Bakan Güler: Almanya razı olursa 40 tane Eurofighter almak istiyoruz

Milli Savunma Bakanı Güler, 'Eurofighter Typhoon' uçağından almak için çalışma yürüttüklerini söyledi "Hem İngiltere hem İspanya 'evet' diyor, şimdi Almanya'yı razı etmek için çalışıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya ortak üretimi "Eurofighter Typhoon" savaş uçağı için çalışma yürüttüklerini ve 40 tane almayı planladıklarını söyledi.  

Güler, bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

AA'nın haberine göre bir milletvekilinin "Eurofighter Typhoon" savaş uçağının alınıp alınmayacağına yönelik sorusu üzerine Güler, "Eurofighter ile ilgili çalışmamız var. Eurofighter'ı almak istiyoruz. Çok etkili bir uçak. Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Hem İngiltere hem İspanya 'evet' diyor, şimdi Almanya'yı razı etmek için onlar çalışıyorlar. O sorunu İngiltere ve İspanya 'Biz çözeceğiz' diyorlar. Olursa 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz" diye konuştu.  

S-400: ÇAMAŞIR MAKİNESİ Mİ BU?

S-400'lere yönelik soruya Güler, "Bizler 7 gün 24 saat, 365 gün bu memleketin güvenliği için çalışıyoruz. S-400'ü alıp bir fabrikanın köşesine teslim edemeyiz. Böyle bir şey asla yok. S-400'e ihtiyaç duyduğumuz anda düğmeye bastığımızda, ne olduğunu merak edenlerin hepsi görür." yanıtını verdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın "Niye kullanmıyorsunuz?" diye sormasının ardından Güler, "Çamaşır makinesi mi bu" karşılığını verdi.

Güler milli muharip uçakların yeterli olup olmadığına ilişkin, "Elimizdeki uçaklarımız F-16'larımız, F-4'lerimiz bizim yapacağımız görevler için yeterlidir. Ancak biz tabii ki ileriye bakıyoruz. İlerisi için de F-35'e müracaat etmiştik. Fakat F-35'te birtakım problemler çıktı. Onun alternatiflerini çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ASKERİ HASTANELERİN AÇILMASI KONUSUNDA ÇABA SARF EDİYORUZ'

Askeri hastanelerin açılmasına dair Bakan Güler, "Askeri hastanelerin açılması konusunda çaba sarf ediyoruz. Ama bu bir süreç" dedi.
Güler kimyasal silah iddiaları konusunda, "Böyle bir şey yok" diyen Güler, "Siz bu devirde herhangi bir şeyin gizli kalabileceğine inanıyor musunuz? Ben istesem de böyle bir şeyi saklayabilir miyim?" ifadelerini kullandı. Güler devamında, "Böyle bir şeye sahip olmayı da asla düşünmüyoruz biz" dedi. Göz yaşartıcı gazların anımsatılması üzerine ise, "Göz yaşartıcı zaten piyasada satılıyor" yanıtını verdi.

Güler, zorunlu askerliğe ilişkin, "Biz Türkiye'yiz, etrafımızda 9 tane ülke var ve hiçbir tanesiyle ömür boyu dost olacak bir pozisyonumuz yok. Bizim düşüncemiz, önümüzdeki dönemde yüzde 50 zorunlu askerlik, yüzde 50 profesyonel, esasen bu yüzdeyi de şu anda yakalamış durumdayız" ifadelerini kullandı.

Konuşmalar sonrasında yapılan oylamada MSB bütçesi, kabul edildi. (HABER MERKEZİ)