Nae Sao Paulo için kampanya: O gemiyi durdurun

EGEÇEP ve ALÇEP dernekleri yüzlerce ton asbest barındırdığı belirtilen NAe São Paulo gemisinin Türkiye'ye gelmesi izniyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ege Çevre ve Kültür Derneği (EGEÇEP) ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), NAe São Paulo adlı geminin, İzmir’deki Aliağa'ya getirilmesi iznine karşı tepki gösterdi. 'O Gemiyi Durdurun' başlıklı yazılı basın açıklamasında, "Birçok tehlikeli ve zararlı maddeyi bünyesinde barındıran NAe São Paulo adlı uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz" denildi.

Tedbirler alınmadan söküm yapıldığında kimyasal maddelerin kontrolsüz bir şekilde çevreye yayılarak, geri dönüşü olmayan zararlar verebileceği belirtildi.

'ÇAĞRIMIZA KULAN VERİN'

Geminin ülkeye gelmesinin istenmediği açıklamada, "Biz aşağıda imzası bulunan çevre ve ekoloji örgütleri olarak, nükleer serpinti konusundaki ölçümlere dair elde net verisi olmayan, radyoaktivite ve asbest başta olmak üzere bir çok tehlikeli ve zararlı maddeyi bünyesinde barındıran Nae Sao Paulo adlı uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz. Bu çağrımıza kulak vermenizi, ülkemizde halk ve çevre sağlığı yönünden telafisi imkansız sorunlara neden olacak bu geminin Türkiye’ye gönderilmesinin durdurulması için Brezilya Federal Cumhuriyeti nezdinde harekete geçmenizi diliyoruz" denildi.

Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesinin sözleşmelere de aykırı olduğu söylendi. Yapılan açıklamada, "Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesine dair iş ve işlemler Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi, İzmir Protokolü gibi uluslararası sözleşmelere de aykırılık içermekte olup, Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Brezilya Federal Cumhuriyeti’nin de hukuki sorumluluğuna neden olacaktır" ifadeleri kullanıldı

Bu sürecin ilk olmadığını daha önce de tepki çeken olayların yaşandığını hatırlatılan açıklama şöyle devam etti:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından firmaların beyanına dayanan bir sistem ile yürütülen Atık Beyan Sistemine bildirilen rakamların ne kadar denetlendiği ya da gerçeği yansıttığı tartışmalıdır. Ülkemizde, gemi sökümü, atık ithalatı ve atıkların ülkemize giriş yollarında yaşanan sorunlar yönünden Nae Sao Paulo ile ilgili süreç bir ilk değildir. 2008’de, 1 ton asbest olduğu beyan edilerek Aliağa’ya getirilmek istenen ancak tepkiler üzerine Hollanda’ya gönderilen Otopan Gemisinde 77 tondan fazla asbest ortaya çıkmıştır. 2015’te Aliağa’ya söküm için getirilen Kuito adlı tankerde, 2013 yılında yapılan incelemede olması gerekenden 5 kat fazla radyoaktivite tespit edilmiştir."

Bölgede sanayi tesislerinden dolayı sağlık sorunlarının yaşandığını hatırlatan dernek, körfezde gemi sökümünün yarattığı çevre kirliliği ve işçi sağlığına yönelik oluşturduğu risklerin bölge için sorun olduğunu söyledi.

İmzacı kurumlar:

Kazdağları Ekoloji Platformu
Doğa için Sanat Derneği
DİÇEP / Didim Çevre Platformu
FOÇE
FOÇA FORUM
Çeşme Çevre Platformu
Halkevleri Kent ve Ekoloji Çalışma Grubu
Bozcaada Forum
Dikili Kültür ve Çevre Platformu
DİKÇEP
Kazdağları Kardeşliği
Kuşadası Çevre Platformu
Çan Çevre Derneği
Ayvalık Tabiat Platformu
Antalya Ekoloji Meclisi
Validebağ Direnişi
Salihli Çevre Derneği
Yenifoça Forum
Foça Kent Konseyi
Bergama Çevre Platformu
Doğanın Çocukları
Burhaniye Çevre Platformu / BURÇEP
Ordu Çevre Derneği
Muğla Çevre Platformu / MUÇEP
Deştin Çevre Platformu
Söke Çevre Platformu
Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği
Eğitim-Sen Foça Şube
Foça Barış Kadınları
Munzur Koruma Kurulu
Turgutlu Çevre Platformu / TURÇEP
Karadeniz İsyandadır Platformu
Marmaris Kent Konseyi Çevre Temsilciliği
Bartın Platformu
Kazdağları İstanbul Dayanışması
BİGA Ekoloji ve Yaşam Platformu
Divriği Kültür Derneği
İzmit Yerel Gündem 21 cevre geliştirme proje üretim uygulama ve işletme kooperatifi
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği
KESK Ekoloji Meclisi
Tarım Orkam Sen
Büyük Menderes İnisiyatifi
Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP)
HDK Ekoloji Meclisi
Germencik Çevre ve Doğa Derneği
Edremit Çevre Derneği
Edremit Çevre Platformu (EDÇEP)
Foça Organik Tarım Grubu
İDA
Nükleer Karşıtı Platform
Mersin Çevre ve Doğa Derneği
Kuzey Ormanları Savunması
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
GÜLDER
Türk Tabipler Birliği
Salda Gölü Koruma Derneği (HABER MERKEZİ)