Yılmazlar fabrikası işçileri: Yetkililer bize yardım etsin

Ücretsiz izinden döndüklerinde fabrikanın boşaltıldığını gören Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı fabrikası işçileri, eylem yaptı. İşçiler, fabrikayı ziyaret eden yetkililerden yardım istedi.

İşçiler, Ahmet Bahçıvan İş Hanı önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA – Urfa’da OSB’de iki yıldır faaliyet gösteren Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı fabrikası işçileri, haklarını alamadıkları için eylem yaptı.

Kent merkezinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Hanı önünde bir araya gelen yaklaşık 40 işçi, yetkililerin geçmişte fabrikayı sık sık ziyaret ederek ‘istihdama katkıları’ nedeniyle teşekkür ettiğini hatırlatarak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

MAAŞLAR ÖDENMEDİ

Urfa’da faaliyet gösteren Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı fabrikasında çalışan yaklaşık 200 işçi, ücretsiz izin dönüşü işbaşı yapmak için gittikleri işyerlerinin boşaltıldığını öğrendi. Önceki gün OSB’de jandarma ile görüşen işçiler, bugün bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan Bedir Çıtlak, iki yıldır çalıştıkları fabrika patronlarının işçilerin maaşlarını ödemeden kayıplara karıştığını söyledi. Çıtlak, “Fabrika çalışanı olarak aylık maşlarımız doğru dürüst yatmıyordu, önce ayda bin lira diğer ay 1500 lira, sonraki ay 500 lira alabildik. Daha sonra ise hiç yatmamaya başladı. Sonrasında ücretsiz izne ayırdılar bizi. Fabrikaya gittiğimizde fabrikanın boş olduğunu gördük. Her şeyi toplayıp kaçmışlar” diye konuştu. Haklarını savunmak için toplandıklarını belirten Çıtak, 200 işçinin mağdur edildiği bilgisini paylaşarak şunları söyledi: “Şu anda 3 aylık, 4 aylık, 6 aylık alacağı olan işçiler var. 3 bin, 7 bin lira alacağı olan arkadaşlarımız var. Biz bir şey yapamayız, yetkililerin bu konuda bizlere destek olmaları gerekiyor” diye konuştu.

‘ÇOCUĞUNA SÜT BİLE ALAMAYAN VAR’

İşçilerden Mustafa Şimşek ise resmî yetkililerin fabrika ziyaretlerinde yaşananları anlatarak, kendilerini dolandıran işverenlerin teşvik aldıklarını söyledi. Fabrika açıldığından beri 400 işçinin işten çıkarılarak mağdur edildiğini, kalan 200 işçinin ise maaşları verilmeden fabrikanın boşaltıldığına dikkat çeken Şimşek şöyle konuştu:

“Biz ne kadar buradan bağırsak da boş, bunu yetkilerin yapması, hakkımızı araması lazım. Evine ekmek götüremeyen insanlar var, elektrik faturası gelmiş ödeyecek paramız yok, daha ne diyebiliriz. Siyasetçi arkadaşlarımız, yetkililer her zaman bu işverenlere teşvik veriyordu. Fabrikaya devlet yetkileri geldiğinde, işçilerin çoğunu eve gönderip kendi aralarında bir açılış yaptılar fakat kimsenin yaşanan mağduriyetlerden haberi yok” dedi.

İşverenlerin ziyaretler sırasında işçilerin maaş konusunu yetkililerle paylaşacağını bildikleri için ziyaretler esnasında işçileri izne gönderdiklerini söyleyen Şimşek “Bizi izne gönderip kendi aralarında işlerini hallediyorlardı. Sonrasında biz hiçbir şeyden haberimiz olmadan iş başı yapıyorduk. Gelen yetkililer de fabrikada olan bitenlerden habersiz oluyordu. Aramızda engelli olan, yeni evlenen, ev eşyası taksitini ödeyemeyen var, çocuğuna süt bile alamayan var, hepimiz mağdur edildik. Yazık günah değil mi?” diye sordu.

Fabrika sahibine ulaşamadıklarını, muhatap bulamadıklarını belirten Şimşek “Derdimizi anlatacak kimse bulamıyoruz. Hukuki yolara başvuracağız” dedi.

‘İŞLERİ BİTİNCE ADAMLAR TEKMEYİ VURUP KAÇTI’

İşçilerden Adil Doğan, işveren tarafından açık açık dolandırıldıklarını belirterek yasal yollara başvuracaklarını söyledi. Fabrika sahiplerinin Antepli olduğunu ve Şanlıurfa Valisi’nin de işverenleri tanıdığını söyleyen Doğan, “İş olduğu zaman hepimiz el ele vererek çalıştık, iş çıkardık. İşleri bitince adamlar tekmeyi vurup kaçtı, bizi ortada bıraktı. Fabrika sahiplerinin kim olduğunu herkes biliyor,  bizzat Vali de biliyor. Kendisi de fabrikaya gelip gidiyordu. Büyüklerden bu sorunumuza bir el atmalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

URFA VALİSİ DE FABRİKAYI ZİYARET ETTİ

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, geçtiğimiz yıl organize sanayi bölgesine yaptığı ziyarette Yılmazlar fabrikasını da ziyaret ederek istihdama katkılarından dolayı teşekkür etmişti. Antepli Yılmaz kardeşler tarafından kurulan Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı Fabrikası yaklaşık iki yıldır Şanlıurfa OSB’nde faaliyet yürütüyordu. Mağdur işçilerin Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile görüşmek istediği ancak görüşmenin gerçekleşmediği öğrenildi.