TTB'den Bakan Kurum'a asbestli NAe Sao Paulo soruları

TTB, yüzlerce ton asbest barındırdığı belirtilen ve Aliağa'da sökümüne izin verilen NAe Sao Paulo gemisi için Bakan Kurum'a 5 soru yöneltti, 'Bakan, değil 9 ton 9 kilo asbesti bile savunmamalı' dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzmir Aliağa'da sökümüne izin verilen ve ikizinin 760 asbest barındırdığı raporlara yansıyan Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı gemi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sorular yöneltti. Bakan Kurum'un geminin 9 ton asbest barındırdığı yönündeki ifadelerini hatırlatan TTB, “Aliağa’daki tesisleri kapatmamızın zamanı geldi geçiyor. Bakan değil 9 ton, 9 kilo asbesti bile savunmamalı” dedi.

TTB'nin Bakan Kurum'a yönelttiği sorular ise şöyle:

-NAe São Paulo'nun ikizi Clemenceau'da söküm öncesi hazırlanan rapora göre 760 tonu asbest olmak üzere 1300 ton tehlikeli zararlı kimyasal madde tespit edilmiştir. NAe São Paulo için "9 ton asbest var" diyen raporu ve bu raporu hazırlayan kurumu paylaşır mısınız?

-Türkiye’nin 1993 yılında imzaladığı Basel Sözleşmesi’ne rağmen ülkemizde son 5 yılda tehlikeli atık barındıran 714 geminin sökümünde uluslararası kurallara uyulduğuna dair raporları açıklar mısınız?

-Kurallara uygun çıktığını söylediğiniz raporları ve uzman görüşlerini kamuoyuna açıklar mısınız?

-Çevre sağlığı, halk sağlığı ve işçi sağlığı için çok riskli söküm işlemlerini yapmanın övünülecek bir yanı var mı?

-Türkiye’de ilgili emek-meslek ve çevre örgütlerini de sürece katarak kontrolü neden Brezilya’da yapmıyorsunuz?

-NAe São Paulo'nun atıkları ne olacak?