YAZARLAR

Acuka

Acukayı yaptıktan sonra dolapta bir kavanozda bir hafta kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Kahvaltıda veya yemekte gayet keyifle tüketilebilir.

Efendim, yaklaşık 6 yıldır yemek yazarlığı yapmamla da alakalı olsa gerekir ki, bizim evde genellikle yemek hazırlama benim görevim. Hatta öyle de bir hal var ki, sevgili eşim Özge de artık durumu tamamen kabullenmiş durumda, hatta yer yer yemek yapmayı unuttuğuna (en azından bazı yemekleri) dair emarelerle karşılaşmak bile olası.

Durumu tersine çevirmek isteyen Özge, geçtiğimiz haftalarda evimize buyur edecek olan arkadaşlarına birkaç meze hazırlama kararı aldı. Çok da güzel oldu aslında, önce bir acuka hazırladı, sonra da pancarlı humus. Ama acukayı o kadar çok sevdi ki, son dönemde hızını alamıyor ve sürekli yapmak için girişimlerde bulunuyor, fırsat kovalıyor.

Efendim, şimdi şöyle bir durum var, evde ben şahsım olarak yemek yapacağım zaman, misafir olsun ya da olmasın, menüyü kafamda birbirine olabildiğince uygun hazırlamayı severim, lezzetler birbiriyle yakışmalıdır. Örneğin evde kuşkonmaz mı var, yanında güzel bir balık ya da et ile servis etmeyi severim, ya da güzel bir balık aldıysam, yanına evde ne olduğuna bağlı ya hafif bir roka domates salatası ya da bir sebze sote olabilir, benim için işin o kısmı da bir keyif mesela. Hatta itiraf edeyim biraz da takıntı belki, örneğin birilerini evde ağırlayacağımız zaman aklımdaki ilk soru ne içilecek oluyor, çünkü rakı sofrası ile şarap sofrası (kırmızı mı beyaz mı?!?) birbirinden farklı olur. Neyse işte anladınız durumu.

İşte bu kafa yapısında bir adam olarak evde yemek hazırlarken, Özge bana gelip blender’ı çıkarmamı istediğinde bir an soğuk terler döküyorum, biliyorum ki acuka geliyor, ama şaka bir tarafa elbette, formülü oldukça lezzetli bir hale getirdi de keyifle yiyoruz. Buyurunuz sizle de bu tarifi paylaşayım.

MALZEMELER

4 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı biber salçası (tercihen acı)

1 dilim bayat ekmek veya bir su bardağı kruton

1 su bardağı ceviz içi

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı kimyon

1 çay bardağı zeytinyağı

Tuz, taze çekilmiş karabiber

YAPILIŞI

Mutfak robotunun büyük haznesine veya rondo türü bir parçalayıcının içerisine önce ekmekleri atın ve iyice ufaltın, bu arada en son sefer ekşi mayalı ekmekten üretilmiş kruton ile yaptık, muazzam oldu, aklınızda olsun. Sonrasında ceviz ve zeytinyağı dışında malzemeleri ekleyip çekmeye devam edin. Zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin, güzel ve sürülebilir bir kıvama geldiğinde cevizleri ekleyip son bir tur daha çekin. Ben şahsen cevizin çok küçülmesini tercih etmiyorum, hafif dişe gelir haliyle daha çok beğeniyorum.

Acukayı yaptıktan sonra dolapta bir kavanozda bir hafta kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Kahvaltıda veya yemekte gayet keyifle tüketilebilir.

Güzel ve sağlıklı bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.