YAZARLAR

En basit omlet

Elbette omlet için onlarca farklı tarif var, bu en basiti ve benim yapış şeklim. Yemek seçme konusunda son aylarda bir duayene dönüşen oğlum bile her seferinde bu omleti severek yiyorsa bence fena olmuyordur.

Bugün için haftanın başından beri aslında size çok daha farklı bir şeyler yazmak istedim. Aklımdan güzel bir lazanya tarifi geçiyordu örneğin. Sonra dün sabah Yeni Zelanda’daki korkunç katliamla uyandık.

O konuda yazmak istiyorum bir yandan, masum insanların ölümüne, bunun bir bilgisayar oyunu gibi izlenebilir olmasına, sonrasında verilen bazı tepkilerin eylemin kendisi kadar korkunç olmasına haykırmak istiyorum. Benim gözümde insanların öldürüldüğü her eylem insanlık dışı, bunun dini, milleti, bayrağı olamaz. Yeni Zelanda’da, Yemen’de, Paris Bataclan veya Charlie Hebdo’da olmasının hiçbir önemi yok. Müslüman, Hıristiyan, Budist, ateist, ne olursa olsun. Bütün bu saydığım grupların en az bir kesişim noktası var ve bunu hepimiz çok iyi biliyoruz: insan olmak.

Konuyla ilgili analiz yapmak değil benim işim, o konuda bu gazete kadrosunda çok değerli insanlar zaten yazdılar, yazacaklar. O nedenle ben izninizle kendi konuma döneyim ve size en basit omleti nasıl yapacağınızı anlatayım.

Ben daha 1,5 yaşında bir çocukken zorla yumurta yedirilmenin sonucu olarak hayatım boyunca yumurta ile ciddi bir husumet yaşadım. Bugün hâlâ haşlanmış veya sahanda yumurta yiyemem, menemen yemem, içinde akışkan yumurta bulunan bir yemeği bana yedirmeniz gerçekten imkansız. Tek yiyebildiğim yumurta şekli, omlet. Hatta bu kadar yemek tarifi yazan bir kişi olarak, yumurta kırmayı 35 yaşımdan sonra öğrendim dersem, durumun vahameti daha iyi anlaşılacaktır sanırım.

Ancak bütün bu koşullar, omlet konusunda ahkam kesebilecek bir boyuta ulaşmama engel olmadı. Size bir yetişkin için gayet doyurucu ve lezzetli bir omlet tarifi vereyim. Elbette omlet için onlarca farklı tarif var, bu en basiti ve benim yapış şeklim. Yemek seçme konusunda son aylarda bir duayene dönüşen oğlum bile her seferinde bu omleti severek yiyorsa bence fena olmuyordur.

MALZEMELER (1 KİŞİLİK)

-2 yumurta

-1 tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı

-Bir dolu avuç rendelenmiş kaşar veya mozarella peyniri

Yumurtaları bir kapta kırıp az tuz ve karabiberle tatlandırın, sonrasında iyice çırpın. Yağı yapışmaz bir tavada orta ateşte ısıtın. Tava için önerim, eğer varsa bir krep tavası kullanın. İki yumurta 22-24 cm çapındaki bir tavada gayet ideal oluyor.

Yağı tavanın her tarafında gezdirin, daha hafif olsun isterseniz bunu bir kağıt havlu ile de yaparak fazlalık yağı alabilirsiniz. Yumurtaları tavaya alın, tavayı çevirerek tüm yüzeye dağılmalarını sağlayın. Yumurta yayıldıktan sonra, omletin yarısına peynir ve varsa diğer malzemelerinizi yerleştirin. Peynir hafifçe erimeye başlayınca, omletin boş olan kısmını bir spatulayla yarım daire şeklinde üzerine katlayın, 30 saniye daha pişirip bir tabağa alın.

Bu omleti istediğiniz lezzetlerle takviye etmek mümkün. Mesela benim favorilerimden biri, önceden biraz mantar soteleyip onu eklemek.

Toplamda 5 dakikada hazır edebileceğiniz bir tarif, özellikle hafta içi kahvaltıları için ideal. Görselde kullandığım ise oğluma tek yumurta ile hazırladığım mantarlı bir omlete ait.

Mutlu bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.