YAZARLAR

Derbilere giderken Fenerbahçe ve Galatasaray

Hakeme saldırıların, sahadan takım çekmelerin gölgesinde iki takım, puan olarak rekor kırmaya devam ettikleri sezonda nihayet karşı karşıya gelecekler. Hem de 5 gün arayla iki kez.

Fenerbahçe ve Galatasaray, birbirleriyle üst üste oynayacakları iki maç öncesi son virajlarını puan kaybı yaşamadan dönmeyi başardı. Ancak iki takım da sahada bu sezonki seviyelerinin altında kaldı.

Ligde 7 maçtır yenilmeyen Kayserispor’a konuk olan Fenerbahçe’de hafif sakatlığı bulunan Dzeko ve kart sınırındaki İrfan Can Kahveci, derbiler de düşünülerek ilk 11’deki yerlerini bu sene süre aldıkları dakikalarda pek parlak performanslar göstermeyen Batshuayi ve Cengiz’e bıraktı.

Sezon başında 15 milyon euroya transfer olan ancak yaşadığı sakatlıktan sonra bir türlü form tutamayan Cengiz, Kayseri deplasmanında ilk yarıyı 1 gol, 1 asistle tamamlayarak Fenerbahçe kariyerine gecikmeli de olsa başlamış oldu. Henüz takım arkadaşlarıyla İrfan kadar uyumlu olmasa da “Ben de buradayım” diyen bir Cengiz’in varlığı, Fenerbahçe’nin hücum planlarına çeşitlilik katması açısından önemli bir kazanım.

BATSHUAYİ DİLEMMASI

Fenerbahçe’nin oyun planına uymadığı ve ikinci forvet konumuna düşmekten rahatsız olduğu için devre arasında satılacağı söylentileri olan Batshuayi ise bu sezon ilk kez ilk 11 çıktığı lig maçında hat-trick yaptı.

Belçikalı forvet maç boyunca Dzeko’nun yaptığı pas bağlantılarını yapması beklendiği için çok fazla top kaybı yaptı. Cengiz, Ferdi, Tadic, King gibi oyuncuların ver-kaç yapmak için attığı topların hemen hepsini ezdi. Kayserispor’un baskısını kırmak için atılan uzun topların birçoğunu tutamadı, hatta takım ileri çıkmaya çalışırken geriye doğru verdiği bir pasta Kayserispor az kalsın golü buluyordu.

Ama buna rağmen ilk yarıda yüksek kalite bir bitiricilikle bir gol attı, ikinci yarının başında iyi takip ettiği pozisyonda kaleciden seken topu tamamlayıp takımını 3-1 öne geçirdi. Maç 3-3’ken de soğukkanlı şekilde penaltısını kullanarak maçı bitirdi.

Batshuayi yetenek olarak yetersiz bir futbolcu değil, ancak kendi yeteneklerine göre bir oyun sisteminin içinde olmadığı da gerçek. İsmail Kartal’ın Dzeko’nun 38 yaşında olduğu düşünüldüğünde, Batshuayi’nin oynayacağı maçlar için şimdiye kadar ona uygun bir oyun planını çoktan geliştirmiş olması gerekirdi. Hatta bazı maçlarda çift forvet deneyip Dzeko-Batshuayi ikilisini aynı anda sahaya atması gerekirdi. Devre arasında ayrılır mı ayrılmaz mı bilinmez ama bugünkü performansının teknik ekibin kararını zorlaştıracağı kesin.

MAESTRO FRED DERBİDE YOK

Fenerbahçe, defans hattını orta saha çizgisine kadar çıkarıp rakip yarı sahaya yerleştiğinde oyun zekası yüksek, ayakları yetenekli, bir o kadar da hareketli oyuncuları sayesinde çok tehlikeli bir takım haline geliyor. Kayserispor karşısında önceki maçlarda olduğu kadar rakip yarı sahaya yerleşemediler, atak sürekliliği de sağlayamadılar. Kuşkusuz ileri uçta Dzeko’nun yokluğu da etkili olmuştur ama erken atılan gollerden sonra akılların Galatasaray maçlarına kaymış olması da muhtemel.

Kayserispor’un hem fizik olarak Fenerbahçe’ye karşılık verebilecek seviyede bir ekip olması hem de hücumlarını rastgele yapmıyor oluşu, iki kere iki farkla geriye düşseler de maçtan kopmamalarını ve iki kere beraberliği yakalamalarını sağladı. Fenerbahçe’yi bu sezon belki de ilk defa bu kadar kendi yarı sahasına hapsetmeyi başardılar.

Syzmanski ve Tadic’in de etkisiz kaldığı maçta Fenerbahçe’nin hücumlarını hazırlayan beyin ise Fred oldu. Batshuayi’yi golle buluşturamasa da iki kere kaleciyle karşı karşıya bıraktı, ilk golde Cengiz’e asist yaptı, ikinci ve üçüncü gollerde asistten önceki kilit pası atan oyuncuydu. Akan oyunda gelen gollerin hepsinin başrolündeydi.

Maçın hakemine 90+8’inci dakikada doğrudan kırmızı kart görmesine neden olacak kadar ağır ne dediğini bilemiyoruz, ama sezon başından beri oynadığı maçların hepsinde Fenerbahçe’nin galibiyet aldığı düşünüldüğünde pazar günü oynanacak derbi öncesi sarı-lacivertlilerin büyük bir zayiat verdiğini söylemek abartı olmaz.

STOPERLER DÜŞÜNDÜRMEYE DEVAM ETTİ

Fenerbahçe, Kayserispor maçına kadar çıktığı 7 deplasmanda 6 galibiyet, 1 beraberlik almıştı. Bu maçlarda kalesinde sadece 1 gol görmüştü, o da Beşiktaş maçında penaltıdan. Ancak sakatlıktan dönen Serdar Aziz ve Djiku ikilisinin maç boyunca yaptığı hatalar, bir maçta 3 gol yenmesine neden oldu. İlk golde İsmail Yüksek’le, üçüncü golde Fred’le anlaşamayan Serdar Aziz’in iki hamle hatası Fenerbahçe kalesinde 2 golle sonuçlandı. Djiku da hem bir penaltıya sebep oldu hem hakemi alkışlayarak gereksiz bir sarı kart gördü. Üstelik savunma hattı daha önce bir maçta vermediği kadar rakibine net gol pozisyonu verdi. Derbi öncesi stoper ikilisinin nasıl oluşturulacağı da teknik ekip için çözülmesi gereken bir problem olacak.

Her ne kadar oyun olarak rakibine ezildiği ve önemli bir oyuncusunu kaybettiği bir maçı geride bıraksa da puan kaybı yaşamaması ve liderliğini koruması, Fenerbahçe’nin kendi evinde oynayacağı derbiye özgüven kaybı yaşamadan gitmesini sağlayacak.

EKSİK GALATASARAY SÖNÜK KALDI

Galatasaray da sahasında konuk ettiği Karagümrük karşısında 1-0’lık skorla 3 puanı cebine koysa da sahada etkili bir oyun sergileyemedi. Kalede Muslera’nın kart cezası nedeniyle, defansta Davinson Sanchez’in sakatlığı nedeniyle forma giyemediği maçta Okan Buruk, Barış Alper’i bir kez daha sol bekte denedi, Zaha, Tete ve Kaan Ayhan’ı ise yedek bekletti.

Hücumda pozisyon üretmekte zorlanan sarı kırmızılılarda süper yıldız Icardi’nin formsuzluğu bu maçta da devam etti. Kerem, Mertens ve Ziyech’in hareketliliğine rağmen net gol pozisyonu yaratmakta başarılı olamayan Galatasaray, tek golünü de Kerem Demirbay’ın uzaktan şutunu Karagümrük kalecisinin sektirmesi sayesinde Kerem Aktürkoğlu’nun ayağından buldu.

DEFANS ALARM VERDİ

Karagümrük karşısında defansta ciddi açıklar veren sarı kırmızılılarda Günay’ın kurtarışları, olası bir puan kaybını önledi. Barış Alper’i birkaç maçtır sol bekte görevlendiren Okan Buruk’un Karagümrük ataklarında verilen açıkların ardından derbide de böyle bir tercih yapması açıkçası sürpriz olur.

Galatasaraylı futbolcuların da akıllarının üst üste oynanacak Fenerbahçe maçlarında olması anlaşılır. Fenerbahçe maçlarında elbette Karagümrük karşısındaki gibi dağınık olmayacaklardır, konsantrasyon kaybı yaşamayacaklardır. Ancak Karagümrük forveti Serdar Dursun uzatma dakikalarında kaleye yönelen topa dokunarak ofsaytı bozmasa sarı kırmızılıların hem moral olarak hem puan olarak Kadıköy’e geride gidecekleri de bir gerçek.

DERBİ HAFTASINA GİDERKEN

Hakeme saldırıların, sahadan takım çekmelerin gölgesinde iki takım, puan olarak rekor kırmaya devam ettikleri sezonda nihayet karşı karşıya gelecekler. Hem de 5 gün arayla iki kez. Son maçlarındaki performans düşüklükleri ciddiye alınmazsa, futbol severler için izlemesi keyifli eşleşmelere sahne olacak maçlar, muhtemelen iki takım için de sezonun kırılma anı olacak. İki maçı da kazanan takımın sezon sonunu da lider görmesi muhtemel. İki maçı kaybeden takımda ise nasıl fırtınalar kopacağını kestirmek güç.

Tansiyonun yüksek olacağı maçların yeni hakem krizlerine neden olmaması dileğiyle.