Bakan Kurum: Gemide 900 değil 9 ton asbest var, ters bir durum olursa göndereceğiz

Çevre Bakanı Murat Kurum'dan, Brezilya'dan söküm için gelmesine izin verilen NAe São Paulo savaş gemisi için açıklama yaptı, "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya'dan söküm için İzmir Aliağa limanına gelmesine izin verilen NAe São Paulo savaş gemisinde, söylendiği gibi 900 ton değil 9 ton asbest olduğunu söyledi.

Kurum, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa... Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz...” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiğiğin ortaya çıkmasının ardından sivil toplu örgütler, çevreci dernekler ve siyasiler başta olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden art arda tepkiler gelmişti. 

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, geminin adeta bir bomba olduğunu söylerek, Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek ve hatta öldürebilecek miktarda ‘asbest bombası’ geliyor. Aliağa, İzmir ve Ege Denizi büyük risk altındadır. Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi toplu katliam demektir” uyarısında bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

 

 



 

 

 

Etiketler Asbes gemi İzmir