KKE'den Miçotakis'e İsrail tepkisi: 'Yunanistan bu katliama katılmamalı'

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Koutsoubas, "Ülkemiz, Orta Doğu'daki bu katliama katılmamalıdır" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu ülke Yunanistan'da, İsrail-Filistin çatışmaları iktidar ile muhalefet arasındaki uçurumu derinleştiriyor. Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YD) hükümeti İsrail yanlısı bir çizgi benimserken, sokaklara çıkan ve Filistin ile dayanışma mesajları gönderen sol partiler ve muhalif örgütler hükümetin İsrail-Hamas savaşındaki tutumunu eleştiriyor.

Öte yandan, başkent Atina'da yeni protestoların düzenlenmesi planlanırken, Yunanistan Polisi (Elas) ülkenin birçok noktasında ve özellikle İsrail temsilcilikleri ile Yahudi toplumunun aktif olduğu noktalarda geniş güvenlik önlemleri alıyor. Elas, göstericilerin son günlerde Atina'daki İsrail Büyükelçiliği'ne ulaşmasını engelliyor. Bu engelleme çerçevesinde, zaman zaman elçilik binasına yakın noktalarda göstericilerle polisler arasında tansiyon yükseliyor. Polisin, göstericilere göz yaşartıcı bomba ile saldırdığı belirtiliyor. 

İSRAİL'E DESTEĞİNİ YİNELEDİ

Yunanistan kentlerinin sokaklarında göstericiler Filistin halklarının lehine sloganlar atarken, Başbakan Kiriakos Miçotakis, İsrail yanlısı tutumunu sürdürüyor. Proto Thema gazetesinin yeni bir haberine göre, önceki saatlerce Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile bir araya gelen Miçotakis, İsrail'e destek mesajlarını bir kez daha dile getirdi.  Bu görüşmede Miçotakis, Hamas'ın saldırılarını yeniden kınadı. Yunanistan Başbakanı ayrıca, İsrail'in bu saldırılar karşısında kendisini koruma hakkına sahip olduğu hatırlatmasında bulundu.

İsrail'in yanında tutum alan Miçotakis, Cumhurbaşkanı ile olan görüşmesinde Filistin halklarının maruz kaldığı muamele hakkındaki sessizliğini korumayı devam etti.

'TÜRKİYE'NİN TUTUMU SORUNLU'

Bu arada Onalert.gr sitesindeki ilgili bir habere göre Miçotakis, Türkiye'nin İsrail-Hamas eksenindeki tutumunu "sorunlu" olarak nitelendirdi. Miçotakis'e göre Türkiye, son gelişmeler karşısında Hamas'ın saldırılarını net bir dille kınamalıydı.

KKE'DEN 'BAĞIMSIZ FİLİSTİN' MESAJI

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Filistin ile dayanışma etkinliklerine destek veren partilerden bir tanesi. Partinin Genel Sekreteri, dün Atina'da gerçekleştirilen eylemde önemli mesajlar verdi. "On yıllardır İsrail devleti ve hükümetinin sivillerin öldürülmesi, Filistin topraklarına tecavüz, işgal, ablukalar, yerleşimler, apartheid gibi canice politikalarından musdarip olan mücadeleci Filistin halkıyla dayanışmamızı ifade etmek için buradayız" diyen Dimitris Koutsoubas, açıklamasının devamında "Gerici Netanyahu hükümetinden acı çeken İsrail halkıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz" mesajını verdi.

KKE Genel Sekreteri, şöyle devam etti: "Yunan hükümetinin, diğer muhalefet partilerinin de hoşgörüsüyle, büyük cezaî sorumlulukları bulunmaktadır. 'Psara' fırkateyni ile ya da Orta Doğu bölgesindeki tüm askeri unsurlarımızın geri çekilmesini talep ediyoruz. Sınırların dışına askeri güç gönderilmemelidir. Yunanistan'daki ölüm üsleri kapatılsın. Ülkemiz Orta Doğu'daki bu katliama katılmamalıdır çünkü bunun bedelini eninde sonunda Yunan halkı ödeyecektir. Filistin'de özgürlük talep ediyoruz, istiyoruz. İşgalci İsrail birlikleri Filistin topraklarını hemen şimdi terk etmelidir. Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti kurulmalıdır."

MİÇOTAKİS'E UCM UYARISI

KKE gibi yeni eylem dalgasına destek sunan MERA25, Miçotakis hükümeti karşısındaki tutumunu daha da sertleştirdi. Parti, Başbakan Mitsotakis'i, hükümetin İsrail'e verdiği destek nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yargılanabileceği konusunda uyardı. Uluslararası Filistinliler için Adalet Merkezi (ICJP) ile ortak bir mektup kaleme alan MERA25, Yunan hükûmetinin "savaş suçları ve insanlığa karşı suçların işlenmesinde İsrail'e sağladığı maddî ve manevî destek" nedeniyle "cezaî sorumluluk" taşıdığını belirtti.

Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki parti, UCM'nin evrensel yargı yetkisi ilkesi uyarınca ne başbakanın ne de kabine üyelerinin bu tür suçlara iştirakten yargılanmaktan muaf tutulamayacağını ileri sürerek, hükümete uluslararası hukuka uyma ve zulmü destekleyenler yerine mağdurların yanında yer alma çağrısında bulundu.