Sağlık görevlisinin Kürtçe mesajını yakınına ileten Azize Çelik enkazdan kurtarıldı

Elazığ'da hayat kurtarmak için zamanla yarışan görevli Emine Kuştepe, enkaz altında kalan ve Türkçe bilmeyen kişiye ne yapması gerektiğini, aynı enkaz altında kalan Azize adlı bir kişinin yardımıyla Kürtçe olarak anlattı. Azize Hanım 17 saat sonra enkazdan kurtarıldı. Kuştepe, talimatlarıyla 8 kişinin sağ kurtulduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elazığ'daki kurtarma çalışmaları sırasında bir görevlinin, enkaz altındaki Türkçe bilmeyen bir kadının kurtulması için nasıl mesaj vereceğini soran depremzedeyle diyaloğu Türkiye'nin gündemine oturdu. UMKE gönüllüsü Emine Kuştepe, enkaz altında kalan Azize Çelik'e Kürtçe cümleler tekrar ettirerek kurtarma çalışması yürüttü.

Emine Kuştepe, telefonla konuştuğu Azize Çelik adlı kadına, "Teyzeye 'Neren ağrıyor?' diye sor. Burnundan nefes almasını söyle" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Azize bak canım, hepimiz yukarıdayız. Siz ikiniz birbirinizle konuşun. Sen sürekli teyzeye seslen. Azize telefonunun şarjına bak. Telefonunu uzak yerde tutma. Arada diğer teyzeyle konuş. Beni dinle. Fatma'nın annesini çıkardık, hiçbir sıkıntı yok. Sen beni dinle. Eşinin de mi sesi geliyor? Eşin konuşuyor mu? Konuşabilen herkese seslen. Çocuklarına seslen. Hepsini konuştur. Hiç kimse uyumasın. Hepsine tek tek seslen. Herhangi birinin sesi kesildiği zaman hemen bizi arıyorsun, biz yukarıdayız."

'AŞAĞIDAKİ HERKESİN ANNESİ ŞU AN SENSİN'

Kuştepe ardından enkaz altındakilere Kürtçe olarak "Burnunuzdan nefes alın, ağzınızdan verin" ve "Neren ağrıyor" mesajları vermesini istedi. Kuştepe, "Sakin sakin. Hani doğum yaparken nefes alıp veriyordun ya aynen o şekilde hepiniz nefes alıp verin. Hepsini konuştur. Senden haber bekliyoruz. Rahat ol. Az kaldı. Sadece sakin ol. Azize bak sen bir annesin. Aşağıdaki herkesin annesi şu an sensin. Tek iletişim kurduğumuz kişi sensin. Sen daha güçlü olacaksın. Kesinlikle ağlamıyorsun, hepsine destek oluyorsun" diye konuştu.

Bu konuşmadan kısa bir süre sonra Azize Çelik, 17 saat kaldığı enkazdan sağ olarak çıkartıldı. Türkiye'nin kilitlendiği konuşmanın detaylarını anlatan Emine Kuştepe, enkaz altında kalan 8 kişinin verdiği talimatlar doğrultusunda hayatta kaldığını belirtti. Kuştepe "Azize Hanımın tüm yakınları yukarıdaydı ve hepsiyle görüştük. Sağlık durumları iyi, çok şükür. Azize Hanım kendi çocukları ve eşi dışında yan tarafta yaşlı bir teyzenin olduğunu, Türkçe konuşmayı bilmediğini ve Kürtçe konuşmam gerektiğini söyledi. Ben de Azize Hanıma, teyzeyle nasıl Kürtçe konuşabileceğini birkaç kelimeyle söyledim." (ELAZIĞ/AA)

Duvar Özel... Doç. Dr. Bülent Özmen: Kanal İstanbul deprem riskini arttırıyorDuvar Özel... Doç. Dr. Bülent Özmen: Kanal İstanbul deprem riskini arttırıyor

Saatlerdir enkaz başında: Oğlum, torunlarım...Saatlerdir enkaz başında: Oğlum, torunlarım...

İnsanlar tedirgin: Bir deprem daha olursa evlerimiz yıkılırİnsanlar tedirgin: Bir deprem daha olursa evlerimiz yıkılır

Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem: 29 ölüElazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem: 29 ölü

İmamoğlu: İki deprem toplanma alanı açıyoruzİmamoğlu: İki deprem toplanma alanı açıyoruz

THY'den Elazığ için ücretsiz bilet değişikliğiTHY'den Elazığ için ücretsiz bilet değişikliği

Depremden 120 milyon kişi etkilendiDepremden 120 milyon kişi etkilendi

Telefon operatörlerinden deprem bölgesine ücretsiz internetTelefon operatörlerinden deprem bölgesine ücretsiz internet

43'üncü kişi kurtuldu, 18 kişi enkaz altında43'üncü kişi kurtuldu, 18 kişi enkaz altında

AFAD: 1097 arama kurtarma personeli bölgedeAFAD: 1097 arama kurtarma personeli bölgede

Dünya liderlerinden 'Elazığ depremi' mesajlarıDünya liderlerinden 'Elazığ depremi' mesajları

Deprem sırasında kalp krizi geçiren 2 kişi öldüDeprem sırasında kalp krizi geçiren 2 kişi öldü

Erdoğan: Tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayızErdoğan: Tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayız

Elazığ depremi 6 ülkede hissedildiElazığ depremi 6 ülkede hissedildi

Naci Görür: Doğu Anadolu Fay hattı uyandıNaci Görür: Doğu Anadolu Fay hattı uyandı

Deprem bölgesine farklı illerden yardım gönderildiDeprem bölgesine farklı illerden yardım gönderildi

Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem: 29 ölüElazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem: 29 ölü