Berlin’de Erdoğan-Scholz görüşmesi: ‘Typhoon jetleri de gündemde olacak’

Türkiye’nin Typhoon Eurofighter savaş uçaklarını satın almak için Almanya’nın da oluruna ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Reuters’a göre, bu konu da Erdoğan-Scholz görüşmesinin gündeminde olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakan Olaf Scholz ile bir araya gelecek. Erdoğan’ın öğlen saatlerinde Berlin’de olması beklenirken, başkentte Erdoğan’ın ziyareti için 1500 polis memuru görevlendirildi. Güvenlik önlemlerine destek olmak diğer eyaletlerden gelen polisler de bugün kentte görevde olacak.

Erdoğan ve Scholz’un İsrail-Filistin çatışmaları konusunda zıt görüşlere sahip olduğuna dikkat çeken Reuters’ın analizine göre, iki liderin ‘konuşmak için güçlü ekonomik ve seçimlerle ilgili teşvikleri’ var. Buna göre, 2020'den bu yana Almanya’ya ilk ziyaretini yapan Erdoğan, Berlin’e, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerini CHP’den geri almayı hedeflediği 2024 yerel seçimlerden önce gitmiş olacak. Avrupa Birliği (AB) pazarına daha iyi bir erişim ve vize serbestisi de bu bağlamda ziyaretin gündeminde olacak.

‘ERDOĞAN’IN JETLER İÇİN SCHOLZ’UN OLURUNA İHTİYACI VAR’

Ajansın analizine göre, Savunma Bakanı Yaşar Güler’in dün yaptığı açıklamada da işaret ettiği üzere, Erdoğan’ın Eurofighter Typhoon savaş uçaklarını satın alabilmesi için Scholz’un oluruna ihtiyacı var çünkü Almanya Airbus üzerinden, jetleri imal eden konsorsiyumun bir parçası. Olaf Scholz açısından bakıldığında ise AB’ye göçü engelleme konusunda Ankara’nın oynadığı rol, onu Almanya için ‘vazgeçilmez bir ortak’ kılıyor.

‘BU, ZİYARETİN ÖNEMİNE İLİŞKİN BİR İŞARET’

Reuters’a göre, Scholz’un Erdoğan’ın İsrail’e yönelik kınama açıklamalarına doğrudan yanıt vermemiş olması da ziyaretin önemi konusunda bir işaret teşkil ediyor.

Öte yandan, Erdoğan’ın çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’den ‘terör devleti’ olarak söz etmesi ve Batı’dan ‘sınırsız destek’ aldığına işaret etmesi ‘Gazze konusundaki anlaşmazlığın tamamıyla zapt edilmesinin imkansız olabileceğini’ gösteriyor.

‘ZİYARETİN YAZ AYLARINDA YAPILMASI PLANLANMIŞTI’

Almanya merkezli SWP düşünce kuruluşundan Türkiye uzmanı Aydın Yaşar’a göre, Erdoğan ve Scholz’un görüşmesinin esasında yaz aylarında yapılması planlanıyordu ‘ancak Gazze çatışmasının patlak vermesi beklenmeyen’ bir gelişme oldu.

Erdoğan’ın Berlin ziyareti aynı zamanda TBMM Dışişleri Komisyonu’nun İsrail’in NATO’ya katılım protokolünü görüşmeyi erteleme kararından bir gün sonra gerçekleşiyor.

‘BAŞKA ZAMAN OLSA BU HOŞ BİR JEST OLABİLİRDİ’

Analize göre, Almanya’yı yakın zaman önce ‘Avrupa’nın en güçlü ülkesi’ olarak tanımlayan Erdoğan, Türkiye’nin AB ile gümrük birliğini modernize etme görüşmelerini yeniden canlandırma konusunda Scholz’un desteğini almayı umuyor olabilir.

Öte yandan, Erdoğan ve Scholz’un ziyaretten bir gün sonra yapılacak Almanya-Türkiye dostluk maçını birlikte izlemeyecek olmasına işaret eden Yaşar, “İsrail karşıtı sloganlar atılacağına ilişkin bir korku var. Scholz’un maçı onunla birlikte izlemek istemesi olası değil. Başka bir zaman olsa bu hoş bir jest olurdu.” (DIŞ HABERLER)