Filistin sansürüne Yunan sporcudan tepki: 'Sessiz kalmamalıyız'

Eleftheria Aggeli, Filistin bayrağını sansürleyen Yunanistan Ragbi Ligi Federasyonu'na tepki gösterdi. Aggeli, "Stadyumlar toplumsal hareketlerin oluştuğu mekanlardır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da Ragbi Ligi Federasyonu'nun Filistin bayrağına sansürüne, bayrağı açan sporcu Eleftheria Aggeli'den tepki geldi. Federasyon, Yunanistan ile Hollanda arasında oynanan kadınlar ragbi maçı öncesi, Yunanistan milli oyuncusu Angeli'nin grup fotoğrafında açtığı Filistin bayrağını sansürlemişti. Fotoğrafçı Vagelis Stefanu, sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamada, cumartesi günü Atina'da oynanan Yunanistan-Hollanda maçı öncesi çektiği fotoğrafın tahrif edildiğini belirtmişti. 

Fotoğrafçı, "Yunanistan Ragbi Ligi Federasyonu, bir oyuncunun açtığı Filistin bayrağını silip üzerini Yunan bayrağıyla kapattı ve oyuncuya yaptırım tehdidinde bulundu. Bu, hem milli takım oyuncularına hem de taraftarlara yapılmış bir saygısızlıktır" demişti. 

'STADYUMLAR, TOPLUMSAL HAREKETLERİN OLUŞTUĞU MEKANLARDIR'

 

Aggeli, federasyonun sansür kararına sert bir dille eleştirdi. Federasyonun ve hükümetin, toplumdaki Filistin'e destek dalgasını görmezden geldiği söyleyen sporcu 'apolitik' tutumu da eleştirdi. Aggeli, News247 isimli haber sitesine konu hakkında yaptığı açıklamada, Yunanistan hükümeti ile spor federasyonlarının 'spora siyaset karışmasın' stratejisine tepki gösterdi. Sporcu, şu ifadeleri kullandı: 

"Stadyumlar toplumsal hareketlerin oluştuğu, protestoların dillendirildiği kamusal mekanlardır. Filistin bayrağını göndere çekerek, onlarca yıldır ezilen ve yok edilen Filistin halkıyla tam dayanışma içinde olduğumu göstermeye çalıştım."

"Uluslararası toplumun savaş karşısında sessiz kalmaması önemlidir" diye sözlerini sürdüren Aggeli, şunları ekledi: "Yunanistan Rugby Federasyonu maçlarda herhangi bir siyasî mesaj verilmesini istemiyor. Açıkçası buna katılmıyorum, ancak fotoğraf üzerinde oynayarak yaptıkları hatayı kabul etmelerini takdir ediyorum."

FEDERASYONDAN DOLAYLI ÖZÜR

Yunanistan Rugby Federasyonu yaşanan gelişmeler sonrasında kamuoyuna bir açıklamada bulundu. Açıklamada bayrak meselesi için özür dilenirken, "Spora siyaset karışmamalı" mesajı tekrarlandı. "Filistin bayrağı yerine Yunan bayrağının yer aldığı fotoğrafın yayınlanması hiçbir şekilde siyasi inançların bir ifadesi değildir. Federasyon bu tavrın kadın milli takım oyuncusunun protestosunun lehine ya da aleyhine olmadığını beyan eder" denilen açıklamada, "Federasyonumuzun sosyal medya hesabından yapılan paylaşım yanlış bir seçimin sonucu. Milli takım maçında siyasi bir konuya değinilerek, bizleri gururlandıran millî takım oyuncularımızın tüm emek, hazırlık ve büyük mücadelesine gölge düşürülmemesi arzumuzdur" ifadelerine yer verildi.

Filistin bayrağı önceki haftalarda da Yunanistan'da gündem olmuştu. Syntagma meydanında bir eylemcinin Filistin bayrağı açması, komşu ülkede milliyetçi ve muhafazakar kesimlerin tepkisini çekmişti. Filistinli eylemci, tepkiler sonrasında polis tarafından alı konulmuş ve sorgulanmıştı.