Türk heyeti haftaya Rusya'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir heyetin İdlib konusunu konuşmak üzere pazartesi günü Rusya'ya gideceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğiz" diyen Çavuşoğlu, "Türk heyeti pazartesi günü Rusya'ya gidiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı, İdlib konusunda gelen sorulara, "Diplomasi yoluyla olmazsa gerekli tedbirleri alacağız. Rejim bizim askerlerimizi de hedef alıyor. Buna müsamaha göstermemiz mümkün değil" diye yanıt verdi.

Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Biz istiyoruz ki Rusya ile birlikte yaptığımız ve yapacağımız görüşmelerle, diplomasi yoluyla bunu başaralım. Ama eğer bu mümkün olmazsa gerekli tedbirleri alacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Rejim sadece masum insanları hedef almakla kalmıyor, bizim sahadaki gözlem noktalarımızdaki askerlerimizi de hedef alıyor. Bizim buna müsamaha göstermemiz mümkün değil."

Rusya'nın rolü çok önemli diyen Çavuşoğlu, "İngiltere ve ABD'nin verdiği desteği başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden ve Avrupa Birliğinden de daha görünür bir şekilde görmek istiyoruz. Eğer bunu durduramazsak büyük bir trajedi olacak. İki milyona yakın insan sınırlarımıza gelebilir" dedi.

Çavuşoğlu ile 'yapıcı bir görüşme' yaptıklarını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise ele aldıkları konulardan birinin Libya'daki gelişmeler olduğunu söyledi. Maas, Berlin'de düzenlenen Libya Konferası'nın ardından değerlendirmelerde bulunmak üzere yarın Münih'te bir araya geleceklerini dile getirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Libya'da kalıcı ateşkes öngören karar tasarısının kabul edildiğini hatırlatan Maas, alınan kararların hayata geçirilmesinde Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Maas, Libya'da savaşan taraflar arasında 'kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını hedeflediklerini' ifade etti. Bu çerçevede 'Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını' belirten Maas, görüşmede bunu ele aldıklarını ifade etti. (HABER MERKEZİ/DW)