerden biri, örneğin; tatlı ekşi soslu tavuk. Bir de acı sevenler için önereceğim General Tso tavuk var, gerçi bu yemeğin Amerika’da yapılan ve orada yayılan bir tarif olduğu, Çin’de geleneksel restoranlarda böyle bir yemek olmadığı da rivayet olunur. Bunları neden anlatıyorum derseniz, bu hafta Ankara’da önde gelen bir Çin lokantasının Armada’da yeni açılan bir şubesinden bu iki yemeği ısmarladık bir değişiklik olsun diye, o kadar kötüydü ki anlatabilmem imkânsız, şekeri her iki yemekte de o kadar aşırı kaçırmışlar ki yediğimiz yemekten hiç hoşlanmadık. 

Bu tür durumlarda benim genel refleksim, o yemekleri kendim yapmaya başlamak oluyor. Eşimin de favorisi olan tatlı ekşi soslu tavuğun kolay yapılabilen bir tarifini yazayım da, elimin altında dursun bu durumda. Hem belki aranızdan yapmak isteyenler de çıkar. 

Malzemeler (4 kişi için):

- 300 gr. tavuk göğüs ya da derisiz kemiksiz but
- 1 yumurta
- 1 kâsede 250 gr. mısır nişastası

Marinasyon:

- 1’er çay kaşığı tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 1/2 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı susam yağı (yoksa ayçiçek yağı)

 Sos:

- 4 yemek kaşığı ketçap 
- 4 yemek kaşığı sirke
- 4 yemek kaşığı esmer şeker
- 2 tatlı kaşığı soya sosu

Sebzeler

- 1 kırmızı soğan
- Yarım taze ananas ya da bir kutu konserve ananas
- 1 adet yeşil dolmalık biber, 1 adet kırmızı kapya biber

Çin yemeklerinin en önemli kısmı, pişirme öncesinde her şeyi hazır etmek. Çünkü wokta yüksek ateşte malzemeleri arka arkaya kısa sürede pişirmek gerekiyor, önceden her şey hazır değilse bu mümkün değil. 

1. Tavukları 2 cm. küpler halinde kesin ve büyükçe bir kâseye alın. 
2. Üzerine susam yağı, şeker, soya sosu, tuz ve karabiberi ekleyip bir 10 dakika marine edin. 
3. Marine olan tavuklara yumurtayı ekleyin ve iyice karıştırın.
4. Mısır nişastasını ekleyin ve tavuk parçaları tek tek ayrılana kadar iyice masaj yapar gibi yoğurun. Tavukların dışlarının hafifçe kurumuş gibi bir katman olmasını hedefliyoruz. 
5. Sebzeleri ve ananası irice parçalar halinde kesip ayrı bir kaba alın.
6. Ayrı bir kapta ketçap, sirke, şeker ve soya sosunu karıştırın.
7. Tavukları sıcak yağda dışları iyice çıtır ve açık kahverengi olana dek 6-7 dakika kızartın.
8. Pişen tavukları biraz kâğıt havlu üzerine koyup kenara alın. 
9. Ayrı bir ocakta bir yemek kaşığı ayçiçek yapımı bir wokta ya da büyük bir tavada yüksek ateşte ısıtın.
10. Sebzeleri ekleyin ve ısıyı biraz azaltın, 2 dakika kadar sürekli çevirerek pişirin.
11. Sosu karışıma ekleyin.
12. Sos kaynamaya başlayınca hemen kızarmış tavuklarınızı üzerine ekleyin, woku ateşten almadan önce her şeyi birbirine güzelce karıştırın. 

Lezzetli bir tatlı ekşi soslu tavuk için mutlaka dışı çıtır çıtır olmalı, sos miktarı da çok aşırı olmadan, dışını kaplayacak kadar olmalıdır. Haşlanmış Jasmine veya Basmati pirinci ile servis etmenizi öneririm. Üzerine süsleme olarak incecik taze soğan dilimleri (yeşil kısmından) ve susam da serpebilirsiniz. 

Keyifli ve sağlıklı bir hafta dilerim. 

 
 

Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.