Yunanistan'da gündem Filistin bayrağı: 'Dayanışma suç değildir'

Yunanistan bayrağının yanına Filistin bayrağı açan eylemcinin gözaltına alınması sonrası açıklama yapan SYRIZA, "Dayanışma, cunta zihniyetli uygulamalarla suç sayılamaz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

 

LEFKOŞA - Yunanistan'da Sintagma Meydanı'na Filistin bayrağı asan 22 yaşındaki gencin gözaltına alınması tartışmaları beraberinde getirdi. Filistinli genç, Gazze'ye destek protestosu sırasında Yunanistan bayrağınına yanına Filistin bayrağı asmıştı. Filistinli gencin bu eylemi sosyal medyada aşırı sağcılar, tarafından "Yunanistan bayrağını indirdi" şeklinde yorumlandı ve Yunanistan polisi de bu söylemlerin gölgesinde protestocuyu gözaltına aldı. 

Eylemcinin serbest bırakılması, Atina'da muhalefetin tepkilerini dindirmedi. Muhalefet partileri, son saatlerde birbiri ardına yayımladıkları açıklamarla hükümeti eleştiriyor. 

PAME Sendikası ise genel merkez binasına, Filistinli genç ile dayanışma çerçevesinde büyük bir Filistin bayrağı yerleştirdi. 902.gr sitesinde yer alan ilgili habere göre bayrağın asılması ile sendikanın sosyal medya hesaplarından, "Devlet terörüne geçit yok! Gazze'deki suç son bulana, Filistin özgürlük olana, halklar sömürünün, yoksulluğun ve savaşların olmadığı bir barış ortamında yaşayana kadar Filistin ile beraberiz. Filistin bayrağı gösterilerimizde, mücadelelerimizde dalgalanacak" açıklaması yayınlandı. 

'MÜTTEFİK ÜLKE İLE İLİŞKİLER BOZMA' SUÇLAMASI

Sintagma Meydanı'na ülkesinin bayrağını yerleştiren genç Filistinli protestocu, Ceza Kanunu'nun 141. maddesi uyarınca suçlamalarla karşı karşıya. Resmi makamlar, gencin eylemlerinin "Yunan devletini, müttefiklerini veya sakinlerini misilleme riskine maruz bıraktığını veya Yunan devletinin veya müttefiklerinin yabancı bir devletle dostane ilişkilerinin bozulma riskini taşıdığını" iddia ediyor.

Söz konusu suçlamalar, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin eski üst düzey yöneticisi Phailos Kranidiotis de dahil olmak üzere aşırı sağcı kesimlerin sosyal medya üzerinden yürüttükleri linç ve karalama kampanyası sonrasında gündeme taşındı. Söz konusu isimler, Filistinli gencin 'Yunanistan bayrağına saygısızlık yaptığını' savunuyor. 

HÜKÜMETİN TEPKİSİ

Filistinli gencin sorgulandığı ve sınır dışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya geldiği saatlerde, Yunanistan Vatandaşları Koruma Bakanı Yiannis Economou konu hakkında açıklamalarda bulundu. Economou, Yunanistan polisini 'çetin bir ortamda hızlı bir şekilde meseleyi ele aldığı için övdü. Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis de, yetkili makamların Yunanistan yasaları çerçevesinde hareket ettiklerini öne sürdü.

ANA MUHALEFETTEN TEPKİ: UTANÇ EYLEMİ

Hükümet kanadından gelen açıklama ve yorumlar Atina'da muhalefetin tepkisini artırdı. Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA, genç Filistinliye desteğini dile getirerek kovuşturmayı yasal dayanağı olmayan bir 'utanç eylemi' olarak nitelendirdi.

SYRIZA hükûmeti, davayı aşırı sağcı propagandayı meşrulaştırmak için kullanmakla suçlayarak "Filistin halkıyla dayanışma, cunta zihniyetli uygulamalarla suç sayılamaz" mesajını verdi.

KKE: KABUL EDİLEMEZ

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), polisin gelişmeler karşısındaki tavrını 'kabul edilemez ve kışkırtıcı' olarak nitelendirerek hükümeti Filistin'deki halk dayanışma seferberliğini suç unsuru olarak ele almakla eleştirdi. KKE ayrıca, protestocuyu tespit etmek için sosyal medyanın kullanılması ve Ceza Kanunu'nun 141. maddesinin etkinleştirilmesi konusundaki endişelerini dile getirdi.

MERA25: YUNANİSTAN İÇİN RİSKLİ ADIMLAR

Son seçimlerde meclis dışında kalan, eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in liderliğindeki MERA25, hükümetin İsrail ile ittifakının Yunan devleti ve halkı için protestocuların eylemlerinden daha büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. MERA25 genç Filistinlinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.