Finlandiya Cumhurbaşkanı: NATO üyeliğine başvuracağız

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Finlandiya NATO üyeliği için başvuruyor" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliği için resmen başvuracağız" açıklaması yaptı. Finlandiya böylece İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana sürdürdüğü "askeri tarafsızlık" ilkesinin üzerine radikal bir değişiklik kararı aldı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Başbakan Sanna Marin Helsinki'de bugün ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarihi bir kararla onlarca yıllık askeri bağlantısızlığı terk ederek NATO'ya katılma niyeti resmen doğrulandı.

The Guardian'ın aktardığına göre Niinistö, “Finlandiya NATO üyeliği için başvuruyor. Finlandiya, istikrarlı, güçlü ve sorumlu bir İskandinav bölgesinin parçası olarak doğuyor. Güvenliğin sıfır toplamlı bir oyun olmadığını akılda tutmakta fayda var" dedi.

Marin ise NATO'ya üyelik başvurusu teklifinin onaylanmak üzere meclise gönderileceğini söyledi. "Kararımız tarihi bir karardır” diyen Marin, "Bir NATO üyesi olarak, bir bütün olarak ittifakın güvenliğinden de sorumlu olacağız" ifadelerini kullandı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise "Finlandiya, NATO'ya katılarak kendi güvenliğini ve tüm Avrupa'nın güvenliğini güçlendirecektir. Gelecek nesiller için bu tarihi kararı veriyoruz" açıklaması yaptı.

Resmi sürecin başlayabilmesi için Finlandiya parlamentosunun da karara onay vermesi bekleniyor, oylamada çoğunluğun sağlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

NATO ile şu ana kadar iyi komşuluk ilişkileri sürdüren ancak tarafsızlık politikası nedeniyle herhangi bir askeri ittifakın üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrası bu politikayı değiştirme sinyali vermişti. (DIŞ HABERLER)