YAZARLAR

Batman'da 1 Mayıs

Serde solculuk var. 1 Mayıs'ların Newroz kalabalığı ve coşkusuyla kutlanmasını isterim. Ama nedense bugüne kadar bu özlem gerçekleşmedi. Bu yüzden Diyarbakır'daki 1 Mayıs kutlamalarındaki cılız kitle, benim için bir keder nedenidir.

1 Mayıs'ı Batman'da kutladım. Koşuyolu Parkı'nda toplanan ve Batman'a hareket saati gelinceye kadar davulun ritmine uyarak halay çeken Diyarbakırlı emekçilerle birlikte.

Batman'a yolculuğu ise Sağlık Emekçileri Sendikası'nın (SES) tahsis ettiği 1 numaralı midibüsle gerçekleştirdik. Midibüs, polisin kullandığı gözaltı aracına benziyordu. Ancak midibüsün içerisi keyifliydi. Kürtçe ve Türkçe 1 Mayıs şarkısı, türküler ve marşlar, senkronizasyon eksikliğine rağmen güzeldi. Sabah simidi ve meyve suyu ikramı bile vardı. Davetleri ve yolculuğu kolaylaştırdıkları için SES'e ve bütün emekçilere buradan da teşekkür etmek isterim.

Diyarbakır'dan yola çıkan 10'a yakın araç Batman'a sorunsuz ulaştı. Bir tek Batman'ın girişinde polis tarafından durduruldu araçlar ve herkesin TC numarası alındı. Burada da polisin işi yokuşa sürmediğini, gereğinden fazla bekletmediğini belirtmek isterim.

Araçlar Batman'a vardığında buluşma yeri Turgut Özal Bulvarı'nda hatırı sayılır bir emekçi kitlesi toplanmaya başlamıştı bile. Batman'daki bölge mitingine 9 ilden emekçiler katılacak, bulvarda toplandıktan sonra miting alanı 8 Mart Kadın Parkı'na yürüyüş yapılacaktı. Ancak evet, Batman'da toplanan emekçilerin de aklı İstanbul'daydı. İstanbul'da, Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen emekçilerin önü polis tarafından kesilmişti. İlk görüntüler iç açıcı değildi. Yürüyüşe geçen Batman'daki emekçilerin sloganlarından biri de bu nedenle "Her yer Taksim, her yer direniş" oldu.

*

Miting alanı uzun bir caddeydi. Gruplar geldikçe cadde doldu, konuşmaların yapılacağı platformdan arka taraf görünmez oldu. O zaman dedim, "Batman'daki 1 Mayıs Diyarbakır’daki 1 Mayıs kutlamalarından daha kalabalık."

Serde solculuk var. Diyarbakır'daki ve bölgenin diğer illerindeki 1 Mayıs'ların Newroz kalabalığı ve coşkusuyla kutlanmasını isterim. Ama nedense bugüne kadar bu özlem gerçekleşmedi. Bu yüzden Diyarbakır'daki 1 Mayıs kutlamalarındaki cılız kitle, benim için bir keder nedenidir.
Peki, Newroz kutlamasına katılanlar neden 1 Mayıs'a katılmıyor? Bölge mitingleri neden kurum temsilcileriyle geçiştiriliyor? Diyarbakır ve Batman mesela, artık birer işçi, emekçi şehri değil midir? Bu soruların cevapları işçi sendikalarında, meslek odalarında ve siyasi partilerde vardır, diye umuyorum. Ve kim bilir, belki önümüzdeki yıl kitle olarak daha güçlü bir 1 Mayıs kutlaması için gerekli hazırlıkları vakitlice yaparlar.

*

Batman bölge mitingine dönecek olursak. Dediğim gibi, 9 ilden emekçiler katıldı mitinge. Miting alanında çoğunluğu gençlerden olsa da her yaştan insan vardı. Pankartlardaki mesajlar netti, dövizlerde yaratıcı itiraz ifadeleri yer alıyordu.

