Boris Johnson: Finlandiya'ya saldırı durumunda yardıma gideceğiz

İngiltere Başbakan Johnson, NATO'ya olası üyeliğiyle tartışılan Finlandiya'ya yaptığı ziyaretle ilgili konuştu. Johnson, "Biz ve Finlandiyalılar. Saldırı durumunda birbirimize yardıma gideceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya hükümetinin NATO'ya olası üyeliği desteklediğini açıklamasının yankıları sürerken dün ülkeyi ziyaret eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson Helsinki'ye destek mesajları verdi.

Johnson, Finlandiya ziyareti sırasında LBC radyosuna yaptığı açıklamada, "İsveç, Finlandiya, bunlar geleneksel olarak tarafsız ülkeler. Rusya için hiçbir tehdit oluşturmayan ülkeler. Ancak Ukrayna'da yaşananlar... Rusya'ya kesinlikle bir tehdit oluşturmuyor ancak yine de vahşice, nedensizce saldırıya uğruyor" diye konuştu. Johnson, "Biz ve İsveçliler, biz ve Finlandiyalılar. Bir saldırı durumunda birbirimize yardıma gideceğimizi söylüyoruz" dedi.

'PUTİN'LE NORMALLEŞME YOK'

İngiltere Başbakanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "savaştan pişmanlık duyduğunu ifade etmesi halinde uluslararası arenada kabul edilip edilmeyeceği" ile ilgili soruya ise "Vladimir Putin için pişmanlık şimdi çok zor. Ancak hiçbir şey imkansız değil. Putin'le ilişkilerimizi normalleştirebileceğimizi düşünmüyorum. Yani, kısaca hayır. Yeniden normalleşme yok, Birleşik Krallık bu konuda çok net" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Johnson dün İsveç'e yaptığı ziyaretin ardından Finlandiya'ya gitmiş, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile başkent Helsinki'de bir araya gelmişti. İngiltere ve Finlandiya arasında askeri eğitim, savunma ve tatbikat gibi unsurları kapsayan bir güvenlik anlaşması dün imzalanmıştı.

İngiltere Savunma Bakanlığı da geçen ay sonu yaptığı açıklamada, Avrupa'ya Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez rekor seviyede asker gönderileceğini duyurmuştu. 8 bin kişilik askeri birliğin Estonya-Letonya sınırındaki NATO tatbikatında görev alacağı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)