YAZARLAR

Yerel seçimde son viraj: AK Parti’de gözler İstanbul mitinginde, CHP’de İzmir alarmı var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting konuşmaları geçmiş programları ve söylemleri hatırlandığında “seçime ağırlığını koydu” dedirtmiyor. AK Parti'nin 24 Mart’ta yapılacak büyük İstanbul mitingine katılımın seçim sonucuna dair mesaj vereceği yorumları yapılıyor. CHP'nin Edirne ve Kırklareli'yi kaybetme riski bulunduğu konuşulurken, İzmir için de alarm zilleri çalıyor.

Yerel seçimlere 10 gün kala heyecan artıyor. Tüm Türkiye’nin gözünün çevrildiği İstanbul’da yarış başa baş. Antalya, Eskişehir, Hatay da seçim sonucu merak edilen kentler. Ama el değiştirmesi muhtemel başka iller de var.

İlk olarak 2019’da 15 büyükşehir kazanan AK Parti’deki son duruma bakalım. AK Parti yetkilileri yerel seçim stratejisini oluştururken, bu seçimin genel seçime dönüşmesini istemediklerini, kampanyanın da "vaatlerin yarıştığı", "hizmet" odaklı bir söylem üzerine şekilleneceğini dile getirmişti. İstanbul adayının birkaç açıklaması dışında bu stratejiden geri adım atılmadığını söylemek mümkün.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da miting konuşmaları geçmiş programları ve söylemleri hatırlandığında “seçime ağırlığını koydu” dedirtmiyor. Bazı araştırmacı ve siyaset bilimciler bu tutumu, "olası yenilgiyi üstüne almak istemiyor" şeklinde yorumlasa da ekonomi yazarlarının ifadesiyle seçmen de bu seçimi “yerel seçim” olarak satın almış durumda, adaylara bakıyor.

AK Parti bir yandan mevcut belediyelerini yeniden kazanmak, diğer yandan buna başta İstanbul, Antalya ve Eskişehir olmak üzere yenilerini eklemek istiyor. İktidar cephesinde İstanbul yarışında Murat Kurum’un 0.5 ila 2 puan önde olduğuna dair farklı değerlendirmeler var. Ama tek bir AK Partili "seçimi aldık, bu iş tamam" demiyor. 24 Mart’ta yapılacak büyük İstanbul mitingine katılımın İstanbul seçim sonucuna dair mesaj vereceği konuşuluyor.

YENİDEN REFAH ADAYLARI 'SEÇİM SONRASI AK PARTİ’Yİ İŞARET EDİYOR' İDDİASI

AK Parti için hem kazandığı belediye başkanlığı sayısı hem de seçimin sonucunda ülke genelinde elde edeceği oy önem taşıyor. Bu iki hesapta da Yeniden Refah Partisi etki edecek görünüyor. AK Partili üst düzey bir yetkili Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul’da bekledikleri etkiyi yaratamadığını ama eski AK Partili belediye başkanı ve milletvekillerini aday gösterdikleri il ve ilçelerde dengeleri değiştirebileceği, genel oy oranını da aşağı çekebileceğini dile getiriyor. Öyle ki AK Parti’den seçim sürecinde istifa edip Yeniden Refah Partisi’nden aday olan bazı isimlerin “Seçimden sonra AK Parti’ye geçeriz” propagandası ile oy almaya çalıştığı, bunun da bir etki yarattığı söyleniyor.

'AK PARTİ’YE GİTMİŞ EMANET OYLAR DÖNÜYOR'

Yeniden Refah Partisi ise çok iddialı. Sahada partilerine gösterilen ilgiyi 14 Mayıs seçimi ile kıyaslayan bir yetkili, "Bu seçim genel seçim olsaydı İstanbul’daki oyumuzu, milletvekili sayımızı 3’e katlamış olurduk" diyor.

AK Partililer Yeniden Refah Partisi’ne giden oyu, “Partinin küskün, kızgınları” olarak nitelendiriyor. Ancak Yeniden Refah Partisi ise bu oylara "Yuvaya dönüş" olarak bakıyor. Bir parti yöneticisi, “Sahada gördüğümüz, insanların değişim isteği çok yüksek. Sığınacak liman arıyorlar. Bu anlamda yuvaya dönüş var. Bu oylar AK Parti’den gelmiyor. AK Parti’ye gitmiş emanet oylar asıl partisine geri dönüyor” diyor. Erdoğan’ın mitinglerde isim vermeden Yeniden Refah’ı eleştirmesi de oy geçişindeki artışla ilişkilendiriliyor.

YENİDEN REFAH’IN İDDİA KOYDUĞU İL VE İLÇELER

Yeniden Refah Partisi alacağı oyla İstanbul seçimine etki edecek görünüyor. Yetkililer bunun dışında Urfa’da başa baş bir yarış olduğunu söylüyorlar. Malatya, Karabük, Yozgat, Elazığ seçim sonuçlarında da Yeniden Refah etkisinin görüleceği söyleniyor. Yeniden Refahlılar ülke genelinde de 30 ilçe kazanacakları iddiasında.

31 Mart yerel seçimleri CHP’de yeni yönetimin de ilk sınavı. Seçim akşamı “2019 yerel seçimlerinde kazanılan belediyeler korunup üstüne yeni belediyeler eklenecek mi” sorusu yanıt bulacak. 2024 yerel seçimine ittifaksız giren CHP için bu soruya yanıt vermek kolay değil. Birçok parti yöneticisi ittifaksız girilen seçimde mevcut belediye sayısını korumanın büyük başarı olacağını söylüyor. DEM Parti ve İYİ Parti’nin kendi adayları ile girdiği seçimde CHP’nin İstanbul yarışını önde götürmesinin büyük başarı olduğu değerlendiriliyor. Parti yöneticileri İmamoğlu ile Kurum arasında 2 ile 4 puan fark olduğuna dair değerlendirmeler yapsa da kimse rahat değil. İmamoğlu’nun Kurum’a göre daha etkili ve başarılı kampanya yürüttüğünü söyleyen araştırmacılar da “31 Mart’ı yerel seçim olarak kodlayan, adaylara göre oy verecek olan seçmenin” belirleyici olmasını, dolayısıyla İmamoğlu’nun kazanmasını bekliyoruz” diyor.

'İSTANBUL MİTİNGİNDE EMEKLİYE SEYYANEN ZAM MÜJDESİ SÜRPRİZ OLMAZ'

AK Partililer İstanbul mitingine katılımın seçime dair bir mesaj içereceğini söylüyor ama CHP’liler katılımın değil, yapılacak mitingde emekliler için Erdoğan’ın vereceği müjdelere bakmak gerektiğini düşünüyor. CHP’de “24 Mart İstanbul mitinginde emekliye seyyanen 5 bin lira müjdesi sürpriz olmaz, ama bu ekonomik darboğazda ne kadar ikna edici olur göreceğiz” deniliyor. Seçmenin büyük ölçüde kararını verdiğini düşünen bazı araştırmacılar da son hafta ortaya konulacak vaatlerin çok fazla sonuç üretmeyeceği görüşünde.

CHP yeni yönetimi İstanbul’un yanı sıra bu seçimde Antalya, Hatay ve Eskişehir olmak üzere birçok başka ilde de önemli bir sınav verecek. Eskişehir’de son haftalarda el değiştirme riskinin azaldığı konuşuluyor. Ancak Antalya’da durum "bıçak sırtı" olarak değerlendiriliyor. Hatay içinse adaylık sürecinde çok yıpranmış olmasına karşın Lütfü Savaş’ın kazanmasının sürpriz olmayacağı söyleniyor.

CHP KIRKLARELİ VE EDİRNE’Yİ KAYBEDEBİLİR

CHP bu seçimde mevcut belediyelerini korumanın yanı sıra Bursa, Manisa, Balıkesir Büyükşehir belediyelerinde de iddia ortaya koydu. Ancak açıklanan anketler bunun kolay olmadığını gösteriyor. CHP önceki yerel seçimde küçük oy farklarıyla kaybettiği Giresun’u yeniden almayı da hedef olarak koyarken Kırıkkale, Zonguldak, Uşak, Kastamonu’da sürpriz yapmak istiyor. Ancak CHP’de olup kaybetme riski taşınan iller de var. Edirne ve Kırklareli, bugün kaybedilme riski bulunan iki şehir. CHP’de bu iki kent için “bıçak sırtı, kaybetme riski var” diye konuşuluyor.

İZMİR’DE ALARM, OY DÜŞÜŞÜ, İLÇE KAYBI YAŞANABİLİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 belediye başkanı dışında tüm adayları yenilenen İzmir için “Değişim nerede diyenler İzmir’e baksın” demişti. Ancak DEM Parti ve İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla seçime girdiği kentte CHP’nin sadece kendi kemik seçmeninin oyunu alacağı görülüyor. İstanbul’da İYİ Parti ve DEM Parti seçmeninden CHP’nin adayına oy geçişi görülürken, İzmir’de iki partinin de kendi oyunu alacağı, bu durumda CHP’nin 2019 seçimlerinde yüzde 58 olan oy oranının yüzde 42-43’lere kadar düşebileceği, hatta ilçe kaybının da yaşanabileceği konuşuluyor. İzmir için alarm verilen CHP’de Özgür Özel’in önümüzdeki günlerde kentteki programlarını artırması bekleniyor.

CHP’lilerin kazanılmasına kesin gözüyle baktığı Ankara içinse “oy farkı ne olacak” hesabı yapılıyor. Ankara’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı ilçelerinin de kazanılması durumunda belediye meclisinde çoğunluğun da elde edilebileceği beklentisi var.