Atina'da Filistin'le dayanışma eylemleri: 'Bu suça nasıl göz yumuyoruz?'

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın sembolik noktalarında Filistin'e destek eylemleri düzenleyen Ruvikonas, "Bir devletin sistematik olarak bir halkı yok etmesine nasıl göz yumuyoruz?" diye sordu.

Fotoğraf: Ρουβίκωνας / Facebook
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistanlı hak savunucuları ve Ruvikonas isimli sol örgütün üyeleri dün başkent Atina'nın sembol noktalarında Filistin ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi. İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki son gelişmeleri protesto eden eylemciler, Akropolis ile Atina'nın merkezindeki Meçhul Asker Anıtı'nda Filistin bayrağı dalgalandırdı. Eylemciler Filistin bayrağı açarak 'Filistin'de Yaşam ve Özgürlük' mesajını verdi. 

'GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE BİR SUÇ İŞLENİYOR'

Ruvikonas, Akropolis ve Meçhul Asker Anıtı'ndaki eylem çerçevesinde bir basın açıklaması da yaptı. Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan açıklamada, "Gazze'de Filistinlilere yönelik etnik temizlik üç aydır devam ediyor ve koskoca uluslararası kamuoyu hâlâ bunu durdurabilmiş değil. Gözlerimizin önünde bir suç işleniyor; gelecek nesiller bize buna nasıl göz yumduğumuzu soracak. Bir devletin sistematik olarak ve her gün kameralar önünde bir halkı yok etmesine nasıl göz yumuyoruz?" ifadeleri kullanıldı. 

SOYKIRIM KARŞISINDA 'BİR DAHA ASLA' MESAJI

Almanya'da 1930'lu ve 40'lı yıllarda, Nazi iktidarı döneminde Avrupa'da soykırıma maruz kalan Yahudilerin torunlarının bir kısmının bugün Nazilerin suçlarına benzer suçlar işlemesi karşısında insanlığın bir kez daha "Bir daha asla" demesi gerektiği mesajını veren Yunanistanlı aktivistler, Gazze'de büyük bir yıkımın yaşandığına dikkat çekti. 

Ruvikonas, açıklamasında, "Protesto eylemleri İsrail topçularını engellemese de en azından siyasî maliyetler üretiyor. Soykırımı hatırlarsak, buna neden olan faşizm ve Nazizm'le mücadele edersek, kurbanların torunlarından bazılarının da aynı şeyi yapmasına izin vermeyiz. 'Bir daha asla' dediğimizde bunu herkes için söylüyoruz; Yahudiler ve Müslümanlar, Hıristiyanlar, ateistler, Romanlar, eşcinseller, her renkten ve her zamandan tüm 'yakalarına yıldızlar takılanlar' için" mesajını verdi. 

'FİLİSTİN'DE YAŞAM VE ÖZGÜRLÜK'

İsrail toplumunun son gelişmeler karşısında tutumunu değiştirmeye başladığını belirten Yunanistanlı hak savunucuları "Eğer İsrail toplumunun artan baskısıyla, Batılı devletleri İsrailli teröristlerden yardım ellerini çekmeye zorlayabilirsek, o zaman umut var demektir" mesajını da verdi. 

Açıklamada ayrıca "İsrail devletine askerî ya da ticarî ilişkiler yoluyla yapılan her türlü yardıma karşıyız. Yunanistan hükümetinin tek amacı İsrail üzerindeki baskıyı hafifletmek. Yunan gemiciliğinin çıkarlarını kanımız pahasına korumak anlamını taşıyan Yemen'deki müdahalenin karşısında duruyoruz. Sadece Filistinlilerin değil, aynı zamanda İsrail'de kendi adlarına işlenen bir suça direnerek bilinçli bir şekilde kendilerini ülkelerindeki 'hainler' kara listesine giren kahraman Yahudilerin de yanındayız. Filistin'de Yaşam ve Özgürlük!" ifadeleri yer aldı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)