YAZARLAR

Macar gulaş

Gulaş aslında Macaristan, Avusturya ve ve Almanya civarında oldukça yaygın karşınıza çıkabilecek bir yemek. Macar gulaşını diğerlerinden farklılaştıran ise içerisindeki bol kullanılan paprika. Bol sebzeli ve dana etli bir sulu yemek, çorba da denebilir ancak içerisindeki malzemeler biraz daha fazlaca.

.

Geçtiğimiz hafta içerisinde kısa bir iş seyahati için Viyana üzerinden Macaristan’ın batısında bir şehir olan Györ’e gidip geldim. Kişisel Instagram hesabımda Viyana’da hangi şinitzeli yemeliyim soruma oldukça fazla cevap almıştım aslında ve planım da oydu ancak müşteri ziyareti söz konusu olunca ve kaldığım otel de şehre oldukça uzak bir yerde olunca maalesef gerçek bir Viyana şinitzeli tatma imkanını bulamadım (otelde yediğimi saymıyorum elbette).

Ancak ertesi gün toplantı sonrasında gittiğimiz Macar restoranında yediğim muazzam Macar gulaşı paylaşmasam içim rahat etmezdi. Bu arada Macarların biber aşkına da bir parantez açmak gerek. Paprikaları ve biber sosları dünya çapında ünlü olan Macarlar, bu konuyu gerçekten ciddiye alıyorlar. Gerçi acı biber soslarının tadına bakarken çok acı olduğu şeklinde beni uyardılar ama bence öyle abartılacak bir şey de yoktu.

Neyse gulaşa geri dönelim. Gulaş aslında Macaristan, Avusturya ve ve Almanya civarında oldukça yaygın karşınıza çıkabilecek bir yemek. Macar gulaşını diğerlerinden farklılaştıran ise içerisindeki bol kullanılan paprika. Bol sebzeli ve dana etli bir sulu yemek, çorba da denebilir ancak içerisindeki malzemeler biraz daha fazlaca. Macar gulaşın içerisinde ayrıca taze hazırlanmış makarna hamuru parçaları bulunması da oldukça yaygın, bu hamurun nasıl yapıldığını merak ederseniz Google’dan spatzle diye de aratabilirsiniz.

Gulaş aynı zamanda geleneksel olarak yanında içine kalın kabuklu leziz bir ekmeği de bandırarak yeniyor. Çok lezzetli bir gulaş yapmaya hazırsanız, haydi başlayalım.

MALZEMELER 

3 yemek kaşığı tereyağı

2 büyük kuru soğan, küp küp doğranmış

3 yemek kaşığı tatlı toz biber (mümkünse Macar paprikası)

750 gr. irice doğranmış dana kuşbaşı

5 diş kıyılmış sarımsak

2 adet kırmızı, 1 adet sarı dolmalık tip biber, çekirdekleri çıkarılıp irice doğranmış

2 küp doğranmış domates

2 küp doğranmış havuç

2 orta boy patates, 1 cm’lik parçalar halinde doğranmış

5 su bardağı (1,2 litre) et suyu

1 defne yaprağı

Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Tereyağını bir döküm ya da kalın tabanlı çelik tencere içerisinde orta ateşte eritin. Soğanları hafifçe kahverengileşmeye başlayana kadar 8-10 dakika pişirin. Ateşi kapatın ve paprikayı karıştırın. Paprika bu halde çok kolay yanabileceği için, ateşi kapatmayı sakın ihmal etmeyin. Etleri ve sarımsağı ekleyip, etlerin dışı renk alana kadar 10 dakika daha pişirin.

Biberleri ekleyin ve hafifçe yumuşayana kadar 7-8 dakika daha pişirin. Kalan tüm malzemeleri ekleyin, et suyu kaynamaya başlayınca ateşi azaltın, 40 dakika kadar veya et yumuşayana kadar hafif hafif kaynatarak pişirin.

Çorba şeklinde başlangıç olarak veya makarna, pilav, patates püresi ile de servis edebilirsiniz.

Eğer sert ve uzun pişmesi gereken bir et seçtiyseniz, sebzeleri eklemeden önce ayrıca pişirmenizi öneririm, bu şekilde sebzelerin aşırı yumuşak hale gelmesini engelleyebilirsiniz.

Keyifli bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.