Reuters: Ukrayna, tahılını çaldığını iddia ettiği Rus gemisine Türkiye'nin el koymasını talep etti

Ukrayna, kendi tahılını taşıdığını iddia ettiği ve Karasu yakınlarına gelen Rus bandıralı yük gemisine Türkiye'nin el koymasını talep etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna, Rusya'nın işgali altındaki Berdyansk Limanı'ndan alınan Ukrayna tahılını taşıdığını iddia ettiği Rus bandıralı yük gemisi Zhibek Zholy'nin Türkiye'nin alıkoymasını ve tutuklamasını istedi.

Reuters’ın haberine göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Zhibek Zholy gemisinin Berdyansk'ta Ukrayna'ya ait olduğunu söylediği yaklaşık 4 bin 500 ton tahılın ilk partisinin yüklediğini açıkladı.

Ukrayna Başsavcılığı’nın, Türkiye’nin Adalet Bakanlığı’na gönderdiği 30 Haziran tarihli mektupta Zhibek Zholy'nin "Ukrayna tahılının yasadışı ihracatına" karıştığı ve 7 bin tonluk bir yükle Türkiye'nin Karasu Limanı'na yöneldiği belirtildi. 

Başsavcılığın, Türkiye'den "gemiyi incelemesini, adli inceleme için tahıl örneklerine el koymasını, tahılın menşei hakkında bilgi talep etmesini" istediği mektupta, Ukrayna’nın ortak bir soruşturma yürütmeye de hazır olduğu belirtildi.

Bir Rus yetkilisi perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk yük gemisinin birkaç ay aradan sonra Zhibek Zholy’nin adını vermeden Berdyansk Limanı'ndan ayrıldığını söylemişti.

Refinitiv isimli gemi takip sitesine göre Zhibek Zholy, Karasu Limanı yakınlarda demirlemiş halde bulunuyor.

Ukrayna, Rus kuvvetlerini ele geçirdiği bölgelerden tahıl çalmakla suçluyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetleri tarafından kontrol edilen Ukrayna limanları Berdyansk ve Mariupol'dan tahıl sevkiyatlarına yeniden başlamaya hazır olduklarını iletmişti. (DIŞ HABERLER)