Şırnak'tan katılan SES temsilcileri, pankartın yanı sıra 2015'teki çatışmalarda katledilen sağlık emekçilerini unutmamış, posterlerini Batman mitingine taşımışlardı.

Mitingde sloganlar genel olarak zayıftı. Sıcak havadan dolayıydı, diyeceğim ama elbette yalan olur. "Jin, Jiyan, Azadî" ile son zamanlarda en yakıcı sorunlardan olan tecrit ve cezaevlerindeki koşullara dikkat çeken sloganlar revaçtaydı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir ve birçok ilçe belediye başkanı emekçileri yalnız bırakmamışlardı. DEM Parti milletvekillerini de unutmamak lazım.

Belediye eşbaşkanları konuşma yapmadılar. DEM Parti Batman İl Başkanı Mustafa Mesut Tekik kısa, BDP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar kapsamlı bir konuşma yaptı.
Belediye eşbaşkanları ile milletvekilleri konuşma yapmadılar ancak mitingin sonuna kadar alanda kaldılar ve emekçilerle birlikte halay çektiler.

Mitingde konser de vardı elbette. Hozan Ciwan'ın rıbab ile verdiği konser, bütün emekçilerin halaya durmasına neden oldu. Rıbab Mardin'e özgü ve artık miadını doldurmuş, düğünlerden çekilmek zorunda kalmış arkaik bir enstrüman sanıyordum. Alanda gördüğüm neşe tam tersi bir duruma işaret ediyordu. Herkes rıbabı ve Mardin halayını biliyordu sanki.

Birçok kadın miting alanını gören pencerelerinden, birçok erkek ise kahvelerin önüne atılmış kursilerden izledi mitingi.

*

Batman Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Veysel Kartal, KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar birer konuşma yaptılar.

Gündem elbette 1 Mayıs, sendikal haklar, eşitlik, grev hakkı, ifade özgürlüğü ve ekonomik krizdi. Her konuşmacı emekçilerin yoksullaştığını vurguladı. Her konuşmacı, ekonomik krizin ve derinleşen yoksulluğun temelinde Türkiye'nin izlediği savaş politikalarının yattığına dikkat çekti. Kalıcı bir barışın ülkeyi zenginleştireceği ifade edildi.

Barış talebi Kürt kanadında yer alan yetkili ve etkili kişiler tarafından nicedir dile getiriliyor.
Çiğdem Kılıçgün Uçar da 1 Mayıs kutlamalarında savaş politikalarına karşı birlikte mücadele ederek yoksulluk ve daha birçok sorunun üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Batman'daki 1 Mayıs mitingi Koma Ritmen Azad konseriyle, sorunsuz ve çatışmasız bitti.
Mitinge katılanların aklı İstanbul'da, benim aklım ise önümüzdeki yıl mitingi pencerelerden ve kahvelerden izleyenlerin miting alanına nasıl getirilebileceğindeydi...


Vecdi Erbay Kimdir?

Mardin, Şenyurt doğumlu. Üniversite eğitimini tamamlayamadı. Çeşitli dergilerde yazıları, şiirleri, öyküleri yayımlandı. On yıla yakın bir süre Özgür Gündem gazetesinin kültür sanat editörlüğünü üstlendi. Çeşitli yayınevlerinde çalıştı. Yayımlanmış iki şiir kitabı var: Kuşkular Zamanı (Toplumsal Dönüşüm Yayınları, 1997), Yaz Sayıklamaları (Piya Kitaplığı, 2003). Öykü kitabı Masalın Ölümü, 2006 yılında Agora Kitaplığı'ndan çıktı. İnatçı Bir Bahar-Kürtçe ve Kürtçe Edebiyat derleme kitabı Ayrıntı Yayınları’ndan 2012’de çıktı. Şiir: Görülmüştür, Türkiye Barışını Arıyor, General Electric -Halil İncesu karikatür albümü yayıma hazırladığı kitaplardan birkaçı. Diyarbakır'da yaşıyor ve Gazete Duvar bölge temsilcisi olarak çalışıyor.