YAZARLAR

Milli Takım bir daha 6 yer mi?

Macaristan ve Avusturya maçlarında gösterilen performansların İtalyan teknik direktörün kafasını artık netleştirmiş olması gerekir. Montella bir daha 6 yemek istemiyorsa artık turnuvada kullanacağı takımı sahaya sürmeli. Milli Takım için deneme sürüşleri, geride bıraktığımız maçlarla sona erdi.

EURO 2024 öncesi son provalarına çıkan Milli Takım, Macaristan'ın ardından salı akşamı karşılaştığı Avusturya'ya da mağlup oldu. Bu seferki mağlubiyet, ilkine göre hem oyun olarak hem skor olarak daha ağırdı.

Macaristan maçına göre kadroda 9 değişiklik vardı. Önceki maçtan yalnızca Hakan Çalhanoğlu ve Kenan Yıldız ilk 11'deydi. Kenan Yıldız da sol çizgide değil, ileri uçta başladı.

Hazırlık maçı olması ve teknik ekibin kadroda değişiklik yaparak eldeki oyuncuları görmek istemesi elbette Montella'ya kredi sağlar ama ne olursa olsun 6 gollü bir mağlubiyet, açıklanmaya muhtaçtır.

PRES KARŞISINDA ÇARESİZ

Avusturya çok sürprizli bir takım değil, Baumgartner dışında yaratıcılık konusunda sıkıntı çıkaracak bir kadroları yok. Ralf Rangnick'le birlikte ne oynadığını bilen bir teknik direktör takımına dönüştüler. 5 hatta bazen 6 oyuncuyla ön alan presi yapacakları bekleniyordu, öyle de oldu. Böyle bir maça eğer bir sakatlığı bulunmuyorsa neden Abdülkerim'le değil de Merih-Kaan stoper ikilisiyle çıkıldığını anlamak bu yüzden güç.

Bir önceki hazırlık maçında 7'nci saniyede gol atmıştı Avusturya. Türkiye'yi açmaları da 2 dakika sürdü. Defanstan topla çıkmaya çalışırken Salih Özcan'a yaptıkları baskıyla kazandıkları topu ağlara yolladılar. 25'te penaltıyla skor eşitlense de 44'te yine defanstan çıkarken bu sefer Hakan Çalhanoğlu'nun pas hatasıyla kazandıkları topla öne geçmeyi başardılar ve devreyi 2-1 önde bitirdiler.

İkinci yarı ise Türkiye için serbest düşüş oldu. 48'de kornerden, 59'da penaltıdan yenen gollerle maç koptu. Maçın son bölümünde biri penaltıdan biri yan toptan 2 gol daha bulan Avusturya, milli takıma 6 gollü bir mağlubiyet yaşatmış oldu.

Avusturya'nın 3.21 gol beklentisinden 6 gol çıkardığını belirtelim. Penaltılarda gol beklentisinin yaklaşık 0.79 civarında olduğunu ve Avusturya'nın 2 penaltı kullandığını da hatırlatalım. Özetle Avusturya'nın gol beklentisinden çok daha yüksek bir skora ulaştığını söyleyebiliriz. Bunda hem ön alan baskısıyla kazandıkları toplarda defansı dengesiz yakalamalarının etkisi var, yani öyle noktalarda top kazanıyorlar ki doğrudan gole gidebiliyorlar, hem de Uğurcan Çakır'ın formsuzluğunun etkisi var. İlk golde elinden geleni yapmıştı, penaltılar için de bir şey söylenemez tabii ki ama ikinci ve üçüncü gollerde toplara müdahale etmesine rağmen kaleye girmelerini engelleyemedi. Bu seviyedeki maçlarda böylesi hataların telafisi pek mümkün olmuyor.

FORVETSİZ ATAK DENEMELERİ

Türkiye'nin Avusturya karşısında hücumda sergilediği performans da defansta sergilediğinden farklı değildi. İlk yarıda penaltı dışında isabetli şut çıkaramadı kırmızı beyazlılar. Kerem ve Hakan'ın ceza sahası dışından denedikleri şutlar çerçeveyi bulmadı. Bir önceki yazıda Türkiye'nin forvet bölgesinde eksiği olduğunu belirtmiştik. Avusturya karşısında da bu eksik kendini belli etti.

Milli Takım merkezde Hakan, Arda, Kenan, İrfan ve Kerem'in dar alanda seri paslarıyla rakip sahaya geçmeyi başarsa da ceza sahası içine girmekte zorlandı, çevresinde de varlık gösteremedi. Kenan ileri uçta başladığı maçta sık sık sol çizgiye attı kendini, Kerem de sık sık iç koridoru kullandı. Kanatlarda solda Kenan, sağda İrfan'ın çizgi üstündeki bireysel çalım yetenekleriyle birkaç kez top taşıyabildiler ancak ileri uçta net bir forvet bulunmadığı için taşınan toplar da verimsiz kaldı. Ne ceza sahasına orta açılabildi ne çizgiye inilebildi ne uzun top denenebildi. İkinci yarıda da Arda'nın rövaşatası ve Barış Alper'in sayılmayan golü dışında rakip kaleyi zorlayacak bir aksiyon yaratılamadı.

Turnuva öncesi Montella'nın elinde geniş bir orta saha ve kanat rotasyonu bulunuyor. Ama ileri uçta kime güvenip formayı teslim edeceğini İtalyan teknik direktör için bir sorun.

MONTELLA TAKIMINI BELİRLEMELİ

Bir diğer sorun ise kağıt üstünde çok iyi gözüken isimlerin kulüplerinde yeterli dakikaları bulamıyor olmaları. Örneğin Avusturya maçına çıkan 11'de Arda Güler, Kenan Yıldız, Salih Özcan, Cenk Özkaçar, Mert Müldür ve Merih Demiral bu sezon kulüplerinde düzenli forma giyemediler. Macaristan maçında 11 başlayan Zeki Çelik, Yunus Akgün ve Enes Ünal da aynı şekilde. Montella EURO 2024 için tercihlerini form durumuna göre mi yoksa yeteneğe göre mi yapacak, merak konusu.

Macaristan ve Avusturya maçlarında gösterilen performansların İtalyan teknik direktörün kafasını artık netleştirmiş olması gerekir. Türkiye turnuvada ilk maçına 18 Haziran'da Gürcistan karşısında çıkacak. Öncesinde yine haziran ayında İtalya ve Polonya ile iki hazırlık maçı daha oynayacak. Montella bir daha 6 yemek istemiyorsa bu iki hazırlık maçında artık turnuvada kullanacağı takımı sahaya sürmeli. Milli Takım için deneme sürüşleri, geride bıraktığımız maçlarla sona erdi.

Şimdi önümüzde Süper Lig'in 8 haftalık final bölümü var. 2 haftalık milli takım arasının ardından PFDK sevkleriyle, ligden çekilme tartışmalarıyla, sızdırılan toplantı kayıtlarıyla dolu dolu bir gündem bizi bekliyor. Süper Lig tarihinin belki de en olaylı sezonunun nasıl sona ereceğini hep beraber göreceğiz.