İsveç ve Finlandiyalı komünistler NATO'ya olası üyeliği reddediyor

NATO'nun Rusya saldırılarını gerekçe göstererek İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka katma girişimlerine komünistlerden tepki geldi. İsveç ve Finlandiyalı komünistler, "NATO üyeliğine hayır" mesajı verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO, İskandinav ülkelerinin olası üyeliğine yeşil ışık yakarken İsveç ve Finlandiya'dan komünistler, askeri ittifaka dahil olma girişimlerinin sona ermesi ve barıştan yana tavır alınması için çağrıda bulundu.

İsveç Komünist Partisi (SKP) Genel Sekreteri Andreas Sörensen, yaptığı açıklamada İsveç halkının NATO'ya üyelik konusunda "güvenlik" gerekçesiyle ikna edilmeye çalışıldığını belirtti. Sörensen, "İsveç burjuvazisi NATO'ya üyelik için Ukrayna'nın emperyalist işgalini bahane olarak kullanmaktan çekinmedi. ABD ve diğer NATO ülkeleriyle birlikte çalışma fikrinin kabul edilmesinin önünü açtılar. Medya kuruluşları ise İsveç'in güvenliğinin NATO'ya üyeliğe bağlı olduğu efsanesini yarattılar" tepkisi verdi.

'SOSYAL DEMOKRASİNİN ROLÜ ÖNEMLİ'

Ülkedeki sermaye sınıfının Rusya'ya karşı düşmanlığının Sovyetler Birliği'nden bu yana devam ettiğini savunan Sörensen, NATO gibi kanlı bir askeri birliğe dahil olmayı halkı ikna etmekte İsveç sosyal demokrasisinin rolü olduğunu savundu.

SKP Genel Sekreteri, "İsveç sosyal demokrasisinin tavrı hayli önemlidir. Diğer ülkelerin aksine, sosyal demokrasi İsveç'te henüz ortadan kaldırılmadı. İsveç kapitalizminin sürdürülmesinde hala hayati bir rol oynuyor. Sosyal demokrat partiyi takip eden işçi sınıfının üzerinde ciddi etkileri var. Onların NATO'ya üyelik desteği bu nedenle önemlidir" dedi.

"İsveç Komünist Partisi, İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkıyor ve bunun olmasını engellemek için mücadele ediyor. NATO'yu en güçlü emperyalist ittifak olarak görüyoruz ,ABD ve diğer ülkelerin sermaye sınıflarının çıkarlarını temsil ettiğini söylüyoruz" diyen Sörensen, İsveç sermayesinin NATO'nun gücüne ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

'HAYDUTLARIN MÜCADELESİNDE TARAF DEĞİLİZ'

SKP'li Sörensen, şunları söyledi: "İsveç sermaye sınıfı yurtdışındaki yatırımları ve ticaret yollarını güvence altına almak için NATO'nun gücüne ihtiyaç duyuyor. NATO-AB-ABD emperyalist bloğunun ortak çıkarları için İsveç askerleri ve silahları daha fazla kullanılacak. Dünyanın her yerindeki emekçileri ezmeyi amaçlayan askeri bir ittifakın parçası olmayı reddediyoruz. Komünistler olarak haydutlar arasındaki mücadelede asla taraf seçemeyiz."

'YÜZDE 57 NATO'YA ÜYELİĞİ DESTEKLİYOR'

İsveç merkezli Aftonbladet gazetesi, ABD ve İngiltere'nin olası bir NATO'ya üyelik başvurusu halinde İsveç'e askeri varlığını artırma ve NATO ülkelerinden güçlü destek sözü verildiğini yazmıştı. Ülkede yakın tarihli bir ankete göre, İsveçlilerin yüzde 57'si NATO üyeliğini desteklerken, yüzde 21'i buna karşı çıkıyor. 

FİNLANDİYALI KOMÜNİSTLER DE TEPKİLİ

Finlandiya Komünist Partisi (SKP) Merkez Komite üyesi Seppo Ruotsalainen ise ülkenin dış politikasında savaş yanlısı bir tutum sergilemenin tarihsel olarak tehlikelerine dikkat çekti.

SKP'li Ruotsalainen, In Defense of Communism sitesinde yer alan açıklamasında "Finlandiya askeri bağlantısızlığını devam ettirmek için çabalamalı. İkinci Savaş sonrası tarih Finlandiya'ya 'arabulucu' rolü tayin etti, büyük güçler arasındaki çatışmaları azaltmak ve önlemek gibi. Finlandiya askeri ittifaklara boyun eğmemeli, diplomasiyi geliştirmek için hala fırsat var. Finlandiya, kapının doğu ve batıya açıldığı istisnai bir konumdadır" diye vurguladı.

'FİNLANDİYA BARIŞTAN YANA'

Ruotsalainen, "Ülkemiz bu ender ve giderek önem kazanan konumu kaybetme tehlikesiyle mi karşı karşıya? Sonuç olarak bu bir seçim. Artan bir silahlanma yarışını teşvik etmek mi barışa giden yolu seçmek mi? Finlandiya, savaş ve barış konusunda tarafsız değildir, savaşa karşı barıştan yanadır" dedi.

STOLTENBERG: NATO'NUN KAPISI AÇIK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurma olasılığıyla ilgili "Elbette başvurmak isteyip istemeyeceklerine onlar karar verecek. Ancak başvurmaya karar verirlerse kollarımız açık karşılarız. Finlandiya ve İsveç en yakın ortaklarımızdır" demişti.

İskandinav basınında hafta başında çıkan haberlerde de iki ülke liderlerinin Stockholm'de bir araya geleceği 13 Mayıs günü NATO'ya üyelik başvurusunun ilan edileceği yazılmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

(DIŞ HABERLER)

 

 

 

Etiketler isveç finlandiya