Finlandiya'dan NATO'ya yeşil ışık: Gecikmeden başvurmalıyız

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marin bugün ortak açıklama yaparak "NATO'ya katılmak için gecikmeden üyelik başvurusu yapılması gerektiği" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya hükümeti Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından dış politikada büyük bir değişikliğe gidiyor. 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin bu sabah yaptığı ortak açıklamada, Finlandiya'nın NATO askeri ittifakına katılmak için “gecikmeden” üyelik başvurusu yapması gerektiğini söyledi. 

Ortak açıklamada şunlar ifade edildi:

"Finlandiya'nın olası NATO üyeliği hakkında önemli bir tartışma yaşandı. Artık karar verme anı yaklaştığına göre, biz de kendi ortak tutumlarımızı meclis grupları ve partilerinin bilgisine sunuyoruz. Finlandiya acilen NATO üyeliğine başvurmalı. NATO üyeliği Finlandiya'nın güvenliğini güçlendirecektir. Bu kararın alınması için gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz."

'ZELENSKİY'E BİLGİ VERDİM'

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le konuya ilişkin görüştüğünü belirtti. Niinistö, "Başkan Zelenskiy ile görüştüm ve Finlandiya'nın Ukrayna'ya verdiği kesin desteği yineledim. Finlandiya'nın NATO üyeliği yolundaki adımları hakkında bilgi verdim ve o da buna tam desteğini belirtti" dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da "Finlandiya bölgesel bir güvenlik sağlayıcısıdır ve gelecekteki müttefik olarak NATO'yu daha da güçlendirecektir" açıklaması yaptı.

İSVEÇ NATO'YA ÜYELİĞİ TARTIŞIYOR

Finlandiya hükümetinden NATO'ya yeşil ışık yakılmasının ardından bölge ülkelerinden peş peşe destek mesajları verildi. İsveç hükümeti de NATO'ya olası üyelikle tartışmaları sürdürüyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, "Finlandiya'dan bugün önemli mesaj. Finlandiya, İsveç'in en yakın güvenlik ve savunma ortağıdır. Finlandiya'nın değerlendirmelerini dikkate almamız gerekli" dedi. Linde, İsveç'in olası NATO üyeliği tartışmalarıyla ilgili ise "Güvenlik politikası görüşmelerine ilişkin raporun sunulmasının ardından kararın verileceği" mesajı verdi.

ROMANYA, ESTONYA VE DANİMARKA'DAN DESTEK

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Finlandiya'nın olası NATO üyeliğini desteklediğini açıkladı. Iohannis, "Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Marin Sanna'nın NATO üyeliğine ilişkin ortak açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Romanya, NATO'nun 'açık kapı' politikasının güçlü bir destekçisidir ve NATO'ya katılım sürecinde Finlandiya'yı desteklemeye hazırdır. Birlikte daha güçlüyüz!" dedi.

Baltık ülkesi Estonya Başbakanı Kaja Kallas da komşu ülkenin NATO'ya olası üyeliğini desteklediğini açıkladı. Kallas, Twitter hesabından "Kuzey komşularımız tarafından tarih yazılıyor. Tam desteğimize güvenebilirsiniz. Hızlı bir katılım sürecini destekliyoruz" dedi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Finlandiya'nın NATO'ya başvurması halinde üyeliğe kabul edileceği mesajı verdi.

Finlandiya'da Helsingin Sanomat tarafından yapılan son ankete göre, katılımcıların yüzde 73'ü NATO'ya üyeliği destekliyor. Bu oranın geçen aya göre yüzde 8 arttığı belirtiliyor.

RUSYA GÜVENLİK UYARISI YAPMIŞTI

Finlandiya'nın olası NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkan Rusya ise ülkeyle sınırlarında güvenliği artıracağının mesajını vermişti. Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, "İsveç ve Finlandiya askeri ittifaka katılırsa Rusya savunmasını güçlendirmek zorunda kalacak. Bu durumda Baltık'ın nükleerden arındırılmış statüsünden daha fazla söz edilemez, denge yeniden sağlanmalı" demişti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler finlandiya nato