Yılmazlar fabrikası işçileri: Haklarımızdan vazgeçmiyoruz

Ücretsiz izinden döndüklerinde fabrikanın boşaltıldığını gören Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı Fabrikası işçileri eylem yaptı. İşçiler mağduriyetlerinin devam ettiğini belirterek yetkililere seslendi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle Organize Sanayi Bölgesi’nde iki yıl önce kurulan Yılmazlar Ayakkabı ve Terlik Fabrikası, 9 Ekim’de üretimi durdurarak yaklaşık 200 çalışanını işten attı.

Ücretsiz izin dönüşü fabrikadaki makinelerin söküldüğünü fark eden işçiler, seslerini duyurmak için eylemlerine devam ediyor.

Kent merkezinde bulunan Rabia Meydanında bir araya gelen işçiler, “Patronların Ensesindeyiz” pankartı açarak basın açıklaması yaptı.

İşçiler adına basın metnini okuyan Ali Karagöz çocuklarına süt alacak paraları olmadığını belirterek fabrika sahipleri ve yetkililere seslendi: “Hibeleri, destekleri alıp kaçan fabrika sahipleri iyi bilsinler ki, biz ne haklarımızdan ne de davamızdan vazgeçmiyoruz.”

İşten çıkarılmalarına rağmen haklarının ödenmediğini söyleyen işçiler, fabrika sahiplerine “İki elimiz yakanızda, siz bizden çaldıklarınız ile sefa sürerken biz boyun eğmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

'FABRİKA KURULDUĞUNDAN BERİ UCUZA ÇALIŞTIRILDIK'

Fabrikanın kamu teşviklerinden yararlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Devlet patronlar için kaynaklar aktardı. Bizler ise İŞKUR'un verdiği düşük ücretler ile çalıştık. İki yıl önce 1200 işçi çalıştırılıyordu. Zaten fabrika kurulduğu günden kapanana kadar ucuza çalıştırıldık. Daha sonra kademeli olarak işçi arkadaşlarımız herhangi bir sebep belirtilmeden kapı önüne koyuldu.”

'VALİLİK BİZE SUSMAMIZI SÖYLEYECEĞİNE PATRONDAN HESAP SORMALI'

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile işçi temsilcileri arasında gerçekleştirilen görüşmenin de hatırlatıldığı açıklamada, “Valilik yetkilileri bize 'eylem yapmayın, buraya iş insanları gelmez' diyor. Yani sesinizi çıkarsanız daha çok işsiz kalırsınız diyor. Buradan sesleniyoruz, devletin Şanlıurfa'daki en yetkili kurumu bizlere susmayı söyleyeceğine halkın paraları ile fabrika kuran patronlara hesap sormalıdır” denildi.

Mağdur olduklarını dile getiren işçiler, “Bu patronlara hibe desteği, kredi desteği sağlayanlar, medyada boy boy fotoğraf çektirenler, yemek masalarında işçinin emeğine poz verenler, bizler işçiler olarak mağduruz, çocuklarımızda süt alacak paramız yok. Hibeleri, destekleri alıp kaçan fabrika sahipleri iyi bilsinler ki, biz ne haklarımızdan ne de davamızdan vazgeçiyoruz” dediler.

Alın terlerinden başka gelirleri olmadığını belirten işçiler, “Bizler işçiyiz, haklıyız, haklarımızın tamamını almak için mücadele ediyoruz. Maaşlarımızı, kıdem tazminatlarımızı ve bunların hepsini istiyoruz, alacağız. Yetkililerin gerekeni yapacaklarına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Valisi ile görüşen işçilere gıda ve nakdi yardım yapılacağı sözü verilmişti. İşsizlik ödeneği alan işçilere gıda yardımı yapılmadığı öğrenildi.

İşçilerin maaşlarını vermeden kayıplara karışan Yılmazlar Ayakkabı ve Terlik Fabrikası işverenlerinin ise fabrika üretimini Suriye’nin Tel Abyad şehrine taşıdıkları iddia edildi. Urfa OSB'de bulunan fabrikadaki makinelerin de Tel Abyad’a taşındığı da iddialar arasında.