Çavuşoğlu, Lavrov'la görüştü: İdlib'deki durum S-400 anlaşmasını etkilemeyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüştü. Çavuşoğlu, iki ülke arasında İdlib konusundaki anlaşmazlıkların S-400 hava savunma sistemleri alımını etkilemeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak için Almanya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştü.

Görüşmeyle ilgili olarak Twitter hesabından açıklamada yapan Mevlüt Çavuşoğlu, "#RusyaFederasyonu DB Sergey Lavrov’la faydalı bir görüşme yaptık. Pazartesi günü heyetlerimiz Moskova’da biraraya gelecek. Bu görüşmelerden sonra tekrar durum değerlendirmesi yapma konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in haberine göre, Rus muhabirlerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib vilayetindeki gerilim ve Soçi Mutabakatı konusunda Rusya'yla yaşanan anlaşmazlığın S-400 hava savunma sisteminin alımıyla ilgili anlaşmayı etkilememesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, İdlib'deki gelişmelerin S-400 anlaşmasını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, “Hayır, bu iki farklı konu” yanıtını verdi. "Suriye'deki görüş ayrılıkları Türkiye-Rusya ilişkilerini etkilememeli" diyen Çavuşoğlu, "İdlib'deki durum Rusya ile S-400 anlaşmasını etkilemeyecek" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, herhangi bir ülkeyle tek bir anlaşmazlık yüzünden ilkelerini ve politikasını değiştirmeyeceğini belirten Çavuşoğlu, Suriye sorununun iki ülke arasındaki işbirliğini ve ilişkileri bozmasına izin vermemeleri gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, "Bu yüzden birlikte çalışıyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU? 

Suriye ordusu, Soçi Mutabakatı kapsamında kurulması planlanan çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek, Heyet Tahrir el Şam (eski El Kaide/eski El Nusra) örgütünün kontrolünde bulunan İdlib vilayetinin güneyindeki askeri harekatı yeniden başlatmıştı. Suriye askerleri çok sayıda kritik kasaba ve köyde kontrolü ele geçirirken, Türkiye'nin Soçi Mutabakatı kapsamında kurduğu gözlem noktalarının bazıları da hükümet kontrolündeki bölgede kalmıştı.

İdlib mutabakatının tam metni yayınlandıİdlib mutabakatının tam metni yayınlandı

3 Şubat'ta Suriye ordusunun Türkiye'ye ait gözlem noktasına açtığı topçu ateşiyle 7'si asker 1'i sivili 8 kişi hayatını kaybetmişti. Milli Savunma Bakanlığı, 10 Şubat'ta Suriye ordusunun askerlere ateş açtığını duyurdu. Açıklamada, "İdlib’de çatışmaları önlemek, hudut güvenliğimizi sağlamak, göçü ve insanlık dramını engellemek maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır” denildi.

Türkiye ateşkes kararının Suriye ordusu tarafından ihlal edildiğini, Rusya ve Suriye hükümeti ise İdlib'deki örgütlerin ateşkese uymadığını belirtiyor.

Rusya: Türkiye İdlib'de verdiği sözleri yerine getirmediRusya: Türkiye İdlib'de verdiği sözleri yerine getirmedi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırına ve İdlib'e yoğun askeri sevkiyat yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Şubat'taki AK Parti grup toplantısında, yeni bir saldırı olması halinde Türkiye'nin Soçi Mutabakatı'na bağlı kalmayacağını söyledi. Erdoğan, "Bundan sonra saldırı olursa Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağız. Rejimi belirlediğimiz sınıra kadar kovalayacağız" dedi.

Erdoğan: Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini vuracağızErdoğan: Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini vuracağız

İdlib'de yaşananların ardından ABD'den Türkiye'ye destek veren açıklamalar geldi. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 12 Şubat'ta Türkiye'ye geldi. Ankara'daki temaslarının ardından açıklama yapan Jeffrey, iki ülkenin Rusya'nın Suriye ve Libya'daki rolünden endişeli olduğunu söyledi. Jeffrey, Türkiye'nin Suriye ve "özellikle İdlib'de askeri güç bulundurmasını desteklediklerini" belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'ya gidecek bir heyetin anlaşmazlıkları ele alacağını açıkladı. Çavuşoğlu, "Türk heyeti pazartesi günü Rusya’ya gidiyor. Diplomasi yoluyla olmazsa gerekli tedbirleri alacağız. Rejim bizim askerlerimizi de hedef alıyor. Buna müsamaha göstermemiz mümkün değil" dedi. (HABER MERKEZİ)

Rusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyorRusya ve Suriye'den ortak İdlib açıklaması: İnsani krize militanlar yol açıyor

Kremlin: Erdoğan ve Putin anlaşmaların uygulanmasında mutabık kaldıKremlin: Erdoğan ve Putin anlaşmaların uygulanmasında mutabık kaldı

Rusya'dan Erdoğan'a yanıt: Sivilleri vurmuyoruzRusya'dan Erdoğan'a yanıt: Sivilleri vurmuyoruz

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'ye İdlib tepkisi: Asker göndermek durumu kötüleştiriyorRusya Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'ye İdlib tepkisi: Asker göndermek durumu kötüleştiriyor

Jeffrey: Türkiye'nin İdlib'de askeri güç bulundurmasını destekliyoruzJeffrey: Türkiye'nin İdlib'de askeri güç bulundurmasını destekliyoruz

Türk heyeti haftaya Rusya'ya gidiyorTürk heyeti haftaya Rusya'ya gidiyor

ABD'den Türkiye'ye İdlib taziyesi: Müttefikimizin yanındayızABD'den Türkiye'ye İdlib taziyesi: Müttefikimizin yanındayız