Çavuşoğlu: Ukrayna'nın malının uluslararası piyasada gayrı meşru satılmasına karşıyız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'dan çaldığı tahılın Türkiye'ye de getirildiği yönündeki iddialara yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Rusya'nın blokajı nedeniyle Ukrayna limanlarından çıkarılamayan tahılla ilgili açıklamasında, 'Rusya'nın Ukrayna'dan çaldığı tahılın Türkiye'ye de getirildiği' yönündeki iddialara yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'dan çaldığı tahılı satın alan ülkeler arasında olduğunu söylemişti. "Rusya utanmaz bir şekilde Ukrayna buğdaylarını çalıyor ve bunları yabancı ülkelere satıyor, Türkiye de bunlar arasında" diyen Bodnar, Türkiye sularından yapılan tahıl sevkiyatına dair detaylı bilgi almak adına Interpol'e başvuru yapıldığını belirtmişti.

 

'RUSYA VE UKRAYNA İLE TEMAS HÂLİNDEYİZ'

Çalışma ziyareti amacıyla Ankara’da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, "Onların daveti üzerine Moskova’ya askeri heyetimiz gitti. O görüşmelerin yapıcı olduğunu söyleyebilirim. Moskova'daki görüşmeler yapıcı geçti. Rusya ve Ukrayna ile temas hâlindeyiz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Genel sekreterle temas halindeyiz. İlgi duyan mevkidaşlarımıza da bilgi veriyoruz. Sonuçta Türkiye olarak yapıcı bir rol oynuyoruz. Çaba sarf ediyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Rusya tarafının da beklentileri de ortada. Sigorta ve bankacılık ile ilgili gıda tahıl ve gübreyi taşıyacak gemiler için de söylüyorum" dedi.

Tahıllarla ilgili iddialar hakkında konuşan Çavuşoğlu, "İddiaları ciddiye alıyoruz ve araştırıyoruz. Aslında gayet basit, süreci takip etmek kolay. 5-6 dolarlık bir programla takip edilebiliyor. Sonuçta biz bu iddialar neticesinde, her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde bulunduk. Biz iddialar sonrası menşeinin Rusya olduğunu gördük. Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Etiketler çavuşoğlu tahıl