YAZARLAR

Yanlış hesap Atina'dan döndü

Dzeko, Tadic, Szymanski ve İrfan bugün 90 dakika sahada kaldılar. Üç gün sonra Karagümrük karşısında da 90 dakika aynı tempoda oynayabilecekler mi? Peki mevcut kadroda bu isimlerin yerini dolduracak yedekleri var mı? Kartal, belki bugünkü mağlubiyeti rövanşta alacağı galibiyetle unutturabilir, ancak ligde kaybedilecek puanların telafisi olmayacak.

Konferans Ligi'nde "gidebildiği yere kadar gitmeyi" hedefleyen Fenerbahçe, çeyrek finalin ilk ayağında 3-0 geriye düştüğü Olympiakos deplasmanından 3-2'lik mağlubiyetle döndü. Son yarım saatte bulunan iki gol turu İstanbul'a taşıdı ama hem takım hem İsmail Kartal için baskı ve kuşkuyu da beraberinde getirdi.

Kartal, dün yaptığı açıklamada, "Avrupa'da finale çıkmak için sadece 4 maç oynayacağız. Ligde de kalan 7 maçımız var. Yüzdük yüzdük sonuna geldik. Final dönemine girdik" diyerek saha dışında kopan fırtınalara rağmen saha içine konsantre olduklarını vurgulamıştı. Ancak sahaya sürdüğü 11, bahsettiği final dönemi için çok hafif kaldı...

KAPANMAYAN YARA: ORTA SAHA

Sarı lacivertlilerin bu sezon en çok tartışılan bölgesi orta saha merkezi oldu. Sezon başında Fred'in yanına "üst seviye" bir 6 numara alınmadığı için yüksek tonda eleştiriler yapılmıştı ama nisan ayına geldiğimizde takımın en istikrarlı orta saha oyuncusu, sezon başında yeterli bulunmayan İsmail Yüksek oldu. Fred oynadığı maçlarda takıma seviye atlatan, olmadığında aranan bir oyuncu ama sezon genelinde istikrarsız bir tablo ortaya koydu. 31 haftası geride kalan ligde sadece 17 maça ilk 11'de başladı. 14 maçı ise sakatlıklar ve kart cezası nedeniyle kaçırdı. 2 haftalık milli takım arasında sebebi kamuoyuna açıklanmayan bir şekilde yine sakatlandı ve geçen hafta oynanan lig maçını kaçırdı, bugünkü maça da yetişemedi. İsmail Yüksek de milli takımdan sakat dönünce orta saha merkezi Zajc ve Krunic'e kaldı.

Bu ikili bu sezon ilk defa Türkiye Kupası'nda Ankaragücü'ne 3-0 mağlup olunan maçta birlikte forma giymişti. İkinci olarak da geçtiğimiz hafta Kadıköy'de Adana Demir'e karşı birlikte oynadılar. Üçüncü kez birlikte çıktıkları Olympiakos deplasmanında ise Avrupa maçlarında beklenen sertlik seviyesinin oldukça altında kaldılar. Maçta kaldıkları süre boyunca ne defanstan top çıkarabildiler ne ileri koşu atabildiler ne de rakibi durdurabildiler. 62 dakika sahada kalan ikiliden Krunic 0 top çalma, 0 kazanılan ikili mücadele, 11 top kaybı ile, Zajc ise 0 top çalma, 2 kazanılan ikili mücadele, (ikisi de ikinci yarı), 9 top kaybı ve 3 isabetsiz uzun topla sahadan ayrıldı. Bu ikiliye kendi zirvesinin çok uzağında bir performans sergileyen Çağlar da eklenince 60 dakikada 3-0 gibi bir sonuçla karşı karşıya kaldılar.

PRESE ÇÖZÜM BULMAK ZORUNDA

Fenerbahçe sezon başından beri kendisine ön alanda baskı uygulayan takımlara karşı geriden oyun kurmakta zorlanıyor. Olympiakos da dersine iyi çalışmış ki 6 hatta bazen 7 oyuncuyla Fenerbahçe yarı sahasında pres yaptı. Sarı lacivertliler maçın başında 3 kere kırdı bu baskıyı, savunmadan çıktığında bulduğu geniş alanları kullandı ve ilk 5 dakikada golle sonuçlanmasa da 3 şut çıkarmayı başardı. Ancak 8'inci dakikada yapılan ilk hatada Çağlar'ın pasını yakalayan Fortounis müsait pozisyonda golü bularak Olympiakos'u 1-0 öne geçirdi.

Sarı lacivertliler golün şaşkınlığını atlattıktan sonra rakip kaleyi tekrar yoklamaya başlamıştı ki 32'nci dakikada Osayi'nin hücumda olduğu bir anda atılan uzun topla gelen Olympiakoslu Jovetic, Livakovic'in ellerinin altından topu ağlara göndererek skoru 2-0 yaptı.

İkinci yarıya zorunluluktan yapılan Oosterwolde-Ferdi değişikliği dışında aynı 11'le çıkan Fenerbahçe, 50'nci dakikada yine defanstan çıkarken önce Becao ardından Krunic'in kaptırdığı toplarla kalesinde tehlike yaşadı. Bu pozisyonu gol yemeden atlatsa da 56'da baskı altındaki Krunic'in kaptırdığı topu ağlarında görmekten kurtulamadı.

FENERBAHÇE İÇİN MAÇ 62'DE BAŞLADI

Fenerbahçe'de sorun, maçın başından itibaren apaçık ortadaydı. Ancak müdahale, skor 3-0 olduktan sonra, 62'nci dakikada geldi. Zajc-Krunic ikilisi yerini İsmail ve Fred'e bıraktı. Maçın gidişatı da bu değişikliklerle döndü. İsmail'in sertliği ve Fred'in hareketliliği Olympiakos'un baskısını kırmaya yaradı. Solda Ferdi, sağda İrfan'ın oyuna ağırlığını koymasıyla sarı lacivertliler de kontrolü ele aldı. 68'de Osayi'nin çizgiye indiği pozisyonda kazandırdığı penaltıyla fark ikiye indi.

6 dakika sonra soldan Ferdi'nin getirdiği topu ceza sahası içinde İrfan tamamladı ve skoru 3-2'ye getirdi. Sarı lacivertlilerin bugün geriden oyun kurarken çizgideki oyunculara attığı uzun toplar neredeyse 5-6 kez taca çıktı. Oysa ikinci gol Fenerbahçe'nin bu sezon klasikleşen gollerinden birisiydi. Çizgiye değil, ileriye atılan uzun topu Dzeko sakince kontrol ettikten sonra Ferdi'ye servis etti. Ferdi, Tadic'le al-ver yaparak çizgiye indi, ceza sahasına giren Szymanski ve İrfan topa hareketlendi ve gol geldi. Bu ezber organizasyonun uygulanması için bile 74 dakika geçmesi gerekmişti. Maçın kalan dakikalarında başka fırsatlar yakalasa da beraberlik golünü bulamadı Fenerbahçe. Ama ölümü gördüğü 62 dakikanın ardından sıtmaya razı olarak İstanbul'a döndü.

'KAMUOYUNUN BİLMEDİĞİ' SAKATLIKLAR

Maçtan sonra yaptığı açıklamada ilk 11 tercihi için, "Bazı sakat oyuncularım var. Taraftarlarımız, kamuoyu bunları bilmiyor. Oyuncularımla yaşayan benim. Yüzde yüz hazır değiller. Parça parça önümüzdeki maçlara en ideal şekilde sakatlanmadan sezonu bitirebilmek adına plan yaptık. Yoğun fikstürümüz var. 3 günde 1 maç oynuyoruz. 60. dakikada risk aldım. Mecburdum" dedi İsmail Kartal.

Oosterwolde bugün sedyeyle sahayı terk etti, sezonu kapatması muhtemel. Osayi, İrfan, Tadic, Dzeko maç içinde sakatlıklar yaşadılar, Becao 90 dakikayı tamamlayamadı. Fred ve İsmail hazır olmadıkları için 30 dakika oynayabildiler. Djiku ve Cengiz sakatlıkları nedeniyle kadroda yoktu. Mert Hakan, King, Serdar Aziz gibi oyuncuları ihtiyaç halinde bulmak imkansız. Özetle sezonun final dönemine girerken kadro dökülmüş vaziyette. Sezon başından beri eleştirilen sağlık ekibini koruyan Kartal'a sormak lazım; bu oyuncular sezonun en kritik haftalarında sahaya çıkacak durumda değillerse ne zaman oynayacaklar?

Dzeko, Tadic, Szymanski ve İrfan bugün 90 dakika sahada kaldılar. Üç gün sonra Karagümrük karşısında da 90 dakika aynı tempoda oynayabilecekler mi? Peki mevcut kadroda bu isimlerin yerini dolduracak yedekleri var mı?

Kartal, belki bugünkü mağlubiyeti rövanşta alacağı galibiyetle unutturabilir, ancak ligde kaybedilecek puanların telafisi olmayacaktır.