YAZARLAR

Partilerin yerel seçim durum raporu - II

CHP ile İYİ Parti arasında iş birliği arayışı neredeyse 3 haftayı geride bıraktı. Her ne kadar “tıkanıklık yok, görüşmeler sürüyor” denilse de iş birliği arayışında düğümün Ankara olduğu biliniyor. Kulislere göre mevcut tablo eğer iş birliği yapılacaksa Yavaş’ın CHP’den Ankara adayı gösterilmesi, İYİ Parti’nin de Yavaş’ı desteklemesi dışında bir başka formüle imkan tanımıyor.

Siyasi partilerin yerel seçim hazırlıklarında önemli bir dönemece girildi. Hem iktidar hem de muhalefet cephesinde ittifak ve adaylarla ilgili yeni gelişmeler yaşandı.

İlk olarak iktidar bloku ile başlayalım. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son açıkladığı 14 ilin belediye başkan adayıyla birlikte AK Parti 74 ilin belediye başkan adayını ilan etmiş oldu. Geriye İstanbul, Adana, Osmaniye, Mersin, Muğla, Manisa ve Aydın kaldı. AK Parti’nin İstanbul haricinde kalan 6 ilde aday çıkarmayarak MHP’nin adayını desteklemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasında “Cumhur ittifakımızı lekelemeyecek, gölgelemeyecek şekilde çalışmaları sürdüreceğiz. Bazı kalan yerlerle ilgili liderler olarak bir araya gelip nihai karar vereceğiz” dedi. Liderlerin bu karar için gelecek hafta bir araya gelmesi bekleniyor.

MHP’YE JEST YAPILAN İLLERDE ADAY DEĞİŞİR Mİ?

AK Parti ve MHP liderlerinin görüşmesinde ele alınacak konulardan biri de MHP’nin bu 6 il için açıkladığı adaylar olacak. AK Parti’nin bazı illerdeki adayların değişmesini istediği konuşuluyor. MHP yöneticileri bunun söz konusu olmadığını söylese de iki liderin görüşmesinde bu konuda sürpriz kararlar da çıkabilir.

TOBB YASASI İKİ ADAYA YARADI

Aday olup seçilemeyen Oda ve Birlik başkanlarının eski görevlerine dönüş imkanı veren TOBB Yasası değişikliğinin AK Parti’nin İzmir adayı olacağı iddia edilen Mahmut Özgener için yapıldığı iddia edilmişti. Hatta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun adı da belediye başkan adayları arasında konuşulmuştu. Ancak iki isim de aday olmadı. AK Parti’nin açıkladığı 74 ilin aday listesine bakıldığında bu yasadan etkilenecek iki başka isim dikkat çekti. Bu isimler Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Kaya. Başdeğirmen Isparta’dan, Kaya ise Van’dan belediye başkan adayı gösterildi. Her iki aday da seçilemedikleri takdirde eski görevlerine geri dönebilecek.

CHP 28 İLDE ADAYINI AÇIKLADI

Yerel seçim hazırlıklarını sürdüren CHP ve İYİ Parti’den de bu hafta yeni açıklamalar geldi. Daha önce 252 adayını duyuran CHP, dün de 212 yeni aday daha ilan etti. Böylece 8’i büyükşehir, 20’si il belediyesi olmak üzere 464 belediye başkan adayı açıklanmış oldu. Ancak açıklanan iller arasında ne 3 büyükşehir ne de kritik olduğu ifade edilen Adana, Antalya, Mersin gibi iller var. Bu illerdeki isimler de CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerin sonucuna göre şekillenip ilan edilecek.

ANKARA’DA YAVAŞ DÜĞÜMÜ

CHP ile İYİ Parti arasında iş birliği arayışı neredeyse 3 haftayı geride bıraktı. Her ne kadar “tıkanıklık yok, görüşmeler sürüyor” denilse de iş birliği arayışında düğümün Ankara olduğu biliniyor. Bir İYİ Parti yetkilisinin anlatımına göre Ankara’da yaşanan sıkıntı özetle şöyle:

“Biz Mansur Yavaş’ın İYİ Parti’den aday olmasını istiyoruz. Ankara’da güçlü bir adayımız olsun, oyumuzu da konsolide edelim istiyoruz. Mansur Yavaş da anketlere bakarak durumu değerlendiriyor. Yavaş’ın yaklaşımı şu: Anketler tek başına İYİ Parti’den kazanma imkanını göstermiyor. Ayrıca İYİ Parti’den girerse bunun CHP seçmeninde, 'Cumhuriyetin başkentinde cumhuriyetin kurucu partisinin aday göstermemesi' gibi bir bakışla CHP seçmeninde ters motivasyon yaratabileceğini düşünüyor. Yavaş CHP’de kendisini daha avantajlı görüyor ama bunun da tek başına kazandırmayacağını gördüğü için mutabakat arıyor. Biz ise 5 milyon oyumuzu muhafaza edelim, geleceğe dair ümidi koruyalım gayreti içindeyiz. Bu sürecin İYİ Parti pazarlık yapıyormuş gibi yansıtılmasından da rahatsızız. 'Sizin yüzünüzden olmadı' denilmemesi için süreci nezaketle götürmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki çok verimli bir sonuç çıkmayabilir.”

ANKARA DÜĞÜMÜNÜ LİDERLER ÇÖZECEK

İYİ Partili yönetici Ankara ile ilgili yaşanan tartışmayı böyle özetledi. Ne istediğini net olarak ortaya koyan Yavaş iki liderin buluşmasını bekliyor. Hafta başında yapılması beklenen görüşme çeşitli nedenlerle gerçekleşmedi. CHP lideri ile İYİ Parti Genel Başkanının geciken buluşmasının hafta sonu yapılabileceği belirtiliyor. Yavaş da bu görüşmede liderlerin alacakları karara göre bir tavır belirleyecek. Ancak kulislere göre mevcut tablo eğer iş birliği yapılacaksa Yavaş’ın CHP’den Ankara adayı gösterilmesi, İYİ Parti’nin de Yavaş’ı desteklemesi dışında bir başka formüle imkan tanımıyor. Bu formüle “tamam” denilmezse partiler başka seçenekler arayacak. Bu seçenekler başka bir aday üzerine ortaklaşma çabası ya da her iki partinin de tek başına yol yürüme kararı alması olabilir.

CHP’nin İYİ Parti ile iş birliği arayışı Ankara başta olmak üzere sınırlı sayıda ili kapsıyor. CHP bunun dışında kendi adaylarını belirlemeye dönük çalışmalarını sürdürüyor. Belediye başkan adaylarıyla ilgili bugüne kadar 3 Parti Meclisi toplantısı yapan CHP yönetiminin aralık ayı bitmeden 2 ayrı Parti Meclisi toplantısı daha yaparak yıl bitmeden adaylarının büyük kısmını ilan etmesi bekleniyor